Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Wat is een depositorekening en is hoe slim is het om er één te openen?

Depositorekening

Een depositorekening kan een aantrekkelijke optie zijn in je portfolio. Vroeger kreeg je sowieso veel rente en was het echt een feestje om de rente bijgeschreven te zien worden op je bankrekening. In recentere jaren kenden we echter een hele lage rentestand. Een depositorekening levelt al deze fluctuaties iets meer uit. Wat is een depositorekening precies? En wat zijn de voor-en-nadelen van een depositorekening? In dit artikel vind je meer informatie om te bepalen of een depositorekening iets voor jou is. 

Tip: hou de actuele rentestanden in de gaten. Hierbij kan je ook veranderende rentes als gevolg van besluiten van de ECB als trigger hanteren. De rentestanden wijzigen vaak met de gewijzigde ECB rentes.

Is een depositorekening misschien iets voor jou?

Er zijn diverse mogelijkheden om je geld te investeren, bijvoorbeeld in de vastgoed, goud of beleggingen. Maar niet iedereen wilt zich daaraan wagen, maar de rente op de spaarrekening is altijd erg reactief op de marktrentes en nooit erg hoog. Bovendien is risicospreiding altijd een goed idee.

Gelukkig bieden banken een alternatief voor de gewone spaarrekening, met een depositorekening. Maar wat is een depositorekening en wat zijn de voordelen hiervan?

Wat is een depositorekening?

Iets in deposito zetten, is een andere omschrijving van iets in bewaring geven. In principe doe je dit met een gewone spaarrekening ook. Je geeft je spaargeld in bewaring van de bank, maar op een moment dat jij beslist, haal jij het geld er weer vanaf. Dit is één van de verschillen met een depositorekening.

Bij een depositorekening geef je je spaargeld voor langere tijd af aan de bank en jij hebt niet de mogelijkheid om dit op een jouw gekozen tijdstip weer van de depositorekening af te halen. Je zet het geld dus voor langere tijd vast. Dit kan voor enkele maanden zijn, maar ook voor enkele of zelfs vele jaren. Een ander verschil met een gewone spaarrekening, is de hoogte van het rentepercentage. Omdat jij de bank het vertrouwen geeft om je geld voor langere tijd in bewaring te geven, krijg je een hogere spaarrente dan met een gewone spaarrekening gebruikelijk is.

Geld voortijdig van je deposito halen

Voor een depositorekening kies je dus bewust, om een hoger rentepercentage te behalen. 

Hiervoor in de plaats kun je een bepaalde afgesproken periode niet aan je geld komen. Maar tijdens deze periode kan er altijd onverwachts iets gebeuren, waardoor je wel de beschikking over je geld wilt hebben. 

De meeste banken bieden hier de mogelijkheid voor, maar dan betaal je wel een boete. Dit is jammer en maakt hét voordeel van een depositorekening vrijwel ongedaan. De hoogte van de boete kan namelijk zo hoog zijn als enkele jaren aan ontvangen rente. 

Het is daarom belangrijk om een spaarbedrag op je depositorekening te zetten, waarvan je zeker dat je dit de komende jaren niet nodig hebt. 

Bij overlijden van de rekeninghouder kan het geld wel voortijdig worden opgenomen en enkele banken hanteren enkele uitzonderingen om boetevrij het geld op te nemen, zoals bij een huwelijk, echtscheiding of werkloosheid.

Voordelen van een depositorekening

  • Een hogere spaarrente percentage dan reguliere spaarrekeningen. Hoe langer je het geld wegzet, des te hoger is in de regel de spaarrente.
  • Een depositorekening is handig als je moeite hebt met sparen, zo dwing je jezelf als het ware om te sparen.
  • Doordat het rentepercentage normaliter tijdens de gehele looptijd vast staat, profiteer je langer van een hogere rente als de rente in de markt daalt.

Nadelen van een depositorekening

  • Je kunt tijdens de looptijd geen geld opnemen, tenzij je een boete betaalt. Dit is een groot nadeel, als je onverwachts geld nodig hebt.
  • De rente op je depositorekening, is op het moment van afsluiten hoger dan de rente op vrij opneembare spaarrekeningen. Mocht deze rente stijgen, dan loop je rente-inkomsten mis.

Lage rentestanden om inflatie in toom te houden.

Buitenlandse depositorekeningen

Nederlandse banken bieden voor haar depositorekeningen erg lage rentes. Wanneer je online een beetje rondkijkt, dan zul je zien dat Europese banken veel hogere rentepercentages aanbieden. 

Het platform dat de beste depositorekeningen in de gaten houdt is Raisin*, met banken uit ruim 30 landen. Je vertrouwt je geld toe aan banken uit andere landen, zoals Frankrijk of Zweden. Gaat het fout met de bank, dan ben je afhankelijk van de regering uit dat land of zij je het spaargeld terugbetalen. Persoonlijk, vind ik dergelijke landen nog steeds redelijk veilig. 

Bij je voornemen om een deposito te openen bij een Europese bank, hangt het dus vooral af van hoeveel vertrouwen jij hebt in de lokale centrale bank. Hoewel Europees is vastgelegd dat bij een faillissement van een bank, iedere Europeaan recht heeft op terugbetaling van zijn of haar spaargeld tot € 100.000,- zijn het de lokale centrale banken die dit moeten garanderen. Je hebt natuurlijk geen zin in IJslandse toestanden, zoals in 2008 met Icesave. En de Grieken staan ook niet bepaald bekend om hun solide economie. 

Er zitten hier echt wat opties tussen wat mij betreft die het overwegen waard zijn.

Nederlandse Depositorekeningen vergelijken

Wil jij depositorekening openen voor jouw spaargeld, maar twijfel je toch over buitenlandse banken? Wat zijn dan de beste Nederlandse banken? Hier vind je de actuele deposito rente voor Nederlandse banken.

Dit kan onder andere bij LeasePlan Bank of NIBC. Dit zijn twee van de weinige Nederlandse banken met een relatief hoge depositorente, vooral als je je geld voor minimaal 3 tot 5 jaar vastzet. Bij beide banken is de depositorekening gratis en beide hebben een app beschikbaar. Ook de online bank KNAB* biedt een goede depositorekening aan met hoge rente. 

Wel of niet een deposito openen?

Wat mij betreft is het zeker de moeite waard om deposito’s te overwegen in je portfolio. Ter illustratie, al had jij met depositoladders of een depositorekening gewerkt, dan had je bijvoorbeeld veel minder last gehad van de lage rente die we hebben gekend. Daarnaast is het een veilige categorie die er toch voor zorgt dat je redelijk liquide blijft. 

De meest recente rentepercentages checken kan hier*. 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Kevin

    Mooi informatief stuk Robin. Zelf had ik ook het een en ander uitgezocht over depositorekeningen en persoonlijk ga ik er niet aan beginnen. De inflexibiliteit en de lage rente spreken mij niet aan. Zeker over langere periodes zijn er wat mij betreft interessantere opties, maar het is, zoals jij ook aangeeft, afhankelijk van het risico dat men wil lopen / waar men zich prettig bij voelt.

Geef een reactie