De Spaarpodcast logo

S4.47 De reis naar FI van millennial Stefan: zonnepanelen, verduurzamen en minimalisme

S4.47 De reis naar FI van millennial Stefan: zonnepanelen, verduurzamen en minimalisme
byRobin en Lisa

Over deze aflevering

Het is enige tijd geleden dat er een millennial in de podcast te gast was, maar toen ik Stefan sprak over zijn (persoonlijke) financiën, kon ik niet anders dan hem uitnodigen. Zijn mindset is enorm inspirerend. Hij heeft zich enorm goed verdiept in bepaalde onderwerpen, waardoor hij ook in deze aflevering meerdere waardevolle tips meegeeft. Stefan heeft zijn eigen bedrijf: gewoon duurzaam advies. Dit heeft hij opgericht vanuit zijn passie voor duurzame oplossingen en vanwege zijn technische inzicht en opleiding weet hij ook precies uit te leggen hoe alles in elkaar steekt. Door in zijn eigen woning verschillende veranderingen door te voeren heeft hij er voor gezorgd dat zijn huis duurzamer is én dat hij een energierekening van €0,- heeft of dat de energieleverancier hem zelfs geld moet terug betalen. Mocht jij nu als luisteraar ook iets willen doen aan je woning is een eerste mogelijkheid om kieren te dichten, waardoor je de tocht niet meer voelt als je op de bank zit. Dit kan je zo honderden euro’s gaan schelen.

Een andere tip die Stefan heeft is om goed te kijken naar je zorgverzekering. Als je al enige tijd volledig gezond bent dan is het slim om je eigen risico op het maximale te zetten. Hier kan je een hoop geld mee besparen. Meer over het kiezen van je zorgverzekering lees je in deze review.

Ook hebben we het over elektrisch rijden, want dat is wat Stefan en zijn vriendin inmiddels ook beiden doen. Dit scheelt hem benzinekosten, zijn auto kan hij gratis opladen bij bijvoorbeeld de Lidl tijdens het doen van de boodschappen of bij zijn eigen huis vanwege zijn zonnepanelen. Sinds ze twee auto’s hebben is dit niet helemaal meer het geval, maar zodra de extra zonnepanelen geplaatst worden, is dit ‘probleem’ weer opgelost.

Tot slot heb ik het met Stefan over zijn beleggingen. Hij investeert in Tesla aandelen en indexfondsen. Vanwege de kennis die hij heeft gelooft hij enorm in de Tesla aandelen. Veel mensen denken dat Tesla een autobedrijf is, maar Tesla is veel meer dan dat. Het is een software bedrijf, het is een potentiële concurrent van Uber en het bedrijf is ook bezig met het maken van zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Dit alles geeft Stefan het vertrouwen dat de aandelen een goede investering zijn. Maar hij ziet ook de risico’s, vandaar dat hij zijn pensioen met indexbeleggen regelt.

Ik hoop dat je net als ik geïnspireerd wordt door de mindset van Stefan. Het gaat niet om het extreme, maar als je basis regels met jezelf afspreekt kan je ontzettend veel bereiken. Zo hoopt Stefan samen met zijn vriendin op hun 40e volledig financieel onafhankelijk te zijn.

Blogs

Zorgverzekering vergelijken | DeSpaarpodcast.nl

Besparen op energie en gas – 4 handige tips (despaarpodcast.nl)

Indexbeleggen: de #1 manier om te beleggen voor beginners (despaarpodcast.nl)

Indexbeleggen: de #1 manier om te beleggen voor beginners (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S4.48 Als vrouw de financiële mannenwereld op zijn kop zetten met een eerlijk product | Met Karin van BrightPensioen