Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Buddy Payment: snel en eenvoudig inzicht in je bankzaken met de Buddy App

Buddy Payment App

Ben je soms ook het overzicht kwijt in al je bankzaken? En zou je graag in één oogopslag willen zien hoeveel budget je nog de rest van de maand te besteden hebt? Camiel Kuiper, oprichter van de Rotterdamse start-up Buddy Payment (2018) heeft hier een oplossing voor bedacht. De Buddy App; een financiële hulp app die al je bankzaken makkelijk overzichtelijk maakt. 

Het idee achter de app is dat mensen die in financiële problemen raken en waarbij schulden oplopen op een laagdrempelige manier ook toegang hebben tot ondersteuning en advies. Een financieel adviseur inhuren is vaak kostbaar, maar deze app zorgt ervoor dat iedereen een Buddy heeft die inzicht kan geven in zijn of haar financiële situatie. Er zijn al diverse applicaties op de markt die je helpen met het ordenen en categoriseren van je af- en bijschrijvingen, maar in dit artikel leg ik je graag uit wat de Buddy app zo uniek maakt. 

Wat is het? 

De Buddy App is een schuldpreventie-app die op een overzichtelijke en gemakkelijke manier inzicht geeft in je financiën. De app is gekoppeld aan je bankrekening en heeft op deze manier inzicht in je bankzaken. Hiermee is de app geen vervanger van je huidige internetbankieren app, maar eerder een toevoeging. Het geld blijft op je eigen bankrekening staan en het is ook niet mogelijk om geld af of bij te schrijven in je Buddy App.  

Wat doet de app? 

Niets is zo irritant als dat er geld voor vaste lasten of abonnementskosten op verschillende momenten in de maand worden afgeschreven. Je streamingdienst op de 12e van de maand, je telefoonabonnement op de 15e van de maand en je huur weer de 29e van de maand. En zo stapelen de momenten van afschrijvingen op. Ook kan het zijn dat je meerdere bronnen van inkomsten hebt die ook op verschillende momenten in de maand worden bijgeschreven. Het is heel gemakkelijk om hierdoor het overzicht kwijt te raken, waardoor je bijvoorbeeld meer geld uitgeeft dan je eigenlijk vrij kan besteden. De Buddy App weet precies welk bedrag er op welk moment van de maand wordt afgeschreven en reserveert deze vaste lasten voor je. Op deze manier weet je meteen hoeveel geld je nog vrij te besteden hebt.  

Naast het reserveren van je vaste lasten, categoriseert de Buddy App al je uitgaven. Hierdoor weet je precies hoeveel geld je kwijt bent aan boodschappen, kattenvoer of cappuccino’s met havermelk op het station. Het budget dat je nog te besteden hebt, wordt gevisualiseerd in de vorm van een verkeerslicht. Staat het op groen dan ben je op schema en heb je nog genoeg geld om de maand door te komen. Staat het op rood, dan weet je dat je op moet passen. je ontvangt dan een push melding met een waarschuwend bericht en het bedrag hoeveel je nog te besteden hebt. Daarnaast berekent de  Buddy App op basis van je inkomen wat je maximaal te besteden budget per dag is en geeft hier advies over. Dit maakt het makkelijker om keuzes te maken als je in de supermarkt staat en je bepaalde dure producten beter even kunt laten liggen bijvoorbeeld. 

Ook biedt de Buddy App handige extra functies zoals automatisch sparen. Je  kunt meerdere spaardoelen aanmaken en het geld wordt automatisch aan je  spaardoel toegevoegd. Daarnaast berekent de Buddy App met de toeslagen check of je recht hebt op bepaalde toeslagen. Vaak hebben mensen geen idee van de toeslagen of tegemoetkomingen waar ze recht op hebben. Deze  functie kan dus daarbij goed van pas komen. 

Gemeenten die de Buddy App inzetten
Bron: Buddy Payment

Is het wel veilig? 

Buddy payment geeft aan dat ze regelmatig tests laten uitvoeren door externe partijen. Tijdens deze tests proberen ethische hackers de systemen te kraken en te zoeken naar zwakke plekken. 

Daarnaast hebben al meerdere gemeenten hebben geïnvesteerd in de Buddy App. Op deze manier investeren de verschillende gemeenten één oplossing die helpt om mensen uit de schulden te houden. De gemeenten voeren daarnaast ook nog veiligheidstests uit door externe partijen. Hierdoor blijft de app continu getest op risico’s. 

Voor wie is de Buddy App interessant? 

De Buddy App is in eerste instantie bedoeld voor arme gezinnen om te voorkomen dat ze in schuldproblemen belanden. De app wordt voor nu alleen nog aangeboden door verschillende gemeenten. Zij sturen je een uitnodiging wanneer je in aanmerking komt voor financiële hulp. Mocht je  zelf in financiële problemen zitten, dan kan je je gemeente ook zelf een bericht sturen en vragen naar wat de mogelijkheden zijn en het gebruik van de app. Ik denk dat de app voor een veel grotere groep mensen interessant zou kunnen zijn, zoals voor studenten bijvoorbeeld. Met de Buddy App leer je al vroeg om je bankzaken op orde te krijgen (en te houden.) 

Wat zijn de ervaringen? 

Op dit moment is de App nog niet breed toegankelijk en heb ik weinig ervaringen kunnen vinden. Wel zijn de ervaringen die ik heb gelezen erg positief. Sommige mensen namen voorheen vaak contant geld op om de boodschappen mee te doen. Sinds corona wordt er verwacht dat je overal met de pin betaalt, hierdoor raak je snel het overzicht kwijt. De Buddy App is in dat geval de Buddy die je nodig hebt om het financiële overzicht te bewaren. 

Zelf vind ik het idee van een toegankelijke Buddy erg interessant. Ik heb de app wel aangevraagd, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik er nog niks mee gedaan heb. Het is echter mijn missie om financiën voor iedereen toegankelijk te maken, dus vandaar dat ik de app onder de aandacht wil brengen.

Mocht je ervaringen willen delen, doe dat dan gerust in de comments.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie