Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Vergelijking ABN AMRO en Meesman: 2023 update

Vergelijking ABN AMRO en Meesman één jaar later

Als je mij een tijdje volgt weet je dat ik een groot voorstander ben van indexbeleggen. Het is makkelijk, vraagt weinig tijd, wereldwijde spreiding en handig voor je lange termijn doelen. Toen ik in 2021 echter veel vragen kreeg over ABN vs. Meesman wist ik niet zo heel goed wat ik moest kiezen. Daarom heb ik destijds beide partijen tegen elkaar getest. In dit artikel lees je hoe ik eraan begon en hier lees je hoe ik achteraf gezien naar mijn keuze kijk.

Gebruiksgemak

Ik was al klant van Meesman dus besloot voor de test een nieuw account aan te maken bij ABN AMRO. In mijn vorige artikel lees je dat het openen van een beleggingsrekening een frustrerende ervaring was. Het duurde een maand voor ik goed en wel begonnen was. De gebruiksvriendelijkheid van ABN AMRO Zelf Beleggen is me enorm tegen gevallen. Voor mij is het gebruiksgemak van een product een belangrijke factor en bepalend waarom ik het wel of niet ga gebruiken. Bij ABN AMRO Zelf Beleggen kan ik niet goed navigeren naar de functies die ik zoek. Zo kan je bijvoorbeeld de waardeontwikkeling niet inzien. Hierdoor krijg je ook moeilijk inzicht in de beleggingen die je doet. Als ik een order wil aanmaken kan ik de knop niet meteen vinden waarmee ik dat kan doen. Het voordeel van indexbeleggen is dat je er natuurlijk niet veel naar om hoeft te kijken. Maar als ik er dan mee bezig ben, wil ik wel graag makkelijk door de app of website navigeren. 

NT fonsdsen

Voordat ik verder ga even een korte introductie in NT fondsen. Northern Thust fondsen kopen in de verhouding 79/11/10 is iets wat je mogelijk online hebt zien langskomen. Op die manier krijg een portfolio dat zich spiegelt aan een echt wereldwijd gespreid fonds. Wat voor nu belangrijk is om te weten is dat je bij Meesman NT fondsen koopt, waarbij deze samenstelling al is nagebootst, terwijl je bij ABN deze drie fondsen zelf los moet komen en de verhouding zelf dient te herbalanceren.

Kosten

ABN AMRO is zeker wat betreft de lage kosten een prima partij om te gaan beleggen. Ik heb belegd in het Northern Trust World fonds en niet in de twee kleinere NT fondsen. Bij Meesman beleg ik daarentegen ook in emerging markets en small caps. Een belangrijke reden om ABN AMRO Zelf Beleggen te gaan proberen was mede vanwege de lage kosten die erbij komen kijken. 

Meesman was destijds duurder dan ABN AMRO. Nu hebben ze gelukkig de kosten van 0,5 naar 0,4 procent verlaagd. Dat scheelt toch een aanzienlijk deel. Hiermee is Meesman praktisch even duur (of goedkoop) als ABN AMRO. 

Als je al andere rekeningen bij ABN AMRO hebt, kan het een goede partij zijn om bij te blijven. Op die manier heb je eenvoudig al je geldzaken onder één dak. Die combinatie kan ook wat waard zijn.

Waardeontwikkeling

PartijTotale inlegTotale waarde 20-05-21Ongerealiseerd resultaat
Meesman€1.650€1.696€46
ABN€1.650€1.699€49

Het leukste van de test was natuurlijk om na een jaar het verschil in waardeontwikkeling te zien. Uiteindelijk heb ik bij ABN AMRO een hoger rendement gehaald. Dit heeft twee redenen. De datum dat er bij ABN AMRO wordt ingelegd is aan het einde van de maand. Bij Meesman is dit aan het begin van de maand. Hierdoor zit er al verschil in rendement. Je hebt namelijk een andere ‘market timing’. Voor welk deel dit het verschil verklaard is niet te zeggen.

De andere reden is dat ik bij Meesman ook in de emerging markets en small caps heb belegd. Bij ABN AMRO niet. Het lijkt erop of ABN AMRO hiermee als winnaar uit de test komt, maar er is een belangrijk detail. Van Meesman heb ik een grafiek ontvangen waarop je kunt zien dat de afgelopen 20 jaar het fonds waar de emerging markets en small caps bij zaten, meer rendement heeft opgeleverd. Alleen in 2021 hebben deze markten het slechter gedaan, waardoor beleggen in NT World + Small Caps + Emerging Markets in 2021 nadeliger heeft uitgepakt. Dit verklaart voor een groot deel waarom de waarde bij ABN AMRO hoger was dan bij Meesman. 

Grafiek toont lange termijn verschil in het voordeel van een écht wereldwijd gespreid fonds.
Bron: Hendrik Meesman, cijfers 2021 en excel sheet niet opgenomen. Grafiek toont lange termijn verschil in het voordeel van een écht wereldwijd gespreid fonds.

Nu wil ik het niet al te moeilijk maken, maar er zijn nog meer details die deze vergelijking lastig maken. Ten eerste, kan ik bij ABN dus niet terug zoeken wat de exacte waarde was van mijn portfolio. Het verschil is namelijk veel groter geweest dan die 3 euro uit de grafiek. De €1.699 is het bedrag dat ik op mijn rekening kreeg bijgeschreven na de verkoop. In mijn eigen Excel sheets was het verschil eerder al eens opgelopen tot €50,02 in het voordeel van ABN. Dit is heel irritant want toen ik het verkocht was de waarde ongeveer €1.770, maar nu weet ik dus niet hoeveel er door kosten verdwenen is of door een daling van de beurs in de korte tijd. Ten tweede, kreeg ik aantal weken later bij ABN een dividend uitbetaling van €22,24. Hoe dit bij Meesman is verrekend heb ik daarentegen nog niet kunnen zien. Ten derde, werken beide partijen met een andere manier om het daadwerkelijke rendement te berekenen, dus dat maakt het ook lastig.

Wat is de conclusie?

Ik vond deze test een leuke uitdaging om aan te gaan. In mijn vorige artikel schreef ik dat ik lage kosten, wereldwijde spreiding, goede service, automatisch beleggen, lange termijn partner voor mijn beleggingen en gebruiksgemak belangrijke factoren vind bij het maken van een keuze van een partij. Ondanks dat ABN AMRO in veel opzichten aan deze factoren voldoet, ontbrak het aan gebruiksgemak. Meesman voldoet meer aan mijn behoeften. Ik heb er daarom voor gekozen alleen met Meesman verder te gaan. Uiteindelijk beleg je voor een groot gedeelte in dezelfde fondsen dus ik vind het ook omslachtig om twee rekeningen aan te houden. Beide partijen zijn prima om met indexbeleggen te beginnen. Kijk vooral naar waar jouw behoeftes liggen en welke partij daar het beste bij aansluit. Hopelijk heeft mijn informatie je geholpen om een betere keuze te maken.

Ik ben ieder geval nog steeds super tevreden met mijn keuze destijds en ik denk dat dit de juiste keuze is geweest.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Eric

  Beste Robin,

  Je vergeet er echter bij te zetten dat de eerste storting minimaal €10.000 bedraagt bij Meesman (bij eenmalig of zo nu en dan inleggen, maar niet elke maand. Bij maandelijks inleggen vervalt deze eerste (hoge) storting). Verder duidelijk blog artikel. Ben zelf bezig mij te oriënteren bij welke broker ik ga beginnen met (index)beleggen.

  Eric

  1. Robin

   Goed punt! Dat is inderdaad een goede toevoeging.

   Succes met je keuze 🙂

   Robin

 2. Alex

  Hi Robin,

  Erg interessant weer. In een vorig artikel gaf je aan dat je bij Meesman 100% in Aandelen Wereldwijd Totaal belegt. Is daar een reden voor? Dat je ook niet in de obligaties zit? Heeft dat met je eigen doelen te maken en het hogere rendement?

  Alex

  1. Robin

   Hee Alex,

   Ja klopt, de reden is dat ik er zelf voor kies dat ik vrij offensief wil beleggen met kans op een hoger rendement. Dit komt vooral omdat mijn spaardoelen heel ver in de toekomst liggen en ik het dus erop kan en durf te gokken.

   Robin

   1. ronald

    Hoi Robin,

    Heb aardig wat geld om te beleggen en heb gekeken naar synvest en anderejongens maar door de bomen….
    wat adviseer jij me?

    1. Robin

     Hee Ronald,

     Lastige vraag om te beantwoorden. Ik ken de rest van je situatie niet en sowieso mag ik niet adviseren helaas.

     Zelf ben ik fan van indexbeleggen en afhankelijk van leeftijd, behoeften, risicoprofiel etc.. kun je daarnaast in andere dingen investeren waaronder crowdfunding/vastgoed. Je vindt reviews van verschillende opties op de site.

     Robin

Geef een reactie