Foto van Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Foto van Renee Onderwater

Renee Onderwater

Energiecompensatie en een prijsplafond voor elk huishouden: hoe werkt dat? 

Energiecompensatie voor elk huishouden

Dat de energierekening bij veel huishoudens stijgt, slaat in als een bom bij veel mensen. Het is natuurlijk geen goed nieuws dat naast een pandemie en een oorlog, dit er ook nog eens bij komt. Gelukkig worden we iets bijgestaan door het kabinet en ontvangen we in november en december een bijdrage in de vorm van energiecompensatie. Bovendien wordt er vanaf 2023 met een prijsplafond gewerkt. Maar hoe werkt dat precies? Hoe ontvang je deze energiecompensatie? En hoeveel dan? Hoe werkt het prijsplafond? Een energiecompensatie voor elk huishouden, is dat wel terecht? Deze vragen beantwoord ik in dit artikel.

Een energiecompensatie voor ieder huishouden? 

In principe ontvangt ieder huishouden in Nederland in november en december van dit jaar energiecompensatie. Dit doet het kabinet zodat elk huishouden de mogelijkheid heeft om deze winter te overbruggen, totdat andere maatregelen ingaan in 2023. De hoogte van de energierekening of inkomen speelt bij de eenmalige compensatie in november en december geen rol. Ook huishoudens met hoge inkomens en huishoudens die nog een energiecontract met vaste tarieven hebben, ontvangen de energiecompensatie. Sommige groepen vallen er net buiten, bijvoorbeeld sommige studentenhuizen of huishoudens die samen met andere huishoudens een aansluiting hebben. 

Hoe ontvang je de energiecompensatie in november en december?  

De energiecompensatie bedraagt €190 en deze ontvang je in november en december via je energieleverancier. Bij welke energieleverancier jij een contract hebt, bepaalt hoe je deze compensatie ontvangt. Zelf heb je daar niets over te zeggen. Opties die ze aanbieden zijn: 

 • Ze halen het af van de voorschot- of eindnota;
 • Ze maken het direct aan je over;
 • Ze betalen een deel uit, een ander deel halen ze van de voorschot- of eindnota af;
 • De €190 ontvang je nadat je het contract beëindigt;
 • Ze halen het geld af van de openstaande rekening of betalingsregeling. 

Energie prijsplafond 2023

Vanaf 2023 wordt er een prijsplafond ingesteld om mensen te helpen die in de problemen komen door de stijgende energieprijzen. Naar verwachting geldt het prijsplafond vanaf 1 januari 2023, maar de overheid is samen met energieleveranciers nog bezig met de definitieve uitwerking van het plan. Grofweg houdt het energieplafond in dat er een maximum tarief komt voor energie en gas. Er gaat, voor zover nu bekend, gerekend worden met een tarief van €0,40 per kWh stroom en €1,45 per m3 gas. Deze tarieven gelden tot een maximum verbruik.

De overheid gaat ervan uit dat er per huishouden 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas per jaar verbruikt wordt. Ga je over die grens heen? Dan betaal je over het meerdere de (hogere) marktprijs die op dat moment geldt. De overheid wil alsnog stimuleren dat huishoudens zuinig omgaan met gas en stroom en zo word je nog steeds gemotiveerd om zuiniger om te gaan met energie.

Als jij tot de happy few behoort die nog een vast energiecontract heeft tegen een lager tarief, dan betaal je uiteraard gewoon je lagere contactprijs. Het energieplafond heeft voor jou dan geen impact.

Welk maandbedrag betaal je met het prijsplafond? 

Het is slim om nu al te gaan kijken wat je huidige verbruik is, dit lees je in de app van je energiemaatschappij. Daarnaast kun je alvast berekenen hoe jouw energiekosten er straks uit komen te zien met het prijsplafond. Op die manier kijk je slim vooruit en sta je straks niet voor onverwachte verrassingen. Een gemiddeld tweepersoonshuishouden verbruikt 1169 m3 gas en 2.479 kWh energie per jaar, volgens Milieucentraal. Via de website Berekenhet bereken je wat de bijbehorende kosten zijn.

Vanuit de overheid vindt er een compensatie qua prijzen plaats voor stroom en gas. Er geldt dus een plafond van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas. De tarieven die daarbij gelden zijn: €0,40 per kWh stroom en €1,45 per m3 gas. Als je daar dus boven zit dan gelden de actuele prijzen van je energiemaatschappij. Gemiddeld is dit een gasprijs van gemiddeld €3,21 per m3 gas en een stroomprijs van €0,53 per kWh stroom.

Weet je niet wat de actuele gasprijzen bij jouw energiemaatschappij zijn? Kijk dan hier.

Voorbeeldberekening energiekosten
Bron: Berekenhet

Wat betekent dat voor elk huishouden? 

Het prijsplafond betekent dat elk huishouden een jaar lang een maximaal tarief betaalt tot een bepaald verbruik. Elk huishouden betaalt een jaar lang dus minder geld aan gas en stroom, dan wanneer je de volledige huidige marktprijs zou moeten betalen. Concreet betekent het prijsplafond het gemiddelde gezin ±€189 per maand, oftewel €2.264 per jaar aan kostenreductie oplevert.

Dit is natuurlijk superfijn! Er komen waarschijnlijk nog meer energieplannen vanuit de overheid in 2023, alleen het is nog niet duidelijk welke dat zijn. Houd dat in de gaten! 

Voor sommige gezinnen is de energiecompensatie en prijsplafond niet toereikend en moet er structureel iets veranderd worden qua energieverbruik en een besparing op andere kosten.

Bespaartips op energieverbruik

Ook al krijg je compensatie op je energierekening in de maanden november en december en wordt er vanaf januari 2023 met een prijsplafond gewerkt, het is toch slim om je energieverbruik aan te pakken. Ik heb hieronder een aantal bespaartips voor je verzameld, over hoe je slimmer om kunt gaan met je energieverbruik: 

 • Sta korter onder de douche. Zet de douche uit als je je insopt, was je haar wat minder en zet de douche minder heet; 
 • Vervang je lampen voor ledverlichting; 
 • Was niet te heet en was met een volle trommel; 
 • Vervang je oude apparaten voor energiezuinige apparaten. Moderne wasmachines hebben energie labels, waarop staat hoeveel stroom ze verbruiken; 
 • Haal stekkers uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt;
 • Zet de verwarming minder hoog, of uit als het kan.
 • Koop een slimme meter en zie daar het stroom- en gasverbruik van je apparaten. Zo weet je precies op welke zaken je nog meer kunt besparen.

Bespaartips op andere zaken 

Eerder verscheen er een blog over tips om geld te besparen met apps, deze blog lees je hier. We kunnen ons natuurlijk wel blindstaren op energie, maar als ergens anders de kraan open staat, dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Er zijn ook andere dingen waar je makkelijk geld op bespaart:

 • Pak eens wat vaker de fiets in plaats van onnodig de auto, bijvoorbeeld naar de supermarkt of naar je werk als zonnetje schijnt en de weerverwachtingen zijn goed;
 • Kijk eens kritisch naar de boodschappen. Maak je al gebruik van de aanbiedingen van de supermarkten? Maak bijvoorbeeld een weekmenu aan de hand van de aanbiedingen en probeer de boodschappen in één keer te halen in de supermarkt;
 • Bekijk eens je verzekeringen. Welke verzekeringen heb je onnodig lopen? Vaak zijn we over verzekerd en hebben we niet alle verzekeringen nodig. Of we betalen een te hoge premie, die helemaal niet nodig is. Bijvoorbeeld een inboedelverzekering die de schade tot wel € 75.000 dekt, terwijl je spullen maar € 50.000 waard zijn; 
 • Hoe zit het met je abonnementen? Is het echt nodig om lid te zijn van meerdere streamingsdiensten? Of van dat ene magazine dat je misschien niet eens leest en op de stapel belandt?;
 • Ga slim om met je uitgaven, dus koop bijvoorbeeld je kleding in de uitverkoop en vraag jezelf af bij elke uitgave: heb ik dit echt nodig? 

Een energiecompensatie voor elk huishouden, is dat terecht? 

Het is natuurlijk discutabel of het terecht is dat elk huishouden een energiecompensatie ontvangt. Sommigen huishoudens hebben nog de oude energiecontracten, want die hebben nog een lopend contract voor een aantal jaar. Andere huishoudens hebben het geld helemaal niet nodig, want dat zijn grootverdieners. Maar het is lastig om grenzen te stellen, want wanneer heeft iemand er dan wel recht op en wanneer juist niet? Waar ligt die grens?

Uiteindelijk mogen we blij zijn dat we in een land leven waar het kabinet bijspringt, maar laten we hopen dat het kabinet dit als een signaal ziet om de komende jaren drastische maatregelen neemt om te voorkomen in plaats van te compenseren. Bijvoorbeeld door arme mensen in slecht geïsoleerde wijken deur voor deur te helpen. Als we er 23 miljard in steken, dan is er veel mogelijk. Heb jij de energiecompensatie echt niet nodig? Dan kun je er ook voor kiezen om de door jou ontvangen compensatie te doneren.

Het is fijn dat het kabinet ons zo tegemoet komt, maar ga zelf ook slim met je energieverbruik om. Dit is uiteindelijk beter voor je eigen afrekening, maar ook voor het milieu. Kleine slimme mini optimalisaties kunnen leiden tot veel minder verbruik van energie. Kijk daarnaast eens kritisch naar alle uitgaven die je doet. Stel jezelf eens wat vaker de vraag: heb ik dit echt nodig? Of bekijk deze bespaartips voor in je huishouden nog een keer.

Onthoud, een betere wereld begint bij jezelf.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie