Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

Grote kostenposten in een huishouden (en hoe te besparen)

Kostenposten in een huishouden

Slechts een beetje maand over aan het einde van je geld? Voor steeds meer mensen is dit een herkenbaar probleem. Stijgende prijzen, maar ook vaak geef je onbewust veel meer geld uit dan je denkt. Een havercappuccino tijdens je wandeling, een maandelijkse donatie aan je favoriete podcast of nog even snel wat snacks bestellen bij een flits bezorgdienst. Door al die losse uitgaven kun je al snel het overzicht verliezen. 

Om geld te kunnen besparen is het eerst noodzakelijk om al je uitgaven op een rij te zetten. Vaak kom je er dan achter dat je stiekem best veel geld uitgeeft aan, misschien, onnodige dingen. Ook zie je gelijk op welke posten je kunt besparen. In dit artikel deel ik wat mijn grootste kostenposten zijn en een aantal tips over hoe je meer inzicht krijgt en kunt besparen.

Liever luisteren? Samen met Rowan heb ik ook een aflevering hierover opgenomen. Beluisteren kan hier.

Grip op je uitgaven

Om meer grip te krijgen op alle uitgaven die je doet is het handig om een huishoudboekje bij te houden. Dit kan op papier of in een excel bijvoorbeeld. Er zijn ook apps, zoals Dyme, die gekoppeld zijn aan je bankrekening en makkelijk inzicht geven in je maandelijkse uitgaven. De banken, zoals bijvoorbeeld in de ING app geven steeds meer zelf ook inzicht in je maandelijkse uitgaven. Voordat je begint aan je huishoudboekje is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wat je lasten per maand zijn. Daarna kun je gaan kijken naar mogelijke manieren om op je grootste kostenposten te besparen.

De grootste kostenposten in een huishouden zijn natuurlijk per situatie verschillend. Of je nu alleen of met een partner woont, in een koophuis of huurwoning, voor de meeste mensen zijn de grootste kostenposten hetzelfde. Hieronder een rijtje van kostenposten en de gemiddelde bedragen die huishoudens van 2 personen hieraan besteden.

1. Woonlasten

Gemiddeld genomen betalen mensen zo’n €600 aan huur of hypotheek. Helaas is het in de praktijk zo dat voor veel starters deze prijzen vaak hoger liggen. Vorig jaar hebben wij een huis gekocht en als ik naar mijn kostenposten kijk is de hypotheek verreweg de grootste. Wij betalen nu €1500 per maand aan hypotheek. In mijn podcast met hypotheek adviseur Jeroen Wolfsen van Moneywise deel ik tips om te besparen op je hypotheek en welke voordelige keuzes je hierin het beste kunt maken. Ik heb ook een artikel geschreven over dit onderwerp. Let ook op welk deel van je hypotheeklasten rente en welk deel aflossing is. Denk ook aan het verschil tussen bruto en netto rente.

2. Boodschappen

Volgens het Nibud kost voeding voor een huishouden van twee personen 90 euro per week. Dat komt neer op zo’n €391 per maand. Tel daarbij op dat je af en toe een lekkere fles wijn koopt, duurder vlees bij de biologische slager haalt of eten bestelt en je zit al snel boven de €400 per maand. Als je hierop wil gaan besparen kun je eens proberen om weekboodschappen te doen en minder vaak naar de supermarkt te gaan. Op deze manier word je minder snel verleid om meer producten te kopen. Minder vlees gaan eten is ook een optie, beter voor je portemonnee, het milieu en je gezondheid. Wij hebben voor boodschappen en cadeautjes €500 per maand begroot, maar dit wisselt per maand nogal aan wat we precies uitgeven en wat onze plannen zijn.

3 Vervoer

Voor het rijden en onderhouden van een miniklasse auto betaal je gemiddeld €404,50 per maand. Afhankelijk van je rijstijl en hoevaak je de auto neemt, betaal je meer of minder aan benzine kosten. Ik heb zelf een private lease auto en betaal €270 per maand. Gemiddeld tank ik zo’n drie keer per maand en ben daarmee tussen de 120 en 180 euro daaraan kwijt. In totaal besteed ik dus ook ongeveer €450 euro aan het rijden van een auto. Een flinke uitgavenpost! Als je hierop wil besparen zou je eens naar treinabonnementen kunnen kijken. Ik heb een NS flex abonnement voor €5 euro per maand. Hiermee krijg ik altijd 40% korting buiten de spits. Vaker de fiets nemen is uiteraard de beste besparing!

4. Energie

Een kostenpost die recent stijgt met stip. Mijn ideeën hierover heb ik in twee andere blogs uitgewerkt. Een blog over energiecontracten en een blog over het energie prijsplafond inclusief energie besparingstips.

5. Abonnementen

99% van alle Nederlanders onderschat het aantal abonnementen! Ik herken het zelf ook wel. Vaak sluit je zonder dat je het door hebt veel meer abonnementen af dan je denkt. Een abonnement voor internet en TV, wegenwacht, telefoon, meerdere streamingdiensten, kranten, lenzen, boodschappen etc. Deze wildgroei aan abonnementen zorgen bij elkaar voor een grote kostenpost. Voor het eenvoudig krijgen van een overzicht, zie ook hiervoor het eerder genoemde Dyme.

Een Nederlands huishouden heeft zo’n 5 tot wel 15 verschillende abonnementen. Een abonnement is handig want je hoeft er niet meer naar om te kijken, maar hier kan je veel geld besparen. Het kan goedkoper zijn om bijvoorbeeld alvast voor een jaar vooruit te betalen in plaats van een maandelijks bedrag af te laten schrijven. Een andere mogelijkheid is proberen je abonnement te heronderhandelen.

6. Verzekeringen

Over dit onderwerp heb ik eerder al een blog geschreven in 2019. Ik sta nog steeds achter mijn toenmalige keuze. Zie mijn review over Deck verzekeringen.

7. Besparen met apps

Niet echt een aparte uitgavenpost, maar ik wil hier ook noemen de mogelijkheid om diverse kosten te besparen door het gebruik te maken van slimme apps. Hier kun je mijn suggesties lezen.

En nu?

Wanneer je goed zicht heb op je maandelijkse uitgaven kun je gaan bepalen wat je ermee wil doen en hoe je eventueel kunt besparen. Een goede stap om te kijken hoe je er voor staat, is door de financiële APK te doen. Mocht je hier geen tijd of geen zin in hebben, dan kan je apps zoals Dyme jouw betalingen laten checken. Dyme biedt ook diensten zoals het heronderhandelen van sommige van je abonnementen.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie