Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Zorgverzekering vergelijken 2022

Zorgverzekering vergelijken

Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, is het startschot van de zorgverzekeraars om de premies van het aankomende jaar vast te stellen en nieuwe klanten te werven. En hoe dichterbij oudjaarsavond komt, des te meer je wordt geconfronteerd met het aanbod dat er is. En daarom vandaag een blog met handvaten hoe je tussen alle reclames door de zorgverzekering vindt die bij jou past! Daarbij met dit jaar speciale aandacht voor de duurzame zorgverzekering.

Heb jij geen zin om zelf te vergelijken of het hele onderzoek hieronder te lezen? Ik stap dit jaar over naar FBTO* , omdat zij de partij zijn met de beste prijs/kwaliteit, volledige dekking, prima reviews en ook nog eens hoog scoren op duurzaamheid.

Door de bomen het bos niet meer zien

Sommigen pluizen alles tot aan de bodem uit om zo ieder jaar de voordeligste zorgverzekering te vinden en anderen zien het als een te grote moeite om ieder jaar weer op zoek te gaan naar een nieuwe zorgverzekering. En het is ook niet gek dat je op den duur door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn ook nogal wat zorgverzekeringen om uit te kiezen en iedere keer komen er weer nieuwen bij. 

Om te kunnen kiezen is het belangrijk om een aantal zaken duidelijk voor ogen te hebben. 

  • Hoe gezond ben je nu en hoe groot acht je de kans om veel zorg nodig te hebben in het aankomende jaar? 
  • Gebruik je medicijnen?
  • Maak je gebruik van de fysiotherapeut of alternatieve geneeswijzen? 
  • En niet geheel onbelangrijk, hoe sta je er financieel voor en hoeveel risico kun je dragen?

Wanneer je bovenstaande zaken voor jezelf helder hebt kan de zoektocht beginnen. De makkelijkste manier om een groot deel van het aanbod te verkennen is door gebruik te maken van een zorgvergelijker. Een zorgvergelijker kan je ook helpen om bepaalde keuzes te maken als je nog zit te twijfelen over een aanvullende verzekering bijvoorbeeld. Maar een dergelijk platform geeft ook een overzicht met de kosten en baten van iedere zorgverzekering. Iets wat goed is om in je achterhoofd te houden is dat niet alle platforms waar je zorgverzekeringen kunt vergelijken even neutraal zijn. Ook achter deze platforms zit vaak een commercieel belang. Je doet er dus goed aan om op verschillende platforms rond te kijken en de resultaten met elkaar te vergelijken.

Aanvullende verzekeringen doorberekenen

Soms zijn mensen liever lui dan moe en dat zie je ook bij het maken van de keuze van een zorgverzekering. Naast de mensen die niet de moeite nemen om te kijken of er elders een goedkoper aanbod is, geven anderen meer geld uit aan aanvullende verzekeringen die ze helemaal niet gebruiken en duurder uit zijn dan als ze het zelf los hadden betaald. 

Een tandverzekering is zo’n voorbeeld. Wanneer je netjes twee keer per jaar gaat, maar er nooit grote ingrepen nodig zijn en het blijft bij een controle en een bezoekje aan de mondhygiëniste, dan kan het nog wel eens lonen om dit uit eigen zak te betalen in plaats van maandelijks een X bedrag aan de zorgverzekering over te maken. Het loont dus om het verschil uit te rekenen van de extra kosten zijn voor de tandverzekering en het bedrag op de rekening die je van de tandarts krijgt. Ditzelfde kun je doen met een aanvullende verzekering of een verzekering van je bril of lenzen.

Duurzame zorgverzekering

Iets waar zorgverzekeringen ook steeds meer op inspelen is de mate van duurzaamheid. Het is een onderwerp dat steeds meer gaat leven onder de mensen en ook bij het kiezen van een zorgverzekering vindt men het steeds belangrijker op wat voor manier hun besteedde geld gebruikt wordt. De manier waarop een zorgverzekering werkt is dat zij het geld wat binnenkomt via de premies gaan beleggen en op die manier meer geld genereren. Waar ze precies in investeren is wat de mate van duurzaamheid bepaalt.

VBDO, een organisatie die in kaart heeft gebracht waar verzekeringen in beleggen, heeft een handig rapport gepubliceerd waarin je snel ziet welke zorgverzekeringen het duurzaamste zijn. A.s.r. spant de kroon met een score van 4,5/5 en wordt gevolgd door Achmea met 3,5/5. Daarna komt Menzis met 2,8/5. Deze scores van VBDO worden ook meegenomen in de vergelijker van Independer* en hun data laten zien dat steeds meer mensen belang hechten aan deze scores.

In hun onderzoek hebben ze gekeken naar het bestuur, het beleid, de implementatie van het beleid en de mate van transparantie over hun investeringen. Helaas kunnen we nog niet spreken van “echte duurzame zorgverzekering”, maar wel van “de meest duurzame zorgverzekeringen”. Zelf acht ik meer aandacht voor duurzaamheid en actief aandeelhouderschap heel belangrijk.

Meer informatie over duurzame zorgverzekeringen hoor je in de podcast met Hester van VBDO.

Extra besparen op je zorgverzekering

En dan is er nog een laatste foefje waardoor je nog net iets meer kunt besparen op je zorgverzekering 2022. Wanneer je jouw zorgverzekering in een keer voor het gehele jaar betaalt, dan kun je bij de meeste aanbieders 1 of 2 procent korting krijgen. Op die manier bespaar je net dat beetje extra die je zou kunnen investeren of besteden aan een aantal keren extra fysio. Hiervoor heb je alleen wel de middelen nodig om zo’n bedrag in een keer te kunnen betalen.

Zorgverzekeringen vergelijken 2022

Het makkelijkste en het snelste vergelijken van je zorgverzekering voor 2022 doe je via: zorgkiezer.nl*, independer.nl* en pricewise.nl. Hieronder het resultaat uit mijn vergelijking**:

IndependerZorgkiezerPricewise
FBTO88,9588,95
Anderzorg90,-90,-90,-
Jaaah93,7593,7593,75
Ditzo98,-98,-98,-

Zelf houd ik bij het vergelijken het meest rekening met prijs, kwaliteit en duurzaamheid. Qua duurzaamheid komen FBTO* (Achmea) en Ditzo* (A.s.r.) op plek 3 en 4 van het lijstje van VBDO met de meest duurzame zorgverzekeringen. Anderzorg en Jaaah staan significant lager. Op #1 en #2 staan trouwens Athora en NN Groep.

**Zoals ieder jaar met het hoogste eigen risico & met volledige beschikbaarheid van alle ziekenhuizen en zorginstellingen. Er zijn goedkopere opties als je voor beperkte beschikbaarheid gaat.

Wat is de beste zorgvekering voor 2022?

De beste zorgverzekering voor 2022 is FBTO*. Ze bieden de scherpste tarieven bij zowel een laag als hoog eigen risico. Daarnaast behoren ze tot de meest duurzame zorgverzekeringen en scoren ze prima reviews.

De goedkoopste zorgverzekering van 2022

De goedkoopste zorgverzekering van 2022 vind je bij ZieZo Zilveren Kruis en kost €86,25 per maand of €1.024,68 per jaar bij in één keer betalen. Je hebt dan echter geen volledige dekking bij alle ziekenhuizen. Met volledige dekking is FBTO* met €88,95 de goedkoopste bij €885 eigen risico en ook bij €385 eigen risico is FBTO met €110,95 de goedkoopste zorgverzekering.

Mijn zorgverzekering voor aankomend jaar

Dit jaar stap ik over van Jaaah* naar FBTO* . Vorig jaar kwam ik uiteindelijk op zorgverzekeraar Jaaah uit vanwege de kosten. De gehele argumentatie hiervoor lees je in deze review van vorig jaar. Dit jaar zijn zij door FBTO van de troon gestoten op zowel prijs als duurzaamheid.

Wat ga jij dit jaar doen? Laat het weten in de comments.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie