Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Heb je recht op een AOW als je nog nooit gewerkt hebt? 

Recht op een AOW als je niet werkt

In Nederland hebben we een goed sociaal stelsel, waar het mogelijk is om allerlei uitkeringen te ontvangen als je bijvoorbeeld niet kunt werken, omdat je chronisch ziek bent. Wat gebeurt er eigenlijk als je je hele leven chronisch ziek bent geweest? Heb je dan bijvoorbeeld recht op een AOW of ontvang je dat alleen als je gewerkt hebt in Nederland? Wanneer heb je recht op een AOW-uitkering? Wat is de hoogte ervan? Dat zijn vragen die we hebben uitgezocht, je leest het in dit artikel.

Recht op een AOW-uitkering

Maar eerst even terug naar de basis. We zijn wel allemaal bekend met een AOW. Een AOW-uitkering is het basispensioen wat je ontvangt van de Rijksoverheid. Dit is het basisinkomen wat je ontvangt, volgens de Algemene OuderdomsWet (oftewel de AOW). Heb je in Nederland gewerkt of ben je inwoner van Nederland? Dan ontvang je een AOW-uitkering als je met pensioen gaat. Dit ontvang je totdat je overlijdt. Dus als je stopt met werken, vanaf die AOW-gerechtigde leeftijd, krijg je van de overheid een basisinkomen. 

De datum dat je dit basisinkomen ontvangt verschilt per persoon. Als je eerder wilt stoppen met werken, is dat natuurlijk ook mogelijk, alleen dan moet je die jaren voor jezelf zorgen. De AOW ontvang je namelijk pas later. Via de website van de SVB kan je door middel van jouw geboortedatum invullen, zien vanaf welke leeftijd jij dit ontvangt. Momenteel is de minimale AOW-leeftijd 67 jaar.

Werken en wonen in Nederland 

Als je in Nederland hebt gewoond en gewerkt ontvang je een AOW. Maar dat betekent niet dat als je een aantal jaar in Nederland hebt gewoond het volledige bedrag AOW ontvangt. Dat komt door de manier hoe wij AOW opbouwen. Voor elk jaar dat je in Nederland hebt gewerkt of gewoond bouw je 2% van de uitkering op. Zodat je na 50 jaar een volwaardige AOW-uitkering hebt opgebouwd, pas dan heb je 100% AOW bereikt. Ook als je in Nederland staat ingeschreven terwijl je in het buitenland werkt, bouw je AOW op. 

AOW bedragen 

Oké we ontvangen dus een AOW vanaf een pensioengerechtigde leeftijd, als je in Nederland gewoond of gewerkt hebt. Wat is de hoogte dan van de AOW die je ontvangt, als je er 100% recht op hebt? De hoogte van een AOW en de woonsituatie waarin je verkeert, die twee factoren hangen met elkaar samen. 

AOW alleenstaand of samenwonend

Als je namelijk alleenstaand bent, ontvang je een hogere AOW dan dat je samenwonend met iemand bent. Als je wettelijk gezien samenwoont, dan ontvang je per persoon 50% van het wettelijk minimumloon als AOW. Als je die bedragen bij elkaar optelt kom je op 100% van het minimumloon voor twee personen. Ben je alleenstaand? Dan krijg je 70% van het minimumloon als AOW. Dit komt omdat je verschillende kosten, zoals gas, water, licht of onderdak niet met iemand kunt delen. 

Mocht je met iemand samenwonen die nog niet de AOW gerechtigde leeftijd heeft bereikt, dan krijg je zelfs maar 50% van de wettelijk minimumloon als AOW. Het is dan wel nodig dat je je financiën op orde hebt als je stopt met werken. Als je onder het sociaal minimum komt, heb je recht op AOI (dit is een aanvullende inkomensverzekering ouderen). Je partner heeft wel sollicitatieplicht tot de AOW-leeftijd is bereikt, mocht je deze verzekering aannemen. 

Heffingskorting

De hoogte van een AOW-uitkering hangt af van de heffingskorting die wordt toegepast. De heffingskorting zijn de kortingen die je krijgt over je belasting, die je betaalt over je AOW. Deze betaalt iedereen in Nederland. Je betaalt dit ook als je in loondienst bent of als je als zelfstandige werkt. De hoogte van een AOW bedraagt €1.353,11 bruto voor een alleenstaande per maand, vanaf 1 januari 2023. Als je getrouwd, geregistreerd partnerschap of samenwonend bent, dan bedraagt dit per persoon €920,98. Per jaar wordt bedrag aangepast. Dit kan je via de SVB bekijken. 

Het nettobedrag wat er op je bankrekening wordt gestort, hangt af van of de heffingskorting wordt toegepast of niet. Zonder loonheffingskorting is het bedrag voor een alleenstaande €1081,69. Het bedrag bedraagt €736,06 als je met een partner samenwoont.

Wanneer pas de heffingskorting toe op je AOW?

Het is slim om dit toe te passen op je aanvullende pensioen te passen als je per maand een extra pensioen tussen de €1.500 en €2.200 ontvangt. Verdien je minder? Dan is het slim om deze op je AOW toe te passen. 

Pensioen en AOW samen

Het is natuurlijk fijn dat je een AOW ontvangt van de overheid, maar ik kan me voorstellen dat dit niet toereikend is voor veel mensen. Gelukkig bestaat er daarom ook een pensioenstelsel in Nederland. Dit bestaat uit drie pijlers. Allereerst de AOW, die dus iedereen ontvangt als je in Nederland hebt gewoond of gewerkt. 

Daarnaast is er ook het aanvullende pensioen, die je opbouwt als je in dienst bent van een werkgever. De werkgever faciliteert dit. Bijna 90% van alle werkgevers biedt dit aan, een enkele doet dit niet. Als werknemer doe je hier automatisch aan mee, een klein bedrag per maand gaat naar het pensioenfonds, waar de werkgever bij aangesloten zit. De meeste werkgevers betalen ook een deel mee aan dit pensioen. Vaak belegt het pensioenfonds de premie, zodat er later aanvullend pensioen uitbetaald kan worden. 

Ook bestaan er nog individuele verzekeringen waar je aan mee kunt doen. Dit zijn onder andere lijfrenten, levensverzekeringen en koopsommen. Zelfstandigen kiezen vaak voor deze verzekeringen of kiezen voor een individuele pensioenvoorziening.

Bouw je AOW op als je nooit hebt gewerkt?

Ja, je hebt recht op AOW als je nog nooit gewerkt hebt. Dat is het mooie van wonen in een land als Nederland. Er is een rijk sociaal stelsel, waar je ook gebruik van kunt maken. Ook als je niet in staat bent om te werken, kan je na de pensioengerechtigde leeftijd een basisinkomen van de overheid ontvangen. Erg veel geld is het niet, maar als je nog nooit gewerkt hebt, bijvoorbeeld door ziekte, dan kan je wel aanvullende uitkeringen aanvragen, zoals een aanvullende inkomensvoorziening ouderen. 

Heb je nog vragen over de AOW? Laat hieronder een bericht achter en ik zal je vraag beantwoorden!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Sjoerd bloem

  ik wil stoppen met werken op mijn 61. moet ik dan nog aowpremie betalen tot aan de aow-leeftijd ? bijv. via inkomstenbelasting omdat ik een koophuis heb ?

 2. Rick

  Hi Renee,
  Als ik in het buitenland woon bouw ik geen aow pensioen op, behalve als ik mij vrijwillig verzeker. Maar wat als ik een briefadres, geen postadres, heb bij een gemeente, sta ik dan ingeschreven en bouw ik dan ook mijn aow op?

  met vriendelijke groet
  Rick

  1. Robin

   Naar mijn weten niet, maar check het vooral bij de gemeente of de overheid.

 3. Wil

  Hoi Renee,
  Ik heb n vraag over heffingskorting. Over 3 jaar ga ik met pensioen. IK heb tot mn 43e gewerkt, daarna raakte ik arbeidsongeschikt. Ik ontvang nu 100% WAO uitkering. Van mn uitkering wordt loonheffingskorting toegepast. Mijn vraag is of die ook toegepast wordt als ik pensioen ga ontvangen. Wordt die nl wel toegepast is mn maandelijks pensioen minder. Hoe zit dat precies?
  Alvast dank voor reactie.
  Groet,Wil.

  1. Robin

   Hi Wil,

   Eerlijk gezegd ben ik daar onvoldoende in thuis. Wellicht dat het slimmer is om deze vraag aan je uitkeringsinstantie te stellen?

   Robin

Geef een reactie