De Spaarpodcast logo

S4.45 Een duurzame zorgverzekering kiezen die impact maakt & ABP het meest duurzame pensioenfonds | met Hester van VBDO

S4.45 Een duurzame zorgverzekering kiezen die impact maakt & ABP het meest duurzame pensioenfonds | met Hester van VBDO
byRo & Ro

Over deze aflevering

Hester werkt al zes jaar voor Verenging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). VBDO houdt zich bezig met het verduurzamen van de kapitaal markten. Zelf heb ik een blog reeks over duurzaam beleggen geschreven, maar het bleef nog lastig wat duurzaamheid nou precies inhoud. Daarom hoor je allereerst wat onder duurzaamheid verstaan kan worden. Gezien het begrip zo enorm breed is, is het belangrijk om zelf te bepalen welke thema’s jij belangrijk vindt en wat duurzaamheid dus voor jou als persoon betekent.

Daarna gaan we in op het kiezen van een duurzame zorgverzekering. VBDO doet onderzoek naar de meest duurzame zorgverzekering en hieruit bleek dat A.s.r. bovenaan staat en nauw gevolgd wordt door Achmea, meer hierover kan je lezen in mijn blog van afgelopen vrijdag. Maar welke criteria zijn er meegenomen in deze benchmark? VBDO kijkt naar: goed bestuur, beleid, implementatie en transparantie. Er wordt dus niet op specifieke thema’s uitgevraagd, maar duurzaamheid wordt bekeken in de gehele bedrijfsvoering. De implementatie wordt hierbij zwaar meegewogen, voor maar liefst 50%. De zorgverzekeraars dienen bewijsstukken aan te leveren. Het gaat hier dan over ongeveer honderd documenten. Dit is deels ook de reden dat grote bedrijven vaak hoger score dan de wat kleinere. Het is een hele klus om mee te werken en alle documenten aan te leveren, hier hebben de grote bedrijven simpelweg meer mankracht voor. Exacte cijfers over hoeveel mensen duurzaamheid meenemen in hun keuze voor een zorgverzekering zijn er niet. Maar bij Independer* kan je aanvinken of je duurzaamheid belangrijk vindt en dit wordt ook redelijk vaak gedaan. Independer rankt de zorgverzekeraars aan de hand van de uitkomst van VBDO. Nog twee tips voor als je jouw zorgverzekering voor 2022 gaat kiezen of lees mijn zorgverzekering vergelijken review:

tip 1: vergelijken en kijken of je kan besparen

tip 2: kijk hoe het met de duurzaamheid staat

Daarna gaan we nog kort in op duurzame pensioenfondsen, want ook hier heeft VBDO onderzoek naar gedaan. 9 van de 10 bedrijven doet aan uitsluitingen, wat betekent dat slechte bedrijven worden uitgesloten. Dit is in ieder geval al een goed teken. Maar het viel mij op dat ABP de hoogte score behaalde (4 uit 5), terwijl ze zo vaak negatief in het nieuws zijn? Volgens Hester heeft dit te maken met verschillende zaken. VBDO kijkt niet naar specifieke thema’s, daarnaast vangen hoge bomen veel wind en is het belangrijk om te weten dat bedrijven met elkaar vergeleken worden. Een hoge score betekent dus niet dat ze er bijna zijn, want voor alle bedrijven geldt dat er nog veel winst te behalen is.

Blogs

Zorgverzekering vergelijken | DeSpaarpodcast.nl

Zorgverzekering 2021 vergelijken – ik betaal €87,22 p/m (despaarpodcast.nl)

Review nieuwe zorgverzekeraar Jaaah. Overstappen of niet? (despaarpodcast.nl)

Deck verzekeringen: 50% besparen op een eerlijke verzekering (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S4.46 Samenwerking met BrightPensioen: de campagne die de overheid hoort te voeren | met Sjaak Zonneveld

Beluister hier de andere afleveringen