Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

Wat is een depositorekening en is hoe slim is het om er één te openen?

Depositorekening

Herken jij dat gevoel nog dat je aan het einde van het jaar op je bankrekening keek en plots een mooi bedrag aan rente uitgekeerd had gekregen van de bank? Ik ben net oud genoeg om mij te herinneren hoe blij ik daarmee was. Tegenwoordig krijg je niet meer ineens 50 euro bijgeschreven, maar verdampt het geld op je bankrekening.

De reden voor de lage rentestand, is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie in toom wil houden. Inflatie is het stijgen van de prijzen, waardoor je geld veel minder waard wordt. Dit heeft dus tot gevolg dat inflatie je geld opvreet terwijl jij er naar staat te kijken, maar door de inzet van renteverlagingen, ook je zuurverdiende spaargeld minder waard wordt. 

Is een depositorekening iets voor jou? Wil jij net als ik niet zomaar aan renteverlagingen toegeven? Én vind je beleggen een brug te ver en stal je je geld liever veilig bij een bank? Dan is een depositorekening wellicht iets voor jou.

Is een depositorekening misschien iets voor jou?

Oké, dus profiteren van spaarrente op een gewone spaarrekening is niet meer toereikend om slapend rijk te worden. Welke opties heb je dan?

Er zijn diverse mogelijkheden om je geld te investeren, bijvoorbeeld in de vastgoed, goud of beleggingen. Maar als jouw spaargeld momenteel op een spaarrekening staat te verpieteren, dan had je dit waarschijnlijk al gedaan. 

Gelukkig bieden banken een alternatief voor de gewone spaarrekening, met een depositorekening. Maar wat is een depositorekening en wat zijn de voordelen hiervan?

Wat is een depositorekening?

Iets in deposito zetten, is een andere omschrijving van iets in bewaring geven. In principe doe je dit met een gewone spaarrekening ook. Je geeft je spaargeld in bewaring van de bank, maar op een moment dat jij beslist, haal jij het geld er weer vanaf. Dit is één van de verschillen met een depositorekening.

Bij een depositorekening geef je je spaargeld voor langere tijd af aan de bank en jij hebt niet de mogelijkheid om dit op een jouw gekozen tijdstip weer van de depositorekening af te halen. Je zet het geld dus voor langere tijd vast. Dit kan voor enkele maanden zijn, maar ook voor enkele of zelfs vele jaren. Een ander verschil met een gewone spaarrekening, is de hoogte van het rentepercentage. Omdat jij de bank het vertrouwen geeft om je geld voor langere tijd in bewaring te geven, krijg je een hogere spaarrente dan met een gewone spaarrekening gebruikelijk is.

Geld voortijdig van je deposito halen

Voor een depositorekening kies je dus bewust, om een hoger rentepercentage te behalen. 

Hiervoor in de plaats kun je een bepaalde afgesproken periode niet aan je geld komen. Maar tijdens deze periode kan er altijd onverwachts iets gebeuren, waardoor je wel de beschikking over je geld wilt hebben. 

De meeste banken bieden hier de mogelijkheid voor, maar dan betaal je wel een boete. Dit is jammer en maakt hét voordeel van een depositorekening vrijwel ongedaan. De hoogte van de boete kan namelijk zo hoog zijn als enkele jaren aan ontvangen rente. 

Het is daarom belangrijk om een spaarbedrag op je depositorekening te zetten, waarvan je zeker dat je dit de komende jaren niet nodig hebt. 

Bij overlijden van de rekeninghouder kan het geld wel voortijdig worden opgenomen en enkele banken hanteren enkele uitzonderingen om boetevrij het geld op te nemen, zoals bij een huwelijk, echtscheiding of werkloosheid.

Voordelen van een depositorekening

  • Een hogere spaarrente percentage dan reguliere spaarrekeningen. Hoe langer je het geld wegzet, des te hoger is in de regel de spaarrente.
  • Een depositorekening is handig als je moeite hebt met sparen, zo dwing je jezelf als het ware om te sparen.
  • Doordat het rentepercentage normaliter tijdens de gehele looptijd vast staat, profiteer je langer van een hogere rente als de rente in de markt daalt.

Nadelen van een depositorekening

  • Je kunt tijdens de looptijd geen geld opnemen, tenzij je een boete betaalt. Dit is een groot nadeel, als je onverwachts geld nodig hebt.
  • De rente op je depositorekening, is op het moment van afsluiten hoger dan de rente op vrij opneembare spaarrekeningen. Mocht deze rente stijgen, dan loop je rente-inkomsten mis.

Een depositorekening bij de Rabobank openen

De Rabobank is één van de bekende Nederlandse banken waar je een depositorekening kunt openen. De Rabobank noemt dit de ‘Rabo Deposito’. 

Per bank worden er andere voorwaarden gesteld, zoals een eenmalige of maandelijkse inleg. Bij de Rabobank geldt dat je voor het openen van de Rabo Deposito, eenmalig minimaal € 10.000,- inlegt. Bij het openen van de depositorekening, moet je de Rabobank laten weten wanneer jij je depositorente wilt ontvangen. Dit kan maandelijks, per kwartaal, per jaar of aan het einde van de looptijd. Verder kies je de looptijd. Je kunt kiezen voor een looptijd van minimaal 6 jaar tot maximaal 20 jaar.

En dan de hoogte van de depositorente. Hier ga je niet vrolijk van worden. Bij een depositorekening met een looptijd van 6 jaar, is de depositorente 0,01%. ‘Ik kan mijn geld wel wat langer kwijt’ denk je dan? Met een looptijd van 10 jaar ontvang je een depositorente van 0,05%. Iets hoger, maar niet zo drastisch dat je al plannen kunt maken om je eerste Ferrari aan te schaffen. Doe dit overigens ook niet als je voor de maximale looptijd van 20 jaar gaat. De Rabobank geeft je dan 0,50% depositorente.

Al met al valt deze optie voor mij af. Het is lekker veilig, maar het levert absoluut gezien zo weinig op. Het schiet gewoon simpelweg niet op.

Lage rentestanden om inflatie in toom te houden.

Buitenlandse depositorekeningen

Nederlandse banken bieden voor haar depositorekeningen erg lage rentes. Wanneer je online een beetje rondkijkt, dan zul je zien dat Europese banken veel hogere rentepercentages aanbieden. 

De bekendste bank is Raisin*, die actief in ruim 30 landen. Raisin is niet echt een bank, maar een online internationaal spaar platform. Hoewel de depositorente bij Raisin gemiddelde rond de 1,50% p/j staat, vertrouw je je geld toe aan banken uit andere landen, zoals Italië of Letland. Gaat het fout met de bank, dan ben je afhankelijk van de regering uit dat land of zij je het spaargeld terugbetalen.

Bij je voornemen om een deposito te openen bij een Europese bank, hangt het dus vooral af van hoeveel vertrouwen jij hebt in de lokale centrale bank. Hoewel Europees is vastgelegd dat bij een faillissement van een bank, iedere Europeaan recht heeft op terugbetaling van zijn of haar spaargeld tot € 100.000,- zijn het de lokale centrale banken die dit moeten garanderen. Je hebt natuurlijk geen zin in IJslandse toestanden, zoals in 2008 met Icesave.

Er zitten hier echt wat opties tussen wat mij betreft die het overwegen waard zijn. Zoals 1.4% rente bij de JT Banka* uit Tsjechië of 1% bij een bank uit België* voor €10.000 5 jaar vastzetten. Bovendien biedt Raisin hier ook nog eens leuke bonussen afhankelijk van het bedrag dat je vastzet.

Nederlandse Deposito vergelijken

Wil jij depositorekening openen voor jouw spaargeld, maar twijfel je toch over buitenlandse banken? Wat zijn dan de beste Nederlandse banken? Hier vind je de actuele deposito rente voor Nederlandse banken.

Dit kan onder andere bij de LeasePlan Bank. Dit is één van de weinige Nederlandse banken met een relatief hoge depositorente, vooral als je je geld voor minimaal 5 jaar vastzet. Ook de online bank KNAB* biedt en goede deposito aan met hoge rente. Bij NIBC Direct, (eigenlijk Belgisch, maar Belgen zijn halve Nederlanders toch?) is het interessant om je geld 3 jaar of langer in deposito te zetten tegen een voor Nederlandse begrippen hoge rente.

Wel of niet een deposito openen?

Het is tegenwoordig vanwege het lage rentepercentage niet zo aantrekkelijk om een depositorekening te openen bij de standaard grote (Nederlandse) banken. 

Sta je nog niet open voor beleggen, dan is het mogelijk wel de moeite waard om een depositorekening te openen, doe dit dan voor een korte periode. Vraag jezelf dan vooral af voor voor hoelang je je geld wil vastzetten en kijk goed naar het land waar je je geld vastzet.

Zelf houd ik voorlopig bij indexbeleggen, meer rendement behaalt kan worden. Uiteraard komen hier wel andere en grotere risico’s bij kijken.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Kevin

    Mooi informatief stuk Robin. Zelf had ik ook het een en ander uitgezocht over depositorekeningen en persoonlijk ga ik er niet aan beginnen. De inflexibiliteit en de lage rente spreken mij niet aan. Zeker over langere periodes zijn er wat mij betreft interessantere opties, maar het is, zoals jij ook aangeeft, afhankelijk van het risico dat men wil lopen / waar men zich prettig bij voelt.

Geef een antwoord