De Spaarpodcast logo

S5.7 Inflatie: is het nodig om je zorgen te maken?

S5.7 Inflatie: is het nodig om je zorgen te maken?
byRobin en Lisa

Over deze aflevering

Het gaat er vaak over in het nieuws: inflatie. Simpel gezegd, betekent inflatie dat dingen duurder worden. Normaal gesproken is er elk jaar zo’n 2 tot 7% inflatie, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo had Turkije een inflatiepercentage van 23%. In principe is inflatie niet iets om je zorgen over te maken, de impact is persoonsgebonden, maar over het algemeen komt het wel goed. Je kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar substituten als wat jij normaal koopt een stuk duurder is geworden. Het simpele voorbeeld is om koffie te vervangen door thee. Dit geldt natuurlijk alleen als koffie veel duurder zou worden dan thee ;). Rowan geeft aan dat een mogelijke optie is om meer loon te vragen, maar Robin wijst hem op het begrip ‘loon-prijsspiraal‘. Het zou niet goed werken als elke keer bij inflatie de lonen omhoog gegooid worden, dit wordt een vicieuze cirkel waarin alles steeds alleen maar duurder wordt. 

Inflatie heeft namelijk ook niet alleen maar nadelen, maar ook voordelen. In principe word je spaargeld door inflatie minder waard, maar het voordeel is dat je (studie)schuld hierdoor ook minder waard word. Eerder schreef Robin de blog ‘Aflosvrije periode DUO: een cadeau van de overheid’, hier kan je teruglezen hoe wachten met je studieschuld aflossen rationeel gezien voordelig kan zijn. Daarnaast zien Robin en Rowan het allebei als voordeel dat inflatie financiële bewustwording kan oproepen. Het feit dat er gezegd wordt ‘begin nu met beleggen, vanwege de hoge inflatie’, tja. De inflatie is er jaarlijks, dus het zou niet de reden moeten zijn om nu te beginnen, maar als het dan toch een trigger is om te beginnen, dan is dat wel positief. Het is goed om te kijken naar hoe je je financiële plaatje inricht. Meer over indexbeleggen en hoe dat werkt, kan je hier lezen.

Het tegenovergestelde van inflatie is deflatie. Hierbij wordt geld meer waard, maar dit is ook niet ideaal. Dit maakt het ‘verleidelijk’ om je geld niet uit te geven en te laten staan op je spaarrekening. Voor de economie is het niet goed als iedereen zou gaan wachten met het kopen. Kortom, er zijn voor- en nadelen, maar voor de meesten geldt dat zorgen maken niet echt nodig is. Laat je niet (te) gek maken door wat de media zegt. De blog die Robin heeft gepubliceerd over inflatie kan je hier lezen.

Blogs

Indexbeleggen: de #1 manier om te beleggen voor beginners (despaarpodcast.nl)

Aflosvrije periode DUO: een cadeau van de overheid (despaarpodcast.nl)

15 tips wat te doen met spaargeld om het te laten renderen (despaarpodcast.nl)

Inflatie, moet je je zorgen maken? | DeSpaarpodcast.nl

Volgende aflevering:

S5.8 Door een mindset switch minder werken en meer verdienen met ondernemer Jorg Ruis