Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Hoe bereken je jouw nettowaarde?

Jouw nettowaarde berekenen

Als ondernemer ben je op de hoogte wat de nettowaarde van jouw bedrijf is. Nettowaarde is wat er overblijft als je alle bezittingen en schulden met elkaar verrekent. Het geeft aan hoe jouw bedrijf er financieel voor staat en op welke manier het vermogen verdeeld is. Maar wist je ook dat je jouw eigen nettowaarde kunt berekenen? Wat is precies een nettowaarde van een persoon? Waarom is jouw nettowaarde berekenen belangrijk? Hoe bereken je dat? En hoe vergroot je jouw nettowaarde op korte termijn en op lange termijn? We hebben het in dit artikel voor je uitgezocht, lees snel verder. 

Wat is jouw nettowaarde?

Nettowaarde van een persoon is al jouw bezittingen optellen minus al jouw schulden. De uitkomst is jouw vermogen. Als je het over nettowaarde hebt, dan heb je het over het netto vermogen. Het bevat alle bezittingen zoals de waarde van jouw huis, spaargeld, maar ook alle schulden zoals de hypotheek, studieschuld en alle andere schulden die je hebt. 

Waarom is jouw nettowaarde berekenen belangrijk? 

Door jouw nettowaarde te berekenen krijg jij een overzicht hoe jij er financieel voor staat. Het geeft je een overzicht hoe jouw bezittingen en schulden verdeeld zijn. Dit kan soms erg confronterend zijn. Mensen berekenen het dan ook niet zo snel, omdat ze bang zijn voor de uitkomst. De uitkomst is namelijk het financiële plaatje hoe jij ervoor staat. Oftewel: wat ben jij waard in financiële zin? Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Je hebt gelijk inzicht in wat jij met jouw geld doet. Spaar je elke maand en laat je dat staan op je spaarrekening, of geef je alles uit? Dan zie je dit terug in het overzicht. Als je verschillende financiële doelen voor jezelf hebt gesteld, zoals financiële onafhankelijkheid of eerder met pensioen gaan, kan je aan de hand van de nettowaarde zien of deze doelen haalbaar zijn. Zo niet, dan geeft het jouw inzicht wat je er nog voor moet doen. Of misschien is het wel haalbaar op lange termijn. Het geeft je in ieder geval wel een goed overzicht hoe jij er momenteel financieel voorstaat. 

Netto vermogen berekenen

Je kunt jouw nettowaarde berekenen door een lijstje te maken met alle bezittingen en schulden. Of je kunt een online calculator gebruiken. Deze van Kiplinger is in het Engels, maar dit is een fijne calculator. 

Wat zijn jouw bezittingen?

  • Onroerend goed, dit is jouw huis.
    Je kijkt dan naar de taxatiewaarde van jouw huis. In theorie is de waarde hoger, maar vaak is dit een schatting of het is giswerk en weet je alleen bij de verkoop van jouw huis of taxatie de prijs die er op dat moment betaald voor wordt. 
  • Beleggingen (cryptocurrency, EFT’s, aandelen, crowdfunding)
  • Waarde van de bankrekeningen
  • Vervoersmiddelen, zoals jouw auto, boot of een dure fiets 
  • Sieraden
  • Contant geld
  • Meubelen 
    Via websites zoals Marktplaats kan je zien en vergelijken wat jouw meubels waard zijn. 
  • Pensioen 
    Dit kan je meenemen, in jouw berekening, maar je kunt alleen jouw pensioen opnemen op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Dus het is eigenlijk niet relevant om dit mee te nemen in deze berekening.

Wat zijn jouw schulden?

  • Studieschuld
  • Hypotheek
  • Autolening
  • Persoonlijke leningen
  • Creditcard schuld 

Bezittingen minus de schulden is jouw nettowaarde. 

Voorbeeld nettowaarde bijhouden

Het loont om jouw nettowaarde per jaar bij te houden. Hieronder zie je twee plaatjes staan, waarin het netto vermogen vanaf 2017 wordt bijgehouden van Robin. Het geeft een goed beeld van hoe het netto vermogen eruit kan zien na de verkoop van beleggingen en het kopen van een huis op 1 januari 2021. Het netto vermogen is als volgt uitgerekend: 

Cash + crowdfunding + Pensioen + Indexfondsen – studieschuld = Netto vermogen exclusief stenen 

Op 1 januari 2021 is een huis gekocht en die waarde wordt op de volgende manier berekend:

Waarde taxatie huis – hypotheekschuld = Overwaarde huis

Netto vermogen exclusief stenen
Bron: Robin Seetz
Netto vermogen inclusief huis
Bron: Robin Seetz

De overwaarde van het huis wordt bij het netto vermogen opgeteld. In theorie is de waarde van het huis hoger, als je kijkt naar de hedendaagse huizenmarkt. Alleen het is geen vaststaand feit dat het huis ook tegen een hogere waarde wordt verkocht. Dit is koffiedikkijken, dus wordt hier de taxatiewaarde gebruikt. Bovendien is het huis natuurlijk ook 50% eigendom. Het pensioen wordt in dit voorbeeld meegerekend. Maar je kan ook dit eventueel uit de berekening laten, want het pensioen kan niet direct worden opgenomen om de studieschuld af te lossen, dit kan wel met indexfondsen of andere beleggingen.

Je kunt daarnaast ook nog kijken naar hoeveel procent is de studieschuld, hoeveel procent is de indexfonds? Op die manier kan je de taart in stukjes verdelen en wordt het kijken naar jouw financiën nog leuker. Maar dit is een artikel voor een volgende keer. 

Hoe vergroot je jouw nettowaarde?

Je bent nu op de hoogte van jouw nettowaarde is. Dit kan misschien tegenvallen, omdat je meer had verwacht. Hoe vergroot je die waarde dan? Op korte termijn kan je dit doen door meer geld te sparen en ook geld te besparen. Dus minder spullen kopen. Vraag je bij elke koop bijvoorbeeld af: heb ik dit echt nodig? Je zult zien dat je niet alles per se gelijk nodig hebt. Het geld wat je bespaart kan je beleggen in indexfondsen om de waarde te verhogen. Op langere termijn wordt dat ook meer geld waard. Op langere termijn is het slim om meer vermogen te vergaren. Maar je kunt ook een huis kopen. Dit huis zal in waarde stijgen op de lange termijn, waardoor jouw nettowaarde ook stijgt. Probeer niet alleen je de waarde van jouw bezittingen te verhogen, maar probeer ook al je schulden af te betalen als dat mogelijk is. Zo houd je aan het einde van de rekensom toch meer vermogen over. 

Conclusie 

Jouw nettowaarde berekenen kan een klusje zijn, maar het loont wel. Als je namelijk financiële doelen hebt gesteld dan kan je aan de hand van jouw financiële overzicht zien wanneer deze doelen haalbaar zijn. Of je kan tot de conclusie komen dat de doelen niet haalbaar zijn, dan kan je op korte termijn actie ondernemen om jouw nettowaarde te vergroten. Of je kunt jouw doelen bijstellen. Als je dit op lange termijn bijhoudt, dan kan je ook je eigen ontwikkeling bijhouden. En je kunt gemakkelijk bijsturen waar nodig is. Dit werkt ontzettend motiverend!

Ik ben heel benieuwd wat jouw nettowaarde is. Deel het met mij in de comments hieronder. Maar begrijp het ook als je dat niet wilt delen, omdat het wat kwetsbare informatie kan zijn. Je mag natuurlijk ook delen wat je van de uitkomst vindt. Is dit wat je verwacht had? Of is het een tegenvaller? 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie