Picture of Lisa

Lisa

Delen
Picture of Lisa

Lisa

No Spend November 2022: eye-opener of kansloze missie?

No Spend November 2022

Als je de podcast luistert wist je het misschien al: dit jaar deden Robin en ik mee aan no spend november. Een maand lang geen onnodige uitgaven doen, hoe is dat ons vergaan? In dit artikel vertel ik je meer over de challenge, onze afspraken én wat we hiervan hebben geleerd.

Een no spend challenge, wat is dat?

Een no spend challenge, in ons geval gedurende de hele maand november, houdt in dat je een maand lang geen onnodige uitgaven doet en probeert om extra te besparen op vaste lasten, zodat je meer inzicht krijgt in je financiële gewoonten, en hopelijk aan het einde van de maand meer geld overhoudt. Eigenlijk komt het neer op een maand lang alleen geld uitgeven aan nuttige zaken.

Regels no spend november

Welke regels je hanteert tijdens no spend november (of welke maand dan ook) is uiteraard geheel aan jou. Alleen jij kunt bepalen op welke aspecten van jouw uitgavenpatroon mogelijk nog winst te behalen valt qua kosten of inzicht, en op welke uitgaven je juist absoluut wel of juist niet wilt besparen. Onze regels voor deze no spend month zagen er als volgt uit:

 • Geen onnodige uitgaven aan spullen
 • Geen onnodige uitgaven aan koffietjes, lunchen buiten de deur en dat soort dingen. Wandelen en ergens een kopje koffie drinken? Koffie to go mee vanaf huis, it is.
 • Niet onnodig met de auto. Alle afstanden onder de 5km kunnen prima met de fiets, weer of geen weer.
 • Boodschappenbudget van € 50 per week
 • Cadeautjes zijn uitgezonderd, want we voelen ons er beiden niet comfortabel bij om met lege handen op een verjaardag aan te komen.
 • Uitgaven die al op de planning stonden, zoals verbeteringen aan ons huis of spullen die al lange tijd op de ‘to buy-lijst’ staan, zijn toegestaan. Deze uitgaven komen uit een daarvoor bestemd potje en sluiten we uit van de no spend november challenge.

Hoe is het gegaan?

Variabele uitgaven

Eerlijk is eerlijk, dit vonden we echt wel moeilijk. Niet dat we normaal nu al ons geld over de balk smijten, maar we houden allebei toch wel erg van een koffietje buiten de deur of wat lekkere hapjes bij de boodschappen. Dat hebben we dan ook wel echt gemist, en helemaal niks uitgeven is ons niet helemaal gelukt, maar we hebben wél enorm veel geleerd van deze challenge. 

Hieronder zie je een overzicht van onze uitgaven aan boodschappen, benzine en overige variabele uitgaven in november ten opzichte van oktober. 

November:

1-6 nov7-13 nov14-20 nov21-27 nov
OverzichtTotaalWeek 44Week 45Week 46Week 46
Boodschappen228,5461,9572,4950,6143,49
Cadeautjes51,9921,992010
Benzine106,4158,4847,93
Overige62,562,5
Totaal449,4483,94150,97108,54105,99

Oktober:

1-2 okt3-9 okt10-16 okt17-23 okt24-31 okt
OverzichtTotaal
Boodschappen365,164,99170,7132,3276,2380,91
Cadeautjes74,199,519,441,044,25
Benzine61,88061,88
Overige85,30085,3
Totaal586,5314,49232,5951,72117,27170,46

Zoals je ziet hebben we gezamenlijk in totaal zo’n € 137 minder uitgegeven dan in oktober. Toch best een mooie besparing! We nemen je even mee in de kosten: 

 • Boodschappen. Toch een flinke besparing! Van € 365 in oktober, naar € 229 in november. Een besparing van € 136. Helaas hebben we de het budget van € 50 per week maar in 2 weken behaald. Gemiddeld gaven we deze maand € 57 per week uit aan boodschappen, waar we stiekem ook echt al heel blij mee zijn! 
 • Cadeautjes. In november zijn er veel verjaardagen van vrienden en familie. Dus zowel in oktober als in november zijn deze kosten aan de hoge kant in vergelijking tot andere maanden in het jaar.. 
 • Benzine. We tankten deze maand twee keer. Dat deden we in oktober ook, maar 1 tank in oktober is gecompenseerd met een kilometerdeclaratie van werk. In november reden we in verhouding meer privé dan zakelijk, en dat is direct terug te zien in de kosten. Dit waren overigens wel allemaal ritten > 5 km. 
 • Overige. Eigenlijk zou deze categorie in november € 0 moeten zijn. Echter waren er bij het Kruidvat dusdanig goede (Black Friday) aanbiedingen dat we een voorraad drogisterij artikelen hebben ingeslagen. We rekenden in totaal € 62,50 af voor producten ter waarde van € 166,59, een korting van maar liefst € 104,09! We kochten alleen producten die we sowieso altijd gebruiken (tandpasta, deodorant, douchegel, shampoo) en kunnen daarmee nu weer ruim een jaar vooruit (als het niet langer is).

Al met al zijn we best tevreden. De extra uitgaven die we hebben gedaan hadden een goede reden, we hebben niet zomaar geld uitgegeven aan onzinnige dingen. Dat was voor ons ook het belangrijkste: bewustwording van uitgaven en waar ons geld naartoe gaat.

Wel balen we ervan dat we de boodschappen challenge niet hebben gehaald. Maar hé, € 136 is toch een mooie besparing. 

De vaste lasten onder de loep

Naast onze variabele kosten hebben we ook nog eens kritisch naar onze vaste lasten gekeken. Robin heeft bespaard op zowel zijn telefoonabonnement voor aankomend jaar als op zijn sportschool abonnement, samen bespaart dit € 29 per maand. 

Daarnaast zijn we overgestapt van internet- en tv provider, wat ons inclusief welkomstbonus in totaal zo’n € 250 gaat besparen aankomend jaar. Dat is toch een mooie structurele besparing! 

Wat hebben we geleerd van no spend november?

Nou, enorm veel! Wat een eye-openers geeft een maand geen onnodig geld uitgeven. Een aantal dingen die we hebben geleerd:

 • Boodschappen doen met een budget van €50 voor 2 personen per week is heel erg moeilijk! Zelfs met Too Good To Go boxen als aanvulling op de boodschappen komen we eerder uit op €60.
 • We hebben een mindset verandering doorgemaakt. Door deze challenge kijken we bijvoorbeeld beter naar écht goede aanbiedingen en kopen we die direct in bulk in. Voorheen kochten we bij een 1+1 actie bijvoorbeeld 2 artikelen, nu kopen we er direct een stuk meer. Maar, daarvoor geldt wel dat een wat extra budget om in bulk te kúnnen inkopen wel heel fijn is. 
 • In het weekend de reclamefolders voor aankomende week doornemen en op basis daarvan een weekplanning voor het eten maken is eigenlijk best leuk, we worden er creatiever van in de keuken. Er hebben sinds lange tijd niet zoveel nieuwe/originele recepten op het menu gestaan als in de afgelopen maand, en alles was ook nog super lekker! Wel irritant: soms hebben supermarkten aanbiedingen van maandag tot woensdag, of pas geldig vanaf donderdag en dit staat er niet altijd even duidelijk bij. 
 • Too Good To Go is een super goed initiatief, maar voor ons wel met een wisselend succes. Boxen van de bakker bijvoorbeeld bevatten soms relatief veel gebak en weinig brood. Wij eten weinig gebak en dus streeft het dan een beetje z’n doel voorbij. Maar hier en daar iets uitproberen werkt goed en zo komen we er achter welke boxen wel, en welke boxen niet bij ons passen. 
 • Spullen kopen missen we eigenlijk totaal niet, tenzij het gaat over spullen die kapot gaan en die vervangen moeten worden. Als er dan iets vervangen moet worden, doen we net even wat langer onderzoek om een goede prijs te vinden, of kijken we of we nog cashback* kunnen krijgen om te besparen.
 • Het koffietje buiten de deur, of spontaan een borrel of hapje eten met vrienden misten we wel echt. Ja, dit is echt een luxe ding, maar we genieten hier erg van. Na 2 weken zeiden we tegen elkaar dat een keertje ergens lunchen of koffie drinken wel weer eens leuk zou zijn 😉. Wel probeerden we hier creatief mee te zijn, dus als vrienden kwamen eten keken we of er een Too Good To Go box beschikbaar was bij de kaasboer, zodat we toch een lekkere borrelplank in elkaar konden flansen.
 • We hebben best veel geld uitgegeven aan cadeautjes deze maand, maar er zijn dan ook veel mensen jarig geweest.

Verder hebben Robin en ik 1 keer per 2 weken date night, waarbij we om de beurt een date bedenken en plannen voor de ander. Tijdens no spend november hebben we dus beide een activiteit moeten bedenken met €0 budget. Dit was eigenlijk best wel heel goed te doen en leuk, en een prima afwisseling voor de dingen die we normaal gaan doen. Zo hebben we 1 avond samen gekookt en spelletjes gespeeld, en een avond uitgetrokken in Amerikaans thema om uitgebreid onze reis voor mei 2023 te plannen. Compleet met home-made (vega)burgers, Amerikaanse playlist en al 😊.

Conclusie No Spend November 

Al met al hebben we enorm veel geleerd van No Spend November, en hebben we ten opzichte van oktober toch mooi € 137 bespaard. Hadden we nog meer kunnen besparen? Waarschijnlijk wel. Maar voor ons ging het voornamelijk om bewustwording en een stukje mindset verandering, en wat dat betreft is het voor ons zeker een geslaagd experiment geweest. Voor ons is het goed om eens in de zoveel tijd zoiets te doen, zodat we grip houden op ons uitgavenpatroon. Ik denk dat we het in de toekomst dan ook zeker nog eens zullen herhalen! 

Heb jij wel eens een no spend challenge gedaan, of ben je voornemens dit te doen? Deel je ervaringen in de comments! 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie