De Spaarpodcast logo

S5.6 Geldzaken bespreken met je partner(s) & de (vaste) lasten verdelen

S5.6 Geldzaken bespreken met je partner(s) & de (vaste) lasten verdelen
byRobin en Lisa

Over deze aflevering

Nadat op De Spaarpodcast Instagram enorm veel reacties binnenkwamen op de poll waarop Robin vroeg hoe de (vaste) lasten verdeeld worden thuis nemen Robin en Rowan samen deze podcast op. Er zijn grofweg vier opties voor de verdeling mogelijk:

1. Alles op één hoop

2. Alles door de helft, oftewel 50/50

3. Naar rato 

4. Allebei onderaan de streep evenveel overhouden 

Je hoort allereerst hoe Robin dit samen met zijn vriendin Lisa heeft verdeeld. De aflossing van het huis gaat 50/50, zodat beiden evenveel eigenaar van het huis blijven. De overige (vaste) lasten zoals cadeautjes, benzine, gas/water/licht en verzekeringen gaan naar rato. Om deze keuze te maken, is er gekeken naar wat beiden overhouden onder aan de streep voor zichzelf. Gezien dit voor beiden genoeg was om nog eigen (leuke) dingen te kunnen doen, was dit de meest eerlijke optie volgens Robin.

Rowan zijn situatie met zijn vriendin Sam is iets anders, omdat zij beide ongeveer hetzelfde verdienen, hierdoor is de 50/50 manier eigenlijk heel natuurlijk. Daarna wordt het geld verdeeld over 3 potjes: een gezamenlijk potje en allebei een eigen potje. Hier wordt onder andere rekening gehouden met Rowan die nog een studieschuld moet aflossen. Meer over het aflossen van je studieschuld kan je lezen in deze blog.

Daarna leggen Robin en Rowan wat situaties voor, want hoe doe je het samen met je partner(s) als je het niet eens bent of dezelfde money mindset hebt? Het begint met goed met je partner(s) praten over hoe de verdeling is en waar de wensen en behoeftes liggen. Uiteindelijk is geld niet het belangrijkste, maar is het wel fijn als je elkaars gevoelens begrijpt. Daarnaast is het ook goed voor de lange termijn. 

Robin vertelde eerder in de podcast met Lisa over hun money date. Schrijf samen met je partner op: wat willen we? Wat kost dit? en door vervolgens te kijken hoeveel er gespaard wordt, kan er een lijstje gemaakt worden met dingen die gedaan kunnen worden of waar nog langer voor gespaard moet worden. Zo kan je gezamenlijk beslissen wat prioriteit is en weet je waar er voor gespaard wordt. Meer over het houden van een money date en een gratis checklist ontvangen? Lees de blog hier

Blogs

https://despaarpodcast.nl/geldzaken-bespreken-met-je-partner/

Aflosvrije periode DUO: een cadeau van de overheid (despaarpodcast.nl)

Mijn doelen voor 2022 | DeSpaarpodcast.nl

Volgende aflevering:

S5.7 Inflatie: is het nodig om je zorgen te maken?