Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Pensioenbeleggen vergelijken? Brightpensioen vs Brand New Day vs DeGiro

Pensioenbeleggen vergelijken? Brightpensioen vs Brand New Day vs DeGiro

aanbieders pensioenbeleggen

Pensioenbeleggen vergelijken? Hier deel ik mijn onderzoek naar de beste pensioenbeleggingsrekening. Ik vergelijk de volgende drie partijen: Brightpensioen, Brand New Day en DeGiro.

Als maker van de eerste cursus pensioenbeleggen in Nederland heb ik deze drie partijen het meeste langs horen komen en zie ik ze als de beste opties. Welke aanbieder de beste pensioenbeleggingsrekening heeft hangt natuurlijk wel af van jouw behoeften.

Niet bekend met pensioenbeleggen? Lees dan eerst hier verder.

De samenvatting:

Hierbij mijn bevindingen na het pensioen beleggen vergelijken:

 • De beste aanbieder voor pensioenbeleggen in mijn ogen is Brand New Day* vanwege de combinatie service, jaarlijkse kosten en beleggingsopties.
 • De goedkoopste partij is DeGiro*, mits je weet wat je doet.
 • Brightpensioen is vooral populair onder ondernemers en zzp’ers, vanwege hun prijsmodel, lidmaatschapstrcutuur en medezeggenschap.

Let op: je mag alleen geld op een pensioenbeleggingsrekening zetten als je jaarruimte hebt. 

Welke pensioenbeleggen aanbieders heb ik vergeleken?

* Zie affiliate disclaimer.

** Deze partijen zijn uiteindelijk allemaal afgevallen op basis van de kosten.

Laat het gerust weten even weten in de comments als je een partij mist die hier wel tussen hoort te staan als optie.

Pensioenbeleggen vergelijken: welke partij is de beste?

Dit hangt af van wat voor type persoon je bent en wat jouw situatie is. Dit zal ik hieronder verder uitleggen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk te kijken hoeveel jaar je nog hebt, hoeveel risico je wenst te lopen, wat je kennisniveau is en hoeveel jij bezig wilt zijn met je pensioenbeleggingen.

Daarnaast kijk ik naar het type bedrijf. Op wie richten ze zich? Hoe is hun service? Wat is het gemak van de rekening? Wat voor manier van beleggen bieden ze aan etc..?

Brightpensioen vs. Brand New Day vs. DeGiro

Ben je risicozoekend en al bekend met aandelen, dan kun je overwegen om een pensioenrekening te openen bij DeGiro*. Ga je liever voor iets meer zekerheid, een goede klantenservice en keuzes die te overzien zijn? Dan is naar mijn mening Brand New Day* een betere keuze. 

Brightpensioen kan ook een goede optie zijn, bijvoorbeeld voor mensen die weten dat ze heel veel pensioen moeten opbouwen. Vanwege de lidmaatschap structuur is Bright namelijk vrij duur voor kleine potjes, maar steeds aantrekkelijker voor mensen die veel moeten opbouwen.

DeGiro Pensioenbeleggen

DeGiro Pensioenbeleggen* is een doe-het-zelf pensioenbeleggingsrekening. De kosten zijn lager dan bij bijvoorbeeld Brand New Day. Mits je de juiste fondsen kiest tot aan je pensioen.

Zelf zie ik DeGiro alleen als optie voor mensen die veel met beleggingen bezig willen zijn, wat meer risico willen nemen en mensen met ijzeren discipline.

Ten eerste, dien je zelf je aandelen of fondsen uit te zoeken. Dit betekent dat je hier enig verstand van moet hebben en hier extra tijd in moet steken. Wat blijkt? We zijn hier niet zo goed in. Dus dit risico wil ik niet lopen als het om mijn pensioen gaat. 

Ten tweede is DeGiro een broker die zich hoofdzakelijk richt op het kopen van individuele aandelen. Het lijkt mij niet super verstandig om je pensioen te regelen via losse aandelen. Je weet niet hoe de wereld er over 20, 30 of 40 jaar uit ziet. Ik voel mij comfortabeler bij een partij die zich daadwerkelijk richt op pensioenen als hun core business. 

Tot slot, moet je bij DeGiro bepaalde complexe dingen zelf doen (zoals bijv. herbalanceren en dividendlekkages dichten). Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zie mezelf niet als specialist daarin en ik denk niet dat ik dit 40 jaar lang goed kan blijven doen.

Brand New Day Pensioenbeleggen

Bij de Brand New Day* pensioenbeleggingsrekening kies je zelf uit een handjevol standaard aandelen- en indexfondsen. Bijvoorbeeld wereldwijd of duurzaam (meer over de fondskeuze hier).

Weet je niet wat je moet kiezen? Dan kun je ook kiezen uit één van de standaard smaken zoals defensief, neutraal of offensief.

Daarnaast zet je met de klik op één knop herbalanceren en automatische risicoafbouw aan of uit.

Risicoverdeling aanpassen BND

Daarom zie ik Brand New Day als een veiligere en stabielere keuze. Een keuze die voor het grootste gedeelte is weggelegd.

Zelf heb ik er ook voor gekozen om mijn pensioen via BND op te bouwen.

Brightpensioen pensioenbeleggen

Bij Brightpensioen word je met iedereen die meedoet mede eigenaar van het bedrijf.

Naarmate er meer mensen meedoen, wordt het steeds goedkoper om lid te zijn van Bright en je heb je zeggenschap over het bedrijf. Bright heeft een andere kostenstructuur dan andere bedrijven en is een social enterprise. Dit sluit goed aan bij een grote groep ondernemers en/of mensen die deze visie delen. 

Zelf kan ik mij ook sterk identificeren met hun visie.

Het nadeel van Brightpensioen vind ik persoonlijk dat je weinig keuze hebt, qua ‘smaken van beleggen’. Zo kun je niet offensief/aanvallend beleggen, maar alleen neutraal of defensief.

Ik deel de mening dat dit ten koste gaat van een stukje rendement op de lange termijn.

Kosten pensioenbeleggen vergelijken

Pensioenbeleggen vergelijken of zoals het in belastingtermen heet: lijfrente beleggen vergelijken op kosten is het belangrijkste dat ik mee wil geven in dit artikel.

Dit schema van Reddit is mijn startpunt geweest voor mijn onderzoek.

Vergelijken aanbieders pensioenbeleggen

Bron: reddit.com – DutchFIRE

Het lijkt mij goed om niet alle rekensommen te delen, maar vooral de conclusie te delen.  Bovendien is dit ook verdraaid lastig, doordat allerlei partijen zijn die er allemaal andere kostenstructuren op nahouden. 

Ik vind sowieso dat hier meer transparantie in hoort te komen voor de consument.

Bij DeGiro kun je het goedkoopste beleggen als je goed bent met aandelen en je je aan de kernselectie houdt. Kies je bijvoorbeeld voor VWRL dan zit je op ongeveer 0,56% aan jaarlijkse kosten. De kosten voor als jij handelt op verschillende beurzen en buiten de kernselectie ga ik niet op in, want dat vind ik zelf wat te complex.

Bij Brand New Day zijn de jaarlijkse kosten 0,59-0,70% en 0,5% transactiekosten. Hierbij dien je wel nog rekening te houden met wat overige kosten van pak ‘m beet ~0,1 p/j zoals spread en swing kosten. Je betaalt ook €45 voor het openen van een rekening.

Bright heeft unieke structuur die ze heel goedkoop maakt t/m 5.000 euro aan vermogen, vrij duur van 5.000 t/m €75.000 en daarna weer wat goedkoper. Zo betaal je €50 eenmalig, niks tot €5.000 en vanaf 5k €210 lidmaatschap per jaar. Hier bovenop komen ongeveer 0,2% aan lopende kosten en in- uitstapkosten.

Pensioenbeleggen vergelijken en mijn uiteindelijke keuze

Mijn keuze na het pensioenbeleggen vergelijken is gevallen op Brand New Day*, doordat pensioenbeleggen hun core business is, de keuzes simpel zijn, risico’s automatisch afgedekt worden en ik er niet vaker dan één keer per jaar naar om hoef te kijken. Ze zijn iets duurder dan DeGiro*, maar DeGiro brengt een aantal nadelen met zich mee. 

Voordelen van Brand New Day zijn dat je niet zelf fondsen hoeft uit te zoeken en dat je automatische risicoafbouw en herbalancering in kunt stellen. Bovendien hoef ik dit alleen maar op te zetten en er daarna tot mijn pensioen in principe niet meer naar om te kijken (alleen bij een nieuwe inleg).

Nu hoor ik je denken: “ja, dat is leuk, maar Bright dan”? Wat voor mij de doorslag gaf is dat ik bij bright niet offensief kan beleggen (100% aandelen), maar alleen met een neutraal of defensief profiel. Aangezien ik nog ruim 39 jaar heb, wil ik deze jaren zoveel mogelijk in aandelen leggen en pas als ik oud ben steeds meer switchen naar obligaties om het risico af te bouwen.

Hoe zit het met jou? Wat vind jij belangrijk? En voor welke partij heb jij gekozen? Laat het even weten in de comments, zodat we van elkaar kunnen leren.

Meer weten? Ik heb een handig gratis e-book genaamd: Zoek ‘t uit – De pensioenbijbel. Of schrijf je alvast in voor de cursus pensioenbeleggen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving.  Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Loading...
Zoek 't uit! Pensioenbijbel
e-book simpel, slim en stabiel beleggen

Dit bericht heeft 6 reacties.

 1. Filemon

  Beste Robin,

  Ik zit even mee te kijken en zie nog niet waarom je Bright hebt afgeschreven op basis van de kosten. Ik zie €210 vast per jaar + max. 0.23% van het vermogen per jaar (bij neutraal fonds). Bij een een vermogensopbouw van ongeveer €75.000 is Bright goedkoper dan BND. Wanneer je van plan bent een jaar of 30 serieus pensioen op te bouwen kan dit verschil enorm groot zijn.

  Ben benieuwd naar je mening of misschien mis ik iets.

  Alvast dank!

  1. admin

   Hee Filemon,

   Heel scherp, bedankt voor deze goede vraag. Bright is inderdaad een serieus alternatief.

   Toen ik mijn berekening heb gemaakt heb ik ook om andere reden voor BND gekozen. Ik zou het leuk vinden om beide opties nog eens uitgebreid tegen elkaar af te zetten.

   Hierbij in ieder geval de korte samenvatting:

   -75k (exacte bedrag weet ik niet, het is hoog) is veel geld. Zelfs als je van plan bent serieus pensioen op te bouwen. Bovendien zit je met een maximum wat je per jaar mag storten. Het gaat je denk ik gemakkelijk 10+ jaar kosten om dit bedrag te halen. Zelfs als ondernemer die maximaal inlegt.
   – De keuzemogelijkheden zijn beperkt. Juist als je 30 jaar hebt, wil je mogelijk ook wat risicovoller beleggen? Het is maar de vraag wat je precies wilt natuurlijk. Maar dat extra rendement icm met samengestelde interest is ook iets om in overweging te nemen (mits je net als ik denkt dat je dus extra risico kunt nemen met zo’n tijdshorizon).
   – Ik ben er persoonlijk nog niet overuit of het slim is om je geld bij één partij te zetten. Hier zal ik nog eens goed onderzoek naar moeten doen. Echter, ik heb na 3 jaar zo’n 4k ingelegd dus voorlopig hoef ik mij hier geen zorgen over te maken.
   – Ik heb nog niet uitgezocht wat oversluiten kost. Dit zou ook een opties kunnen zijn die ik zou onderzoeken.

   Kortom, beide opties hebben voor- en nadelen en het is niet zomaar gezegd dat je bij Bright meer overhoudt als de kosten na een +/-75k lager worden. Laat mij vooral weten hoe jij hier in staat. Ik hoop dat iets aan mijn gedachten hebt gehad.

 2. Cindy

  Hey Robin,
  Excuses voor de verwarring. Ik doelde op de stortingskosten van 0.5% bij BND die gelden bij elke inleg.
  Groet,
  Cindy

  1. Robin

   Dat begreep ik 🙂

   Die 0,5% per storting is verwaarloosbaar als het afzet tegen jaarlijkse kosten. Periodiek inleggen of eenmalig inleggen heeft hier weinig invloed op.

   Robin

 3. Cindy

  Een erg handig artikel! Bij een eenmalige inleg komt BND inderdaad voordeliger uit in vergelijking met andere aanbieders. Echter, indien periodiek wordt belegd, loop je bij BND wel telkens tegen de transactiekosten aan. In dat geval zijn andere aanbieders die geen transactiekosten rekenen wellicht toch goedkoper.

Geef een antwoord