Picture of Lisa

Lisa

Delen
Picture of Lisa

Lisa

10 Leuke en goedkope date ideeën

10 goedkope date ideeën

Sinds begin 2022 plannen Robin en ik iedere twee weken op woensdag een date night in, die we om de beurt voor elkaar organiseren. Een avond volledige tijd en aandacht voor elkaar, op een zelfgekozen bewust moment. Dat vinden wij toch echt iets anders dan ‘s avonds samen op de bank liggen en een serie kijken. We proberen er iedere keer weer een zo leuk mogelijke date van te maken, en het liefst ook nog een beetje origineel. De ene keer plannen we een activiteit, de andere keer gaan we een hapje eten, en weer een andere keer hebben we een money date. Alles kan en alles mag.

Als je niet uitkijkt kan zo’n date night best een duur grapje worden, dus proberen we een goede balans te vinden tussen gratis, goedkope en wat duurdere dates. In dit artikel vind je een greep uit onze date-ideeën lijst en delen we 10 goedkope date ideeën met je, die gegarandeerd voor een geslaagde date zorgen. Als je het ons vraagt dan. 

Goedkope date ideeën voor buiten de deur 

Verken je stad (in spelvorm) 

Of het nu je eigen stad is of een vreemde stad, er valt altijd nog wel iets nieuws te ontdekken. Er zijn diverse manieren waarop je dit kunt doen, bijvoorbeeld: 

 • Stap in een spannend verhaal vol raadsels met Outside Escape. Een soort escape room maar dan in de buitenlucht. Kosten: € 20 per team, beschikbaar in 23 steden. 

  Wij hebben dit pas in Rotterdam gedaan en hebben hiermee zelfs nog wat leuke nieuwe plekjes ontdekt in ons eigen stadje! 

  Extra tip: soms is Outside Escape ook beschikbaar via bijv. Groupon. En bij Groupon kun je dan weer cashback krijgen via CashbackXL*. Zo kun je evt. nog wat extra besparen!
 • Een stad uitspelen met een tasje vol liefde van Rondje Mario. Een tasje met enveloppen met daarin een wandelroute, leuke weetjes over de stad waarin je je bevindt en opdrachten voor jezelf en/of je partner. Kosten: € 22, beschikbaar in 5 steden.

  Gebruik je code DESPAARPODCAST bij het afrekenen, dan krijg je 20% korting op jouw Rondje Mario!

  Fun fact: Tom van Rondje Mario was ooit bij Robin te gast in de Hustle Hut podcast. Die aflevering kun je hier terugluisteren. 
 • Ga voor een Street Art Walk. In ieder geval heb je dit in Rotterdam, maar er is vast iets soortgelijks te vinden in andere steden. In Rotterdam kun je hier zeven routes vinden door verschillende wijken van de stad, die je kunt lopen met behulp van een app. Kosten: Gratis, al scoor je misschien ergens onderweg nog wel ergens een hapje en een drankje. 

Een stand-up comedy show bezoeken

In de meeste steden is wel een comedy club te vinden. In Rotterdam is Club Haug een bekende, en in Amsterdam heb je bijvoorbeeld Toomler. Een avondje comedy club is vaak helemaal niet zo duur, en je kunt hier met een beetje geluk zelfs een van de bekendere cabaretiers van het land (én buitenland) treffen die hun nieuwe grappen komen uitproberen op een wat kleiner publiek.

Vaak zijn er wisselende programma’s per avond, van open-mic tot grote namen. Afhankelijk van het programma betaal je meer of minder voor een kaartje, voor een open-mic avond betaal je vaak minder dan voor een avond met een specifieke (vooraf bekende) line-up. Onze ervaring is dat het sowieso altijd een geslaagde avond is, wat het programma ook is.  

Kosten: variërend, ik zou zeggen ergens tussen de € 9 en € 30 per kaartje. 

Bezoek een foodtruck festival

Oké, deze is in de winter iets minder geschikt misschien. Maar als er eentje in de buurt is én het is lekker weer, is een foodtruck festival wat ons betreft altijd een goed idee. De entree is vaak gratis of slechts een paar euro, en daarvoor word je sowieso al getrakteerd op een super gezellige sfeer. Kosten voor je hapjes en drankjes komen er natuurlijk nog wel bij. 

Spelletjes spelen in een arcadehal 

Bloedfanatiek worden wij hiervan, maar voor ons is winnen vaak dan ook belangrijker dan meedoen – zowel Robin als ik kunnen niet zo heel goed tegen ons verlies – maar toch is een arcadehal altijd leuk voor een date night. Qua kosten kun je het zo gek maken als je zelf wilt, afhankelijk van het aantal credits dat je koopt. 

Ga samen sporten 

Een andere leuke date voor buitenshuis is samen lekker actief zijn. Ga samen een nieuwe sport uitproberen, of ga samen met vrienden bijvoorbeeld een avondje padellen of tennissen. Een aantal voorbeelden van dingen die wij hebben gedaan: 

 • Padellen met vrienden 
 • Honkbal clinic met vrienden 
 • Boulderen
 • Schaatsen 

Bezoek een tijdelijk evenement in de buurt 

Heel vaak zijn er lokale evenementen die super leuk zijn om te bezoeken met je date. Ik noemde net al een foodtruck festival, maar denk ook eens aan het theater, een concert of kunstexpositie in de buurt. Ik check vaak even de plaatselijke uitagenda om te kijken of er nog iets leuks te doen is wanneer wij kunnen. Voor bijna alle grotere steden in Nederland is er een uitagenda beschikbaar. Vaak zijn er verrassende evenementen te vinden die niet al te duur zijn of zelfs gratis! 

Ga samen naar een museum in de buurt

Niet iedereen vind het even leuk, maar ik houd ervan: een bezoekje brengen aan een museum. Mooie kunst bekijken en als het een beetje meezit ook nog iets leren. De Kunsthal en het Nederlands Fotomuseum behoren tot mijn favorieten in Rotterdam, en ook het Depot Boijmans is een ervaring op zich (inclusief drankje in hun restaurant op het dak mét dakterras).

Kosten: verschilt per museum, maar vaak rond de € 15 per ticket. Tip: Wij hebben een museumjaarkaart, daarmee betaal je € 64,95 per jaar en kun je zo vaak als je wilt naar de aangesloten musea. Mijn ervaring is dat de meeste musea in Nederland hierbij zijn aangesloten, waaronder de hierboven genoemde musea in Rotterdam, maar ook bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag.

Goedkope date ideeën voor thuis

Leer samen een nieuwe skill

Online zijn er oneindig veel cursussen en instructievideo’s te vinden, over ongeveer alle onderwerpen die je kunt bedenken en zowel tegen betaling als gratis. Van het bakken van een taart tot leren aquarellen tot digitale fotografie en alles daar tussenin. De mogelijkheden zijn eindeloos. Soms heb je wat materialen nodig om te kunnen beginnen, maar voor veel dingen kun je ook gewoon starten zonder. 

Wij hebben een keer een online cursus aquarellen gevolgd. Ik vond dat heel leuk, Robin iets minder, maar het was wel heel leuk om een avond samen iets nieuws te leren. 

Er zijn veel leuke workshops online te volgen via Skillshare. Via deze link krijg je 1 maand gratis toegang.

Organiseer een spelletjesavond 

Haal de bordspellen weer eens uit de kast, zet wat snacks op tafel en ga de strijd met elkaar aan. Ook leuk om nog wat vrienden uit te nodigen, maar samen een spelletje spelen is ook al leuk. Een aantal van onze favorieten: 

Samen een nieuw gerecht koken

Misschien weinig origineel deze, maar toch wel altijd leuk. Er ligt een hele stapel kookboeken in de kast dat daar toch niet iets te weinig uit komt, dus best wel leuk om samen een nieuw gerecht op tafel te zetten. Borrelplankje vooraf, niks meer aan doen. Wij doen dit dan meestal in combinatie met een thema. Bijvoorbeeld tijdens onze No Spend November date night met als thema “Amerika”: samen burgers maken, een typisch Amerikaanse film kijken én onze aankomende reis naar Amerika plannen & budgetteren.

Tip: check websites als Groupon en Social Deal 

Een extra tip van ons voor jou: op websites als Groupon en Social Deal kun je oneindig veel leuke uitjes vinden, die vaak ook nog eens best origineel zijn. Wij gebruiken dit regelmatig ter inspiratie om weer nieuwe leuke (goedkope) date ideeën te bedenken. 

Conclusie

Daten is leuk, en ook met een wat kleiner budget zijn er genoeg leuke dingen te bedenken die je samen kunt doen. Hopelijk hebben we je met dit artikel een inspiratie-boost gegeven om zelf een leuke date te organiseren.

Heb je zelf nog leuke (goedkope) date ideeën? We zouden het leuk vinden als je die in de comments deelt, zo helpen we elkaar een handje in het bedenken van leuke dates!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie