Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Renee Onderwater

Renee Onderwater

Spaarpotjes maken: welke potjes zijn handig?

Potjes maken

Budgetteren zorgt voor een beter inzicht in je inkomsten en uitgaven. Door te gaan budgetteren krijg je een goed beeld van hoe veel geld je aan het eind van de maand overhoudt, waar je je geld precies aan uitgeeft en op welke posten je kunt besparen. Je start hier gemakkelijk mee door een huishoudboekje bij te houden. Een andere manier van budgetteren is (spaar)potjes maken. Waarom werkt dit zo goed? Hoe pak je dat aan? Zonder welke potjes kan je echt niet? Je leest het hier! 

Waarom wil je werken met potjes? 

Met potjes werken is erg hip. Veel ondernemers doen dit al, die werken met de profit first methode en hebben potjes voor belastingen, winst, loon, etc. zodat ze meer inzicht krijgen in hoe veel winst ze overhouden. Maar werken met persoonlijke potjes is ook ontzettend hip. Dit is een andere manier van budgetteren. Het gaat een stapje verder. Potjes worden veelal gebruikt voor spaarpotjes. Je opent een aparte rekening voor je spaardoelen en stort daar elke maand trouw een bedrag op.

Niet alleen voor sparen hoef je de potjes te gebruiken. Persoonlijke potjes aanmaken en je geld daarover verdelen, zorgt ervoor dat je super bewust met je geld omgaat en geeft je structuur en houvast. Op die manier werken zorgt ervoor dat je geld overhoudt aan het einde van de maand. Zodat je niet meer achter de feiten aanrent en structureel geld te kort komt. Je geeft natuurlijk het geld van het potje één keer uit en op is echt op. Door te werken met potjes ontwikkel je stabiliteit en structuur. De emotie van geld wordt eraf gehaald. Het wordt realistischer om je financiën daarop aan te passen. 

Eigen potjes maken: hoe pak je dat aan? 

Veel mensen maken eigenlijk al potjes in hun hoofd. Als je een abonnement bij de sportschool hebt lopen, dan is het logisch dat je daar een geldbedrag aan overmaakt elke maand. Rekeningen zoals gas en elektra, moet je ook elke maand betalen. Dus is ook al een potje. De kunst is om dit op papier te zetten. 

Je begint bij alle inkomsten en uitgaven onder elkaar zetten. Op basis daarvan kijk je wat er belangrijk voor je is en welke uitgaven zijn elke maand vast? Wil je potjes maken op basis van vaste en variabele kosten? Dus in totaal 2 potjes? Of wil je graag dat er voor alle vaste lasten een apart potje wordt aangemaakt? De variabele kosten op één hoop doen? Wil je een spaarpotje maken waar elke maand een geldbedrag naar gestort wordt? Of wil je juist meerdere spaarpotjes aanmaken, voor elk spaardoel één potje? Het is aan jou. Genoeg keuzes om te maken. 

Ik kan me voorstellen dat het maken van potjes erg lastig is, daarom neem ik hieronder de meest voorkomende potjes en ik neem een aantal methodes met je door.  

Handige methodes om potjes te maken

Iedereen maakt potjes op zijn eigen manier. Er zijn een aantal handige methodes om potjes te maken. Bijvoorbeeld:

 • Do: vakantie, uitjes en plezier;
 • Dream: lange termijn potje voor al je dromen;
 • Destination: boodschappen, zorgverzekering, de vaste en variabele lasten.

Een andere methode is: 

 • Buffer: dit potje spreekt voor zich, een buffer. Als er wat kapotgaat, dan betaal je dat uit dit potje;
 • Investing: potje waarin je investeringsgeld zit;
 • Vaste lasten: kosten zoals hypotheek, sportschool, mobiele telefoonabonnement; 
 • Variabele kosten: boodschappen, kleding; 
 • Giving: het deel wat je geeft aan een goed doel.

Maar je kunt ook apps hiervoor gebruiken, als je dat gemakkelijker vindt. De app Dyme is hier geschikt voor. Met deze app verdeel je je uitgaven in categorieën. Die categorieën kan je als potjes zien en zelf indelen. Je ziet precies waar je je geld aan uitgeeft. De app geeft aan waar je betere keuzes kan maken. Een andere mogelijkheid is de app YNAB gebruiken. Elke euro die binnenkomt geef je een bestemming. Die euro gaat in een potje. Zo word je ook erg bewust waar je je geld aan uitgeeft. 

Veel voorkomende potjes 

Slimme potjes die veel voorkomen bij het potjes maken deel ik met je hieronder: 

 • Boodschappen;
 • Benzine; 
 • Auto onderhoud;
 • Huis hypotheek en onderhoud, slimste is om daar 2% van je inkomsten voor opzij te zetten; 
 • Zorgverzekering, geld voor maandelijkse betaling. Je kunt ervoor kiezen om je zorgverzekering jaarlijks te betalen, dan krijg je vaak een korting en dan zet je maandelijks daarnaast de zorgverzekering in een potje, zodat je deze volgend jaar gelijk kan betalen; 
 • Buffer zorgverzekering eigen risico van €385 in een potje zetten. Zo word je nooit verrast als je zorgkosten moet betalen; 
 • Hardware, voor de laptop en telefoon; 
 • Heb je geen pensioenopbouw? Maak hier ook een potje voor aan;
 • Geen buffer van €5000? Maak hier ook een potje voor aan en spaar dit bij elkaar.

Tips om potjes te maken

Ik deel nog wat laatste tips hoe je begint met je potjes maken: 

 • KISS – keep it simple & stupid. Begin met een paar potjes en ga vanuit daar uitbouwen. Daarna krijg je vanzelf nieuwe ideeën en je leert van je oude potjes;
 • Werk met beloningen. Geef jezelf een beloning als er een potje vol is gemaakt. Dan stop je bijvoorbeeld weer wat geld in je vakantiepotje.
 • Sta stil bij je successen en vier deze! Als je je spaardoel hebt gehaald, vier dat! Daar mag je trots op zijn! 

Conclusie spaarpotjes maken

Potjes maken is in het begin lastig als je er nog nooit mee gewerkt hebt. Maar het is absoluut aan te raden, want je krijgt zoveel meer inzicht in je uitgavepatroon. Begin klein met een aantal potjes en breidt die potjes langzaam uit. In het begin is het ook wennen, want je verdeelt je geld over die potjes en betaalt je hypotheek, zorgverzekering of kleding uit die geldpotjes. Is het potje leeg? Dan moet het eerst weer gevuld worden, voordat je dit geld weer kunt uitgeven. Door dit te gebruiken, ga je je geld beter managen en op den duur ga je ook meer geld besparen, want je weet immers waar het heen gaat. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een antwoord