Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Geldzaken bespreken met je partner? Ga op Money Date!

Geldzaken bespreken met je partner(s)

Money Date. Samen met je partner op date gaan om geldzaken te bespreken. Het klinkt misschien in eerste instantie niet iets waar je om staat te springen. Maar financiële onenigheid en onbegrip kunnen voor grote ergernissen zorgen in een relatie. Praten over geld en luisteren naar elkaars wensen en ideeën zorgt voor wederzijds begrip. Tijdens een Money Date neem je de tijd om over geldzaken na te denken. Het geeft een zekere rust zodat je ook meer kan focussen op de (misschien leukere) dingen in je relatie. Ik ga met mijn vriendin regelmatig op Money Date. We maken er echt een momentje van. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en een handige checklist die je bij je eigen Money Date kunt gebruiken.

Ook heb ik samen met Rowan hier een podcast over opgenomen, die kan je hier (S5.6) beluisteren

Hoe vaak bespreek je geldzaken met je partner?

Sommige mensen gaan wekelijks op Money Date om bijvoorbeeld het weekbudget voor de boodschappen te bespreken. Wij doen het op een iets overkoepelende manier en bespreken wat we willen op jaarbasis en op lange termijn. We hebben geen vaste frequentie in onze Money Dates, maar we plannen ten minste één keer per kwartaal een date. Hierdoor houden we zicht op onze financiële situatie. 

Waar moet je beginnen? 

Voordat je begint aan je Money Date is het eerst belangrijk om zelf te weten wat je eigen financiële situatie is. Hoe sta je ervoor, hoeveel ruimte heb je om te besteden? En niet onbelangrijk; wat zou je zelf graag met je geld willen doen in de toekomst? De volgende stap is om te kijken naar jullie verdeling. Hoe verdeel je de salarissen of als er één salaris is, hoe verdeel je dat tussen jullie twee? Een tijdje terug heb ik op Instagram een poll gehouden waaruit blijkt dat er grofweg vier verschillende methodes worden aangehouden van het verdelen van salarissen. Alle vier hebben ze voor- en nadelen. In mijn podcast ga ik hier verder uitgebreid op in. Dit zijn de meest voorkomende methodes:

  • Alles op één hoop
  • Evenveel vrij te besteden budget per persoon, ongeacht hoeveel iemand verdient.
  • Verdelen naar rato
  • Fifty fifty verdelen

Hoe doen wij dit?

Tijdens onze Money Date maken we een ‘wat willen we’ lijst van dingen die we graag willen doen binnen de komende 3 tot 5 jaar. Bij ieder punt zetten we een streefbedrag. Dingen op ons lijstje zijn bijvoorbeeld verbouwingen in of rondom het huis, zoals een dakkapel of een nieuwe tuin. Maar ook een elektrische auto. Daarnaast denken we ook na over kinderen. Maar welke kosten komen daarbij kijken? Ik denk dat het heel mooi en waardevol is om dit soort dingen naar elkaar uit te spreken. Het brengt ook een zekere verdieping aan je relatie. Verder staat er bij ons op de lijst bijvoorbeeld het aanschaffen van een nieuwe piano. Ook heb ik een studieschuld die afbetaald moet worden waar we dus rekening mee moeten houden bij onze plannen. Op de ‘wat willen we’ lijst zet je alles waar je aan kunt denken en daar koppel je een bedrag aan.

Nadat we de ‘wat willen we’ lijst hebben ingevuld en de kosten die daarbij horen begroot, gaan we kijken naar wat we eigenlijk kunnen. Op basis van ons inkomen zoeken we uit hoeveel we kunnen sparen voor onze doelen, naast alle vaste lasten die we al hebben. Op basis van onze lijst met wensen maken we een top 5 of top 10. Op deze manier kunnen we grofweg uitrekenen hoeveel we dit jaar moeten sparen om al die dingen van de lijst te kunnen doen. Stel dat we 20.000 euro samen kunnen sparen dit jaar, maar op onze lijst blijkt dat we plannen hebben gemaakt voor 50.000 euro. Dat betekent dat we dingen van onze lijst tot een bedrag van 20.000 euro kunnen uitvoeren en dat andere dingen wat langer moeten wachten. Als we het over onze uitgaven eens zijn, is dat mooi meegenomen. Maar als toch blijkt dat de een liever iets eerder wil uitvoeren of andere prioriteiten heeft, moet je toch samen gaan kijken naar hoe je jullie wensen en doelen gaat aanpakken.

Meer over onze verbouwing en onze Money Date kan je ook beluisteren (S4.53) in de podcast die ik samen met Lisa heb opgenomen.

Elkaar begrijpen

Los van een Money Date is het ook heel goed om elkaar beter te leren begrijpen. Door vragen te stellen over elkaars financiële achtergronden begrijp je waar iemands wensen vandaan komen. Je kan bijvoorbeeld vragen hoe de financiële situatie vroeger thuis was. Hadden jullie het breed of werd er juist veel op geld gelet? Ben je van huis uit een spaarder? Of juist een ondernemer en heb je altijd geleerd om geld te investeren? Welke dingen vind je belangrijk om geld aan uit te geven en welke dingen minder belangrijk? De een vindt het fijn om cadeautjes te krijgen en de ander wil liever samen ervaringen opdoen en vaker op stedentrip. Het is heel waardevol om te begrijpen waar de ander vandaan komt. Daarna kun je kijken naar waar jullie heen willen. 

Wil je graag in een groot huis wonen of liever in een kleiner huis en grote reizen gaan maken? Wil je in een stad of in een buitenwijk wonen? Wat vind je zelf belangrijk? Samen met elkaar erover filosoferen is ook heel leuk om met je partner te doen. En bespreek ook de verschillen. Waar komen die vandaan? Kun je een middenweg vinden en budgetten opstellen? Dat kan nog wel een uitdaging zijn. Bij ons was dit soms ook een lastig punt. We verschilden hier en daar van mening. Ik geef bijvoorbeeld wat minder om spullen in huis. Lisa wil graag dat het huis wat sneller ‘af’ is en ik wil liever een keer extra op vakantie. Dat is een groot verschil en dan moet je toch samen een middenweg vinden en bespreken wanneer het huis af genoeg is bijvoorbeeld. En kunnen we dan nog op vakantie of wat zouden we moeten laten om wel ook nog die vakantie te kunnen betalen? Dat zijn soms lastige gesprekken, maar door het uit te spreken en naar elkaar te luisteren kun je ook samen tot een oplossing komen.

Checklist voor een Money Date! 

  • Wat is jouw eigen financiële status? Wat heb je te besteden, wat kun je sparen, heb je nog schulden?
  • Timing! Kies een moment waarop jullie allebei rustig de tijd kunnen nemen.
  • Maak het comfortabel. Neem pauze als het te moeilijk wordt. Trek een fles wijn open of steek wat kaarsjes aan. Maak het leuk.
  • Plan de date in jullie agenda. Bijvoorbeeld één keer per maand of per twee maanden. In ieder geval op het moment wanneer financiële wijzigingen plaats gaan vinden of jullie situatie verandert.
  • Wat doen jullie bij tegenslag? Kunnen jullie de huur of hypotheek op één salaris betalen?
  • Wat doen jullie wanneer de relatie toch stuk loopt?
  • Heb begrip voor elkaar. Luister naar elkaars wensen en dromen en hoe jullie elkaar daarbij kunnen helpen.

Hoe bespreken jullie geldzaken in je relatie? Heb je andere of aanvullende tips over Money Daten? Laat het hieronder weten in de comments!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie