Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Mijn doelen voor 2022

Mijn doelen voor 2022

Het jaar is net weer begonnen en dat betekent dat het weer tijd is voor een van mijn favoriete bezigheden: doelen stellen! Aan het begin van ieder jaar stel ik een lijst met doelen op die ik dan tijdens en aan het eind van het jaar weer evalueer. Doelen stellen is leuk, maar pas op dat je er niet te obsessief mee bezig bent. Tegenwoordig stel ik kwartaaldoelen en kijk ik meer naar het grotere geheel. Dus de doelen die ik in 2022 wil halen, stel ik in op kwartaalniveau. Maar voordat ik ga vertellen wat ik in 2022 wil bereiken, is het eerst tijd voor om mijn doelen van 2021 te evalueren.

In het nieuwe huis klussen
Klussen in ons klushuis 😉

Recap van 2021

In 2021 is er veel gebeurd en veranderd in mijn leven. Ik heb veel bereikt en daar ben ik tevreden over. Hieronder geef ik een paar voorbeelden van de doelen die ik begin 2021 voor mezelf had gesteld:

 • Op een andere plek gaan wonen. Dat is gelukt, we hebben een huis gekocht!
 • 600 euro per maand bijverdienen aan side hustles. Om dat te bereiken had ik een totale omzet  van 20.000 euro nodig uit bijverdiensten. Dat is gelukt.
 • Workation. Check!
 • De Spaarpodcast run ik naast mijn baan. Ik wilde de tijd die ik eraan besteed consistenter maken. In de opbouwfase werkte ik er 20 of soms wel 30 uur per week aan. En dat is behoorlijk knallen naast een vaste baan. Mijn doel was om er één dag per week aan te besteden. Dat is niet helemaal gelukt, maar ik ben er nu ongeveer zo’n 8 tot 12 uur mee bezig. Ik heb het aantal uren kunnen terugdringen door de focus te verleggen en wat zaken uit te besteden. Het schrijven van de blog artikelen en het editen van de podcast heb ik uitbesteed aan anderen, want dat zijn echt tijdvreters. Ik heb daardoor meer focus en tijd over. Die strategie wil ik komend jaar doorzetten. De Spaarpodcast moet vooral ook leuk blijven om te doen.
 • Ik wilde een maand vakantie nemen. Dat is niet echt gelukt. Als ik vakantie had, was ik toch vooral veel met andere dingen bezig, zoals klussen in ons nieuwe huis. In 2022 wil ik vakantie nemen en dan echt even niks doen.
 • Met de Spaarpodcast had ik ook nog wat andere doelen. Ik had een omzetdoel gesteld en dat heb ik gehaald. Ook wilde ik graag het aantal plays van de podcast minstens 3x verhogen. Dat is ook gelukt! In december waren dat er zo’n 75.000. In 2022 willen we richting de 200.000 tot 300.000 plays gaan. Dat betekent dat we hard moeten groeien. 
 • Naast de plays en omzet had ik ook een doel gesteld om het aantal unieke bezoekers op de website te verhogen. Het is nog onzeker wat nu het verdienmodel van de blog gaat worden, omdat de AFM affiliate marketing meer gaat controleren. Dus daar ga ik komend jaar met partners mee over in gesprek. Ik had als doel gesteld om 200.000 bezoekers aan te trekken, maar halverwege heb ik dat bijgesteld naar 100.000. Uiteindelijk zijn het er zo’n 70.000 geweest. Alsnog een mooie groei.
 • Ook had ik als doel om mijn pensioencursus meer te gaan verkopen. Dat is niet helemaal gelukt. Ik geloof er wel in dat de cursus impact kan maken en het nuttig is voor mensen. Iedereen die wel de cursus kocht, was laaiend ethousiast (over pensioen ja ;)), maar ik weet nog te weinig mensen in actie krijgen om de cursus echt aan te schaffen of te volgen. Het maken van de pensioencursus geeft me ook veel energie en ik zie het als een lange termijn project. Uiteindelijk wil ik impact maken en als gevolg daarvan omzet maken. Ik ga dus creatieve manieren bedenken om meer mensen de cursus te laten volgen in 2022!

Al met al ben ik erg tevreden over mijn doelen van 2021. Dan is het nu tijd om vooruit te kijken.

Op workation in Portugal
Op Workation in Portugal

Wat wil ik in 2022 bereiken

 • Mijn grootste doel is financiële focus. Ik vind veel verschillende dingen leuk, maar ik wil ook dat de tijd die ik aan mijn werk besteed in verhouding staat met wat ik ervoor terug krijg. Met de pensioencursus vind ik het belangrijk om impact te genereren. Dus voor nu vind ik het niet erg dat ik er niet meteen geld uit kan terugverdienen.
 • Ik wil een andere baan en deze keuze heeft ook te maken met het financiële aspect. Ik wil iets meer inkomen genereren uit mijn baan. Ik denk erover om over te stappen als volledig ZZP’er. Om daarbij ook geld opzij te kunnen zetten voor mijn pensioen, arbeidsongeschiktheid en een buffer moet ik mijn uurtarief redelijk hoog gaan zetten. Ik wil een tarief tussen de 80 en 120 euro per uur aanhouden. De afgelopen jaren heb ik hard gewerkt en veel geleerd dus ik denk dat ik als product owner zelfstandig aan de slag zou kunnen en dit kan verdienen.
 • Vorig jaar heb ik een huis gekocht en voor de verbouwingen moeten we flink sparen. Ik heb met mijn vriendin een lijst gemaakt van alles wat we nog willen doen. Om alle verbouwingen, zoals het dak, schilderwerk en de tuin te kunnen financieren hebben we bijna 100.000 euro nodig. Dat hebben we op dit moment niet. We hebben een berekening gemaakt van hoeveel we moeten sparen om dat voor elkaar te krijgen. Stel we kunnen per maand 1000 euro sparen. Dan hebben we aan het eind van het jaar 12.000 euro en dat betekent dat we nog jaren bezig zijn om al onze plannen te kunnen uitvoeren. Wat eventueel een mogelijkheid kan zijn is de hypotheek een stukje te verhogen zodat we de essentiële klusjes zoals het dak wel dit jaar al kunnen doen. Maar dit is nog iets waar we over na moeten denken.
 • Ook dit jaar wil ik graag op workation. Het liefst in april een paar weken werken vanuit Portugal. 
 • Daarnaast wil ik ook niet meer tijd kwijt zijn aan dingen die ik niet kan. Schrijven is niet mijn sterkste kant, maar ik heb wel een sterke mening. Dus als anderen dit voor mij in een artikel kunnen omzetten, ben ik heel tevreden. Ik heb de kosten hiervoor ook in mijn begroting gezet.
 • Ik wil heel graag meerdere affiliate websites opzetten. Ik zoek business partners waarmee ik dit samen kan gaan doen om elkaar hierin te motiveren. Maar mijn algemene doel was meer focus en dat is met affiliate websites erbij niet zo, dus dit is een punt om over na te denken.
 • Voor de Spaarpodcast heb ik hetzelfde inkomstendoel als 2021. De podcast doe ik nu samen met Rowan dus dat betekent dat we ook de winst delen. Als ik hetzelfde inkomstendoel kan halen als 2021, zijn we dus gegroeid. Nu merk ik echter dat ik na het opnemen van de aflevering een vuurtje heb aangewakkerd om nog ambitieuzer te zijn met De Spaarpodcast en het met ‘Robin’. Wie weet wat er hieruit ga volgen…
 • Naast mijn werkdoelen heb ik op persoonlijk vlak ook een aantal doelen gesteld. Dit jaar wil ik een maand vakantie nemen waarin ik geen verplichtingen heb, alleen tijd voor mezelf. Ik wil op een roadtrip (lekker met een busje naar Scandinavië), twee maanden alcoholvrij, 4 of 5 keer in de week sporten en 30 boeksamenvattingen luisteren per kwartaal.
 • Ik commit mij aan 1% for the cause. 1% van mijn omzet ga ik doneren aan een initiatief rondom duurzaamheid of armoede. Wie weet dat ik hier uiteindelijk meer van maak de komende jaren, maar naast mijn tijd en energie vind ik het nu ook tijd om geld te doneren. Ik ben dankbaar en prijs mezelf gelukkig met dat wat ik al wel heb.

Alle korte termijn actiepunten voor het eerste kwartaal heb ik zoals altijd weer in mijn telefoon gezet!

Kortom, financiële focus is mijn centrale doel voor dit jaar. Ook door mijn focus helderder te krijgen, hou ik ook meer tijd over om een keer een boek te luisteren en leuke dingen te doen. Ik kijk er nu al naar uit om mijn doelen weer te gaan evalueren!

Meer horen over mijn doelen of benieuwd naar Rowan zijn doelen? Beluister de podcast die volgende week online komt!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Jos

  Beste Robin,

  In je voorlaatste Podcast gaf je aan dat je een claim hebt ontvangen voor oneigenlijk gebruik van een foto.
  Heb je die claim misschien van Peter-Vincent Schuld ontvangen? Mijns inziens is dit een vuile oplichter…

  1. Robin

   Hee Joseph,

   Nee, het was een andere man. Tot op heden heb ik ook niks meer vernomen en heb ik niet betaald.

   Robin

 2. Myrthe

  Mooie doelen!
  Een tip van een hypotheekadviseur als je je hypotheek wilt verhogen: doe dit voor je volledig overgaat als ZZPer:)

  1. Robin

   Dankjewel!

   Ja, hele goede tip. Eigenlijk moet ik alvast doorpakken met een nieuwe taxatie. Deze schuif ik gelijk even omhoog op mijn lijstje. Zou zonde zijn als het anders niet kan.

   Robin

Geef een reactie