Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

DeGiro alternatief nodig? Zet deze partijen op je lijst

DeGiro alternatief

“Robin, heb je een alternatief voor DeGiro?”. Deze vraag kwam oorspronkelijk voort uit de wachtlijst die DeGiro had begin 2020, maar de vraag blijft relevant door groeiende onvrede over het platform. Bijvoorbeeld door de grote hoeveelheid bugs en storingen en het feit dat DeGiro slecht in het nieuws is gekomen, doordat ze hun zaakjes niet zo netjes op orde hadden. Het meeste recente geval is klanten foppen door te doen alsof ze gratis kunnen handelen, terwijl de kosten eigenlijk omhoog zijn gegaan.

Daarom kijk ik in dit artikel naar alternatieven voor DeGiro, afhankelijk van je behoefte.

Wat wil je bereiken?

DeGiro is inderdaad één van de goedkoopste partijen om bij te beleggen, maar mijn vraag aan jou is: wat wil je bereiken?

Het feit dat je nu opzoek bent naar alternatieven voor DeGiro betekent waarschijnlijk dat je niet heel erg ervaren bent of dat je toch bent gaan twijfelen over je keuze, mogelijk doordat DeGiro in het nieuws kwam als een ‘boevenpartij’. 

Het gaat erom dat jij een partij vindt waarbij je op de lange termijn prettig voelt om grote sommen geld bij te hebben staan. Een partij waar jij je gehoord voelt. Een partij die zich richt op datgene wat jij nodig hebt.

Het moge duidelijk zijn. Ik ben geen fan van DeGiro en ze bewijzen keer op keer dat ze geen betrouwbare partij zijn voor de lange termijn.

DeGiro is een bedrijf dat zich richt op mensen die in aandelen willen handelen en stimuleert dit ook actief. Ideaal voor een wat meer gevorderde of actieve belegger. 

En daarmee ook een risicovollere keuze voor beginnende beleggers die nog fouten moeten gaan maken of voor mensen die kiezen voor een stabiele langetermijnstrategie zoals ik.

Voor beide type beleggers licht ik hieronder een aantal alternatieven toe.

Maandelijks indexbeleggen

Ik houd er een andere strategie op na, waarbij ik automatisch maandelijks breed gespreide indexfondsen inkoop via een automatische incasso. Ik kies er voor om eerst jarenlang deze discipline te tonen en geen fouten te maken. 

Samengevat:

  • Langetermijnbeleggen
  • Geen stress
  • Minder kans op fouten
  • Wereldwijde spreiding
  • Begrijpelijk voor beginners
  • Lage kosten

In het artikel indexbeleggen voor beginners licht ik mijn voorkeur voor deze manier van beleggen uitgebreider toe. 

Waarom vliegen in een stuntvliegtuig als je eerst nog moet leren vliegen? Daarom zou ik zeggen: overweeg een simpeler alternatief voor de DeGiro. DeGiro is een stuntvliegtuig en jij bent (waarschijnlijk) geen stuntpiloot. 

Alternatieven voor de groep mensen die (hoogstwaarschijnlijk) VWRL of S&P 500 indexfondsen koopt via DeGiro zijn bijvoorbeeld: Meesman of Brand New Day*.

Bovendien, is er ook nog een groep mensen die zweert bij de grote banken zoals ABN AMRO, ING of Rabobank.

Ben jij actief bij DeGiro?

Niet meer! Ik had mijn account al jaren zonder er iets mee te doen. Doordat ik wat geld over had dat ik in indexfondsen wilde steken, heb ik bijgekocht via DeGiro. 

De belangrijkste reden hiervoor was dat ik niet éénmalig mijn maandelijkse bedrag flink wilde verhogen, maar in stapjes wilde bijkopen en DeGiro geeft de flexibiliteit om ieder moment te in-en-verkopen. Tijdens de dip in maart 2020 was dit een geschikt moment. Hier heb ik winst op gemaakt en dit weer verkocht.

Zijn er alternatieven DeGiro voor de wat actievere handelaar?

Ja, er zijn meerdere alternatieven voor DeGiro als je handelt in losse aandelen. 

Ondanks dat dit niet helemaal mijn cup of tea is, hoor ik hier wel regelmatig dingen over omdat veel mensen (ten minste een deel van hun in portfolio in) losse aandelen hebben. 

Namen die vaak langskomen zijn bijvoorbeeld Lynx, Traders Only, Trading 212 of Flatex . Die laatste partij is overigens  eigenaar van DeGiro. 

Daarnaast is er ook een nieuwe speler op de markt gekomen, namelijk Bux Zero. Zij hebben dankzij hun gratis aandeel campagne ontzettend veel nieuwe klanten gekregen. Echter, is vrijwel iedereen van mijn volgers die ik hierover heb gesproken het erover eens dat dit (nog) geen serieuze optie is om echt op te handelen.

Kortom, er zijn voldoende opties, maar wat mij opvalt is dat nog geen enkele partij echt de voorkeur heeft boven DeGiro bij beleggers die losse aandelen kopen.

Daarom is mijn vraag aan jou: wat denk jij, is er een partij die beter is dan DeGiro? Zo ja, welke? En waarom? 

Laat het even weten in de comments, vind ik interessant en daarnaast help je er ook andere beleggers mee.

Conclusie: er zijn goede altieven voor DeGiro, maar de actieve broker markt ligt nog wijd open

Indien je handelt in indexfondsen dan zijn er ruim voldoende opties die het beter doen dan DeGiro qua gebruikservaring en qua kosten/rendement het ongeveer net zo goed doen. Denk aan Meesman of ABN Zelf Beleggen Basis*.

Handel je daarnaast ook in actieve aandelen dat is het mogelijk wat lastiger om een goed alternatief te vinden. Dit kan ook zo zijn, omdat ik hier zelf simpelweg minder verstand van heb. Daarom ben ik wel benieuwd welke partijen jij als serieuze alternatieven ziet?

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie