Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

Raisin review – rente op je spaarrekening blijft gewoon mogelijk

Raisin Review

De dagen dat je op je verjaardag met je spaarvarken naar het lokale kantoor van je bank ging, om voor een klein cadeautje je gespaarde geld op je spaarrekening te laten storten zijn voorbij.

Een hoge spaarrente lijkt verleden tijd. Waar je vroeger nog wat kon verdienen met het geld op je spaarrekening over tijd, is sinds enige jaren de kans groter dat je moet betalen voor je spaargeld. Tegenwoordig levert het saldo op je spaarrekening je bar weinig op wanneer het op rente aankomt: nog nooit is de spaarrente zo laag geweest als nu. Bij sommige banken ontvang je helemaal geen spaarrente meer, of moet je als grote spaarder zelfs al betalen om te mogen sparen! Gelukkig zijn er verschillende initiatieven en organisaties welke een alternatief bieden, mocht je nu op zoek zijn naar een oplossing voor de lage rente van je spaarrekening. Raisin is één van deze opties.

Raisin logo

De juiste optie voor jou

Je kunt je spaargeld inzetten op crypto, pensioenbeleggingen, staatsobligaties of andere soorten aandelen, maar beleggen brengt natuurlijk altijd een risico met zich mee. Hoewel je je spaargeld kunt laten groeien met beleggen, geeft het geen garantie voor succes in de toekomst. 

Mocht beleggen of investeren niets voor je zijn, maar wil je wel je spaargeld voor je laten werken, dan bestaan er ook nog verschillende spaar-service providers. Deze aanbieders geven je de mogelijkheid om alsnog te sparen door een spaarrekening te openen of te sparen tegen een vaste rente en een vaste periode, wat ook wel deposito sparen wordt genoemd.

Deze manier voor het aanbieden van een hogere spaarrente is natuurlijk hartstikke fijn voor mensen die simpelweg wat minder risico willen lopen, maar wel slimme dingen met hun geld willen doen.

Raisin: van traditionele bank tot internationale marktplaats voor sparen

Het spaarplatform van Raisin valt onder de Raisin bank, een Duitse bank met 113 gerenommeerde partnerbanken in Europa. Raisin is in 1973 opgericht, noemt zichzelf een banking-as-a-service onderneming en is actief in 30 landen binnen Europa. Bij Raisin kun je naast spaarrekeningen ook een depositorekening openen. Het verschil tussen een spaarrekening en een depositorekening, is dat je spaargeld op een depositorekening voor een langere periode vaststaat, waardoor je niet aan het geld kunt komen. Hier staat tegenover dat de rente van een depositorekening, ook wel termijndeposito of spaardeposito genoemd, significant hoger is dan de rente van een spaarrekening. Je kunt in feite de volgende regel hanteren: wanneer je het geld over een langere periode laat vastzetten (maximaal 10 jaar), des te meer rendement je over je saldo op je spaardeposito krijgt. Hierbij moeten we wel zeggen dat je geen onrealistische rentes van 3% of hoger moet verwachten: de hoogst haalbare rente via Raisins spaarplatform is 1,50% met een inleg van 20.000 euro. Hierbij staat je spaargeld vast voor 10 jaar: dit betekent dat je op de rekening geen geld mag opnemen of storten tijdens deze periode. Mocht je dit een erg lange periode vinden, dan heb je ook verschillende opties van 1% voor 2 jaar.

Wat maakt Raisin uniek?

Nu kun je bij verschillende online aanbieders terecht voor een depositorekening,  dus hoe onderscheidt het spaarplatform van Raisin zich met de rest van de online aanbieders? Raisin noemt zichzelf ‘Europa’s toonaangevende marktplaats voor sparen met toegang tot spaarproducten uit heel de EU.’ Wat hiermee bedoeld wordt, is dat je via het spaarplatform van Raisin onder andere kunt sparen bij verschillende banken in Europa. Zo open je op een eenvoudige manier een spaarrekening bij verschillende buitenlandse banken via één platform. Je kunt zelf beslissen of je al je spaargeld op een buitenlandse spaarrekening wilt zetten. Je kunt er ook voor kiezen om je spaargeld te spreiden over verschillende buitenlandse banken: het is maar net welke spaaroptie van welke bank bij jou en je huidige (en toekomstige) spaar-situatie past. Hetzij één spaarrekening of verschillende buitenlandse rekeningen jouw voorkeur geniet, je hebt al je spaargeld in één overzicht op Raisins spaar platform. Hierbij maakt het niet uit of je voor een spaarrekening gaat, of voor een depositorekening. Je houdt ten alle tijde een duidelijk overzicht over je spaargeld. Een ander klein pluspunt: in tegenstelling tot de meeste Nederlandse banken, is sparen volledig gratis bij Raisin*.

Wat zeggen anderen over Raisin?

In de app store zijn de reviews afwisselend positief en negatief. Op dit moment scoren ze daar een 3,2 uit zo’n 600+ reviews. Ditzelfde geldt voor Google. Op Trustpilot zijn er nog niet zoveel reviews en scoren ze beduidend minder. Er staan duidelijke verbeterpunten tussen, zoals het aanmeldproces duurt lang, maar geen wereldschokkende dingen.

Raisin reviews op Google

Mijn mening over Raisin

Ik snap heel goed waarom mensen overwegen om hun geld wat langer vast te zetten tegen extra rente. Waarschijnlijk gaat het hier al wel om wat hogere bedragen om het de moeite waard te maken, doordat de rente sowieso overal laag staat.

Wanneer de rente in de toekomst weer stijgt, zal ook hier de rente stijgen en zal Raisin dus waarschijnlijk altijd de beste rentes aanbieden.

Waar je wel goed rekening mee moet houden is bij welke bank je je geld wegzet en in welk land dit is, zodat je zekerheid hebt via het depositogarantiestel. Elk land waar Raisin actief is heeft hiervoor iets dat men een garantiefonds noemt en de hoogte van de reserves die deze fondsen aanhouden verschillen per land. In Nederland is dit De Nederlandsche Bank (DNB). Er zijn dus geen landen waar het depositogarantiestelsel niet geldt. 

Hier vind je meer informatie over hoe dit werk. Het is wat complex hoor. Het gaat erom dat EU-lidstaten reserves aan moeten houden die minstens 0,8% van de banktegoeden dekken. Nederland zat bijvoorbeeld op 0,8%, terwijl Estland met significant veel minder in de reserves op 1,66% zat. 

Kortom, ik denk dat een fintech zoals Raisin met toonaangevende investeerders zoals Paypal & Goldman Sachs, de toekomst hebben voor spaarders. Dat ze op dit moment nog tegen dingen aanlopen zoals het aanmeldproces, zal in de toekomst ook snel veranderen verwacht ik.

Daarnaast hebben ze nu natuurlijk ook last van de lage rentes. Als de rentes zo hoog waren als vroeger dan denk ik dat we met z’n allen hadden staan springen, maar op dit moment kijken we wat meer de kat uit boom.

Conclusie Raisin review

Ongeacht of Raisin je wel of niet aanspreekt, sparen via een spaardeposito of spaarrekening in het buitenland brengt minder risico’s met zich mee dan beleggen en is flexibeler dan investeren, terwijl je nog steeds verdient aan je spaargeld. Is sparen in het buitenland of een depositorekening nu niets voor jou? Je kunt je spaargeld altijd nog wegstoppen in een sok onder je matras, maar houd dan wel rekening met inflatie.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een antwoord