Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Je huis verduurzamen? Dit zijn je 3 beste opties & 5 manieren om dit te financieren

Huis verduurzamen

Ben jij op zoek naar een goed rendement op je investeringen en overweeg je daarom je huis te verduurzamen? Of vind je een duurzamer huis gewoon sowieso heel belangrijk? Dan kunnen wij waarschijnlijk goed samen door één deur. In deze blog lees je dan ook welke dingen slim zijn om te verduurzamen, maar ook hoe je dit kunt financieren. Zelfs als je even geen geld hebt.

De tips zijn opgesteld in samenwerking met duurzaamheidsexpert Stefan van Gewoon Duurzaam Advies. Eerder hebben we hem al in de podcast gehad, omdat hij ontzettend lekker bezig is richting FIRE. Toen bleek dat hij ook gigantisch lekker bezig is in zijn baan en met de verduurzaming van zijn eigen huis. Zo heeft hij zelf bijvoorbeeld 3 warmtepompen en 29 zonnepanelen liggen. Oftewel, hoe kan jij dit ook zo slim doen!?

Samen met Stefan hebben we ook een podcast opgenomen, die kan je hier beluisteren.

Tip 1: First things first isoleren

Je kunt nog zo veel maatregelen nemen om minder gas en elektriciteit te verbruiken, maar als je huis zo lek als een mandje is, dan zul je toch echt daar eerst moeten beginnen. En gelukkig hoeft het isoleren van je huis niet altijd hogere wiskunde te zijn. Zo kun je zelf het dak al beter isoleren door steenwol aan de binnenkant te plaatsen. Of in de kruipruimte onder je huis isolatie neerleggen. De vloer zelf kan ook nog beter worden geïsoleerd. Hierbij geeft Stefan de tip om altijd voor een net iets dikkere isolatie te gaan dan wat ze aanraden. Het biedt je meer warmte, maar de prijs gaat vaak niet ineens evenredig zoveel omhoog als de extra opbrengsten.

Daarnaast zou je nog kunnen kijken naar dubbel of HR++ glas en spouwmuurisolatie. Dit laatste heeft het voordeel dat het relatief goedkoop is en binnen 10 jaar al is terugverdient. Daarbij zorgen deze twee maatregelen er ook voor dat het comfort in zijn algemeen omhoog al gaan doordat de kou minder door de muren heentrekt. Isoleren heeft direct invloed op je rekeningen en betaalt zich, zeker nu met hoge prijzen voor energie, snel terug.

Zonnepanelen op je dak

Tip 2: Zonnepanelen

Een veel besproken manier om je huis te verduurzamen is door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Hierdoor wek je je eigen groene energie op en kun je de energierekening terugbrengen naar 0 euro. Iets dat zeker in deze tijden met hoge woekerprijzen voor energie, niet verkeerd is. En ook als je stroom overhoudt die je niet opmaakt, krijg je daar een vergoeding voor, zelfs buiten de salderingsregeling om. Op die manier kun je er zowaar geld aan verdienen.  

Dit jaar is dat nog extra aantrekkelijk. Wanneer je teruglevert aan het net en hiervoor dus geld ontvangt, word je door de overheid gezien als ondernemer. Je hebt dus dan ook een btw nummer nodig. Het voordeel hiervan is dat je dan de btw voor de investering van je zonnepanelen en omvormer kunt terugvragen. Een fijne financiële meevaller. Helaas vervalt deze regeling wel eind 2022 en is nog niet helemaal duidelijk wat hiervoor in de plaats komt.

Twijfels bij zonnepanelen

Een van de grootste twijfels die men heeft bij het plaatsen van zonnepanelen is dat er in het nieuws vaak wordt gezegd dat het energienetwerk niet overal robuust genoeg is om zoveel zonnepanelen aan te kunnen. Dat probleem is eigenlijk alleen aan de orde bij grote zonnepaneelweides. Bij particulieren die een aantal zonnepanelen op het dak leggen zal dit probleem niet zo snel optreden. Wat je wel eens ziet dat er soms als het ware ‘een knip’ ziet in de opwekking van energie. Dat kan wel duiden op een overbelasting van het netwerk of dat de voltage niet te hoog wordt en de apparatuur bij jou in huis niet stuk maakt. Het stopt dan even uit veiligheid. Een oplossing hiervoor is dan weer een batterij in huis te nemen. Tot slot, zegt Stefan ook dat je niet voor de goedkoopste dunne kabel moet gaan, maar wel direct in de juiste spullen moet investeren.

Tip 3: Warmtepomp

In de toekomst wordt iedereen gemotiveerd om zijn of haar huis te verduurzamen. In steden zal dit worden gedaan aan de hand van stadsverwarming of als dat niet mogelijk is, dan kan het wel eens zo zijn dat je wordt verplicht een hybride pomp in huis te nemen. Dan gebruik je alleen gas wanneer het heel koud is. Wanneer het relatief normale temperaturen zijn, dan neemt de warmtepomp het over. Dit zou je vervolgens weer slim kunnen combineren met de zonnepanelen waardoor je je huis voor het grootste deel van het jaar gratis warm houdt. 

Financiering verduurzaming van je huis

Leuk al die tips om je huis te verduurzamen, maar het moet ergens van betaald worden. En daar heeft Stefan gelukkig ook wat tips voor. 

Manier 1: Hypotheek

Als je net gaat verhuizen, en de hypotheek nog niet helemaal is afgesloten is er een mogelijkheid dat je hiervoor budget kunt krijgen in je hypotheek. Die extra kosten van je hypotheek wegen minder zwaar mee dan wat je anders aan gas en elektra kwijt zou zijn. Oftewel, dit is veruit het makkelijkste en goedkoopste moment om te investeren in duurzaamheid.

Manier 2: Nationaal warmtefonds

Je kunt ook via het nationaal warmtefonds een lening afsluiten om je huis mee te verduurzamen. Dit komt wel met een nadeel, je moet dit combineren met een andere maatregel en je mag max 75% stoppen in een maatregel. Het budget dat je ontvang moet je dus in twee verduurzaamsmaatregelingen stoppen. Dit kan een goede optie zijn als je net nog even dat steuntje in de rug nodig hebt om het gat in je budget te dichten. Er zijn verhalen in de rondte dat de plicht tot twee maatregelen eraf wordt gehaald, maar anderzijds kan dit ook juist als motivatie dienen om verder te denken en meer stappen te ondernemen.

Manier 3: Gemeente & de overheid

Soms wordt het ook vanuit de gemeente gestimuleerd om je huis te verduurzamen en bieden zij leningen aan tegen aantrekkelijke tarieven. Het is dus zeker de moeite waard om dit bij jouw gemeente te checken. En mocht jouw gemeente dit niet aanbieden, dan kun je sowieso altijd bij de overheid aankloppen. 

De overheid biedt namelijk ISDE subsidie aan. Robin heeft hier ook een aanvraag voor lopen. Echter, doordat hier strikte eisen aan zitten, die hij niet van te voren goed genoeg heeft gecheckt, loopt hij enkele duizenden euro’s mis. Zo moet je bijvoorbeeld isolatiemateriaal van een bepaald merk kopen en met een bepaalde dikte. Anders heb je pech.

Manier 4: Banken

Sommige banken bieden leningen met aantrekkelijke rentetarieven om te verduurzamen, zoals bijvoorbeeld de green loans van ABN AMRO. De rente ligt hoger dan bij het nationaal warmtefonds, maar de de rekensom blijft vaak nog steeds heel voordelig. Op de korte termijn betaal je wat extra rente, maar je verdient het snel terug.

Manier 5: Particulieren & Bedrijven

Tot slot, zei Stefan ook dat hij zelf leningen mag aanbieden met aantrekkelijke rentetarieven via het bedrijf waar hij mee samenwerkt. Kortom, heb je echt even geen geld over, maar wil je wel verduurzamen om kosten te besparen? Dan is ~4% rente nog steeds een schijntje in vergelijking met de besparingen die bijvoorbeeld zonnepanelen je kunnen opleveren.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Richard

    Bedankt voor het delen van de tips om mijn huis te verduurzamen! Binnenkort gaan we onze ruiten ook vervangen voor isolatie glas. Daarnaast gaan we ons ook verdiepen in zonnepanelen.

Geef een reactie