Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Nexo is de nieuwe financiële bank van de toekomst

Nexo

Door de komst van crypto is er een revolutie gaande in de finance wereld. Transacties duren geen dagen meer, maar seconden. Internet is geëvalueerd. En iedereen in de wereld kan en mag meedoen. Door de komst van de digitale munten zijn er nieuwe banken bijgekomen, die crypto-vriendelijk zijn, want traditionele banken erkennen de waarde nog niet van crypto. Zo’n cryptobank die financiële diensten aanbiedt is het Nexo platform. Zij beweren de bank voor de toekomst te zijn. Zij beweren dat je tot 17% jaarlijkse rente dagelijks uitbetaald kunt krijgen. Is dit zo? Tijd om op onderzoek uit te gaan. 

Wat doet het platform Nexo?

Nexo is een platform waar gebruikers geldleningen kunnen verkrijgen (in euro’s of dollars of andere valuta), met als onderpand de digitale munten (ook wel crypto-activa genoemd) die de gebruikers in hun bezit hebben. Je kunt via dit platform een passief inkomen verdienen op zowel digitale munten (oftewel cryptomunten), fiatgeld (dit zijn euro’s of dollars die verhandeld worden voor cryptomunten) of stablecoins. Stablecoins zijn cryptomunten met een waarde die gelinkt is aan een een valuta zoals bijvoorbeeld de euro of dollar. 

Hoe werkt het precies?

Je kunt jouw vermogen plaatsen in een portemonnee, via Nexo. Dit geld kan aan andere gebruikers worden uitgeleend. Dit wordt uitbetaald in digitale munten. Oftewel je verdient digitale munten door jouw coins ter beschikking te stellen aan een andere gebruiker. Je hoeft geen cryptomunten te verkopen, om nieuwe digitale munten te verdienen. Als je jouw munten uitleent dan kan je een rente verdienen tot wel 10%. Als je gebruik maakt van het Nexo platform kan je ook het Nexo-token aankopen. Door dit token aan te kopen, koop je een aandeel in het bedrijf. In de cryptowereld hebben verschillende bedrijven een token uitgebracht, door dit aan te kopen, krijg je een aandeel, product of eigendomsbewijs van het bedrijf zijn. 

Het bedrijf probeert de angst dat je de lening nooit meer terug krijgt, te ondervangen door zich het recht toe te kennen, zelf het geld uit geld uit de portemonnee van de lening vrager te halen als de lening niet meer terugbetaald wordt. De lening kan ook terugbetaald worden door een bankoverschrijving te doen, het terug te betalen met het Nexo-token of een deel van crypto-activa betalen die in de Nexo-wallet staat. Je kunt tot wel veertig verschillende digitale munten storten op het platform. 

Je krijgt een bepaalde status toegekend, dit is afhankelijk van het aantal tokens wat je in je wallet hebt staan. Aan de hand daarvan wordt het rentepercentage wat je ontvangt bepaald. En zo worden gebruikers beloond voor het vasthouden van de token. 

Wat is het rendement van Nexo 

Zij beweren zelf dat je tot 17% jaarlijkse rente dagelijks uitbetaald kunt krijgen. Zoals je hierboven kunt zien is dat alleen mogelijk als je de platina status hebt behaald, en minimaal 10% Nexo-tokens hebt in je wallet. Een reëler rentepercentage is 8%, zoals je hierboven kunt aflezen. Daarnaast ontvang je elk jaar dividend voor het geld wat je uitleent. Aanmelden kan gemakkelijk via de website, houd er wel rekening mee dat er een minimale investering van 1.000 euro geldt. Wil je meer verdienen dan 8% rente? Dan moet je ook meer geld storten. Als je geld wilt lenen, dan kan je je ook aanmelden via de website. Je hebt daarvoor wel cryptomunten nodig. Met de cryptoleenservice betaal je een rentetarief van 5,9% per jaar of 11,9% per jaar. Deze rentepercentages hangen af of je ervoor kiest om het Nexo-token te gebruiken om je lening terug te betalen. Nexo wil natuurlijk dat iedereen het Nexo-token bezit, want hoe meer mensen dit token kopen, hoe populairder het wordt, dus daarom wordt je extra beloond als je dit token in jouw wallet hebt staan. Mensen die digitale munten voor een langere termijn hebben vastgezet, kiezen ervoor om dit soort leningen af te sluiten, want zo kun je toch nog extra geld verdienen met jouw digitale munten. 

Wat zijn de risico’s van Nexo

Het klinkt allemaal erg mooi en veelbelovend. Een kanttekening is echter dat je winst kunt maken als de lening terugbetaald is. De lening moet tussen de 150% en 200% gedekt worden, dit is afhankelijk van de valuta. Dit betekent bij een lening van 10.000 euro, je minimaal 15.000 euro tot 20.000 euro aan crypto’s als onderpand dient vast te leggen. Dit is positief, zo proberen ze de lening voor een groot deel te garanderen. Maar doet er zich een crash op de cryptomarkt voor, dan komt de lening onder water te staan. De lener heeft dan geen reden om de lening terug te betalen. Hier is Nexo deels op voorbereid, want dan kan het onderpand van de lening worden aangesproken. 

Nexo reviews

Als ik de reviews bekijk dan is dat over het algemeen toch positief. Enkele negatieve ervaringen zitten ertussen. Gebruikers geven aan dat het platform erg snel en duidelijk is. Er wordt een mooie rente gegeven. Daarnaast staat het geld binnen dag erop en als je het geld terug naar je rekening haalt, dan duurt dat ook een dag. Het verwerken van de bedragen, dus terugstorten en overboeken wordt meerdere keren als positief ervaren. Daarnaast wordt aangegeven dat de rentes netjes bijgeschreven worden. Ook wordt aangegeven dat de app en website heel goed werkt. Deze zijn gebruiksvriendelijk en erg overzichtelijk. Dit is natuurlijk superfijn voor de gebruikers. 

Negatieve ervaringen van Nexo 

In de slechtere reviews lees ik dat er een slechte klantenservice aanwezig is. Geld wordt niet direct overgemaakt of de creditcard wordt niet geaccepteerd in het systeem. Deze klantenservice helpt ook niet proactief mee om dit op te lossen. In dit specifieke geval bleef de klantenservicemedewerker steeds hetzelfde herhalen en had dus weinig verstand van betalingssysteem. Andere negatieve ervaringen geven aan dat de bitcoins bevroren waren en het was niet mogelijk voor zeven dagen om deze transactie terug te halen. Daarnaast heeft deze gebruiker ook een poging gedaan om de klantenservice in te schakelen, maar hier reageerde ze pas na vijftien keer. Deze negatieve ervaringen baren me zorgen. Over het algemeen zijn er altijd overal negatieve ervaringen, een bedrijf kan het nooit 100% goed doen. Ik ben wel van mening als dit bedrijf beweert ‘de bank van de toekomst te zijn’, ze online betalingssystemen goed op orde moeten hebben en altijd een ondersteunde klantenservice aanwezig moet zijn. 

Conclusie 

Ze beweren zelf de bank van de toekomst te zijn, maar ik kijk de kat nog even uit de boom. Doordat je er jouw digitale munten ter beschikking kunt stellen aan iemand anders, kan je een leuke rente verdienen. Alleen ik ben wel van mening dat je voorzichtig moet zijn met de cryptomunten zomaar aan deze bank ‘uitlenen’. Misschien is dit wat sceptisch, maar ik lees hier en daar toch negatieve ervaringen die je mee moet nemen. Je kunt een leuke rente verdienen, maar als de markt van de cryptomunten instort, kan het zomaar zijn dat jouw digitale munten ook minder waard zijn. Dit maakt dat het niet geheel zonder risico gaat. Daarnaast kan je een leuke rente ontvangen, maar 17% is toch wat te hoog gegrepen, dit is alleen mogelijk bij de platina status. Daarnaast lees ik deze cijfers niet af in de reviews. 

Vergeet nooit, dat hogere rente altijd gelijk staat aan hogere risico’s. Ik geloof dan ook zeker niet dat je hier stabiel 10 jaar 17% rendement gaat maken, maar wie weet krijg ik ongelijk.

Ken jij het platfom Nexo? Heb jij hier al ervaringen mee? Ik heb het idee dat er nog genoeg te ontdekken en te leren valt in deze wereld, dus ik ben erg benieuwd naar ervaringen van anderen! Laat het me weten in de comments. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie