Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

Overstappen pensioenbeleggen: van BND naar Meesman

Overstappen pensioenbeleggen van BND naar Meesman

1 mei 2022 heeft Meesman Indexbeleggen een nieuw product gelanceerd, namelijk de pensioenbeleggingsrekening. Met, in mijn ogen, een stuk betere voorwaarden, dan de partij waar ik tot nu toe vele jaren naar tevredenheid zat. Maar overstappen is niet niks. Is dit wel het juiste moment? Wat kost overstappen? Hoe werkt het precies? Je bent ten slotte een tijdje ‘niet belegd’. Daarom heb ik mijn afwegingen en het proces gedocumenteerd in onderstaand artikel.

Niet bekend met indexbeleggen en pensioenbeleggen? Dan raad ik je aan hier eerst verder in te verdiepen. In mijn geval is het beide indexbeleggen op exact dezelfde rekening alleen dan tegen andere voorwaarden en met fiscale regels.

Waarom overstappen?

Vorig jaar ben ik met mijn gewone index beleggingsrekening al overgestapt van Brand New Day naar Meesman. Nu stap ik over met mijn pensioenbeleggingsrekening, omdat ik steeds meer achter de bedrijfsvoering van Meesman ben gaan staan en omdat het mij ook gewoon veel meer oplevert op de lange termijn. 

Knaken

Ik spaar op dit moment zo’n 3600 euro per jaar voor mijn pensioen. Dat deed ik bij Brand New Day. 

Voor de meeste eerlijke conservatieve vergelijking pak ik 0,59% aan kosten voor hun wereldwijde aandelenfonds. Bij Meesman is dit 0,4%. Daarnaast pak ik het de ‘standaard 7% rendement’ die in de meeste berekeningen gebruikt wordt als men rekent met verwachte opbrengsten voor indexbeleggen. Deze gegevens vul ik in in mijn eigen samengestelde rente calculator.

BNDMeesman
Kosten0,59%0,4%
Rendement7%7%
Rendement na kosten6,31%6,6%
Startbedrag€3800€3800
Inleg per maand€300 (3600 p/j)€300 (3600 p/j)
Aantal jaar2020
Totale inleg€75.800 €75.800
Totale verwachte opbrengst€156.738,61€162.547,57

Ervan uitgaande dat beide bedrijven met soortgelijke fondsen op de lange termijn dus een gelijk rendement van 7% per jaar halen, houd ik 5.808,96 euro meer over voor mijn pensioen. Puur omdat ik deze kosten niet heb af hoeven dragen. Dat is 3,5% extra. Ik vind dit een significant verschil. 

Beleg ik niet 20 jaar, maar 40 jaar 300 euro per maand. Dan loopt het verschil op tot €59.181,97, oftewel een totaal dat 7,9% lager is.

Gevoel

Het allerbelangrijkste vind ik is dat een bedrijf het beste doet voor de klant. Bij Meesman heb ik sterk het idee dat ze dit doen. Ze hebben begin 2022 hun kosten verlaagd van 0,5% naar 0,4% op het aandelen wereldwijd fonds  

BND heeft mij 1,5 jaar daarvoor verteld dat ze dit ook zouden gaan doen, maar volgde pas toen Meesman dit begin 2022 deed. En, alleen op een normale beleggingsrekening, maar niet op de pensioenbeleggingsrekening. En alleen met een modelportefeuille. 

Hier houd ik een wrang gevoel aan over. Ik vind het jammer dat de grootste speler van Nederland, waar ik jaren met plezier en grote dank heb gezeten, hier reactief de kosten verlaagd en dit niet doet voor de pensioenrekening. 

Stel dat ze bij 500.000 klanten die 6.000 euro extra verdienen net zoals bij mij, dan gaat het om ruim 3 miljard aan extra inkomsten voor Brand New Day.

Zie mijn vergelijking van pensioenbeleggingsrekeningen voor een exact overzicht van alle kosten en een vergelijking met andere aanbieders.

Hoe ging het overstappen?

Het begon met dat ik een apart account aan moest maken bij Meesman. Ik kon nog niet een rekening openen als bestaande klant met met ‘gewone’ indexbeleggingsrekening’. Dat vond ik natuurlijk jammer, maar hun klantenservice hielp mij direct met het samenvoegen van beide rekeningen in één overzicht.

Vervolgens heb ik de overstap brief aangevraagd op 10 juni en opgestuurd naar BND. Ik kreeg snel reactie terug, want ik moest een natte handtekening gebruiken. Nu heb ik nog nooit in mijn leven een printer gehad, dus een paar dagen later, toen mijn ouders een kopietje hebben geprint kon ik alsnog mijn overstap brief opsturen.

Daarna kreeg ik direct een mailtje van Meesman met de vraag waar het geld in geïnvesteerd moest worden bij Meesman, zodra het bij hun binnenkwam, heel netjes. Hier koos ik voor aandelen wereldwijd totaal.

Twee weken later had ik van beide kanten nog geen reactie.. Dus ik BND gemaild, bleek dat het geld al een week bij Meesman stond. Daar bleek dat het niet veel later geïnvesteerd zou worden in het nieuwe fonds. Hier had ik wel graag een melding van willen hebben.

Uiteindelijk was het geld niet geïnvesteerd tussen 22 juni en 5 juli. Aangezien het redelijk onrustig was op de beurs was ik even bang dat ik hier mogelijk een stukje waarde had verdampt, maar het viel allemaal mee. 

De verkoop van mijn beleggingen

Kosten en waarde portefeuille

Totale verkoopwaarde BND: €3.812,74

Aangekocht voor €3.808,61 rekening Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal

Koers 5 juli: 62,7193

Koers 22 juni: ±62 (koers 17/6 en 24/6 gemakkelijk af te lezen)

Koersontwikkeling beleggingen

Op de overdrachtpagina van Meesman staat het volgende:

Is de over te dragen waarde minder dan €10.000, dan zijn de kosten voor de overdracht €39 plus 0,25% transactiekosten.

Eerlijk gezegd is mij nog wel onduidelijk of ik dit überhaupt betaald heb. Maar, ik was natuurlijk bereid om die 39 euro + 9,5 (0,0025 * 3800) = €48,50 te betalen voor iets dat mij bijna 6k oplevert op de lange termijn. 

Hoe zit het met het 10k minimum?

Daarnaast zegt Meesman het volgende: 

Uw eerste eenmalige storting dient minimaal € 10.000 te bedragen (in totaal, niet per fonds). Let op: als u ook een maandelijkse opdracht heeft ingesteld geldt dit niet en kunt u ook kleinere bedragen storten (v.a. 100 euro per maand)

Bij een vervolgstorting is het minimumbedrag dat u per fonds met iDeal kunt storten € 100.

Ik heb Shiva Bloemberg van Meesman hierover gebeld. In het geval van een Meesman Pensioenrekening is dit geen harde eis, omdat het bedrag dat je kunt inleggen afhankelijk is van je beschikbare jaarruimte en eventuele reserveringsruimte. Je kunt dus minder storten als je jaarruimte minder is dan 10k. Maar de intentie moet zijn om uiteindelijk toe te groeien naar een minimaal belegd vermogen van €10.000,- en daar gaat Meesman je ook aan helpen herinneren als er lange tijd niet wordt ingelegd. Waarom? Op die manier kunnen ze daadwerkelijk de kosten laag houden voor al hun klanten.

Dit is voor jezelf trouwens ook handig. Een pensioenbeleggingsrekening waar je uiteindelijk niet veel opstort is alleen maar onhandig gezien de belastingregels. Dit maakt het niet de moeite waard. Zie hiervoor ook mijn pensioen beleggingscursus

En nu?

Ik heb gekozen voor maandelijks 750 euro bij te storten, want ik heb nog voldoende jaar- en reserveringsruimte om te benutten. Zakt de koers verder? Dan profiteer ik hier extra van. Stijgt ie weer? Dan is er ook niks aan de hand op de lange termijn.

Wil je ook wat doen aan je pensioen? Dan raad ik je aan mijn gratis pensioenbijbel te downloaden. Weet je al zeker dat je wilt gaan pensioenbeleggen? Dan heb ik ook de cursus pensioenbeleggen voor je om je te helpen met al je vragen.

Disclaimer mogelijke belangenverstrengeling

Ik ben er van overtuigd dat er geen sprake is van belangenverstrengeling dus vandaar volledige transparantie. Zowel Brand New Day, Brightpensioen als Meesman hebben mij betaald voor het maken van content. Ik word niet betaald voor mijn overstap. Ik sta erom bekend dat ik eerlijke content maak en documenteer mijn eigen overwegingen. De markt is veranderd in de afgelopen jaren en dat heeft geleid tot deze beslissing. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Daphne

  Hallo Robin, dank je voor de duidelijke uitleg en het overzicht. Ik ging ook op de website van Meesman kijken en zie dat ze ook transactie kosten rekenen van 0,25%. Dus met een maandelijkse inleg gaat dit er steeds vanaf. Ik zie dit niet in het overzicht hier terug. Is dit wel meegerekend? Groeten en veel dank voor je nuttige blog en podcast

  1. Robin

   Hi Daphne,

   Je hebt gelijk! Dit moet ik even wat duidelijker verwerken.

   De vuistregel die ik hanteer is in principe dat eenmalige transactiekosten nauwelijks invloed hebben op het totaalresultaat als je voor de lange termijn belegt. Daarnaast hanteert BND in dit specifieke geval als het goed is ook nog transactiekosten.

   Robin

Geef een antwoord