Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

ABN Zelf Beleggen Basis vs. Meesman

ABN Zelf Beleggen Basis vs. Meesman

In deze blog vergelijk ik ABN Zelf Beleggen Basis vs. Meesman Indexbeleggen. Dit doe ik in mijn zoektocht naar de beste optie voor het aanhouden van mijn indexbeleggingen.

De zoektocht naar de beste partij voor het aanhouden van je indexbeleggingen kan enorm lastig en frustrerend zijn. Het ontbreekt vaak aan echte transparantie en heel duidelijk is beleggen voor ons particulier ook lang niet altijd. 

Daarom heb ik besloten om beide partijen écht tegen elkaar te testen en de resultaten hier te documenteren. Welke partij is nu echt de beste voor jou?

Waarom indexbeleggen bij ABN of Meesman

Waarom test ik specifiek deze twee partijen? Dat komt doordat beide partijen naar mijn mening het beste voorzien in de behoeften die ik heb als indexbelegger

 • Lage kosten
 • Wereldwijde spreiding
 • Goede service
 • Automatisch beleggen (geen omkijken naar hebben) 
 • Lange termijn partner voor mijn beleggingen
 • Begrijpelijke vormgeving platform

Kort gezegd, komt het erop neer dat ABN AMRO iets goedkoper is dan Meesman. Echter, lage kosten zijn niet de enige dingen die belangrijk zijn om op te letten.

Waarom niet DeGiro?

Één van de meeste genoemde alternatieven is (VWRL) bij DeGiro. Hier lees je waarom ik niet beleg via DeGiro. Bovendien zie hier hier dat er een trend ontstaat, waarbij steeds meer mensen DeGiro inruilen voor ABN of Meesman. Mocht jij je wel op je plek voelen bij DeGiro*, dan kan dat natuurlijk ook.

Waardeontwikkeling

Sinds maart 2021 stort ik maandelijks €150 in twee fondsen om te kijken welke optie er nu écht beter is. Waar het natuurlijk uiteindelijk is om gaat is welke partij levert er nu echt veel meer op? 

Daarom zie je hieronder eerst de waardeontwikkeling:

Partij Totale inleg Totale waarde 20-05-21 Ongerealiseerd resultaat
Meesman €450 €450,31 €0,31
ABN €450 €450,47 €0,47

Meesman laat ook de waardeontwikkeling in een grafiek over tijd zien.

Waardeontwikkeling Meesman

Bij ABN is de informatie beperkter. 

Ik begrijp dat je op korte termijn geen conclusies kan trekken, dus we gaan zien hoe dit zich ontwikkelt. Daarnaast vind ik het prettig om nog veel meer andere zaken te letten. Indexbeleggen voor mij is meer dan alleen het resultaat. Daar ga ik nu verder op in.

Welke fondsen beleg je in?

Meesman aandelen wereldwijd totaal fonds

Bij Meesman beleg ik 100% in aandelen wereldwijd totaal fonds (ISIN: NL0013689110). Volgens Meesman is dit fonds uniek door de lage kosten, belasting efficiëntie en zeer hoge spreiding. Het fonds bestaat sinds 20 september 2019. Het dividend wordt automatisch herbelegd.

Meesman aandelen WereldWijd

Northern Trust bij ABN AMRO Zelf Beleggen Basis

Bij ABN AMRO koop ik het Northern Trust World (ISIN: NL0011225305). Dit fonds is opgericht op 24 september 2015 en bestaat dus al een stuk langer. 

Mijn portefeuille bij ABN AMRO

De onderliggende indices

Het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds bij Meesman volgt een marktgewogen gemiddelde van drie indices: De MSCI World Custom ESG index, de MSCI Emerging Markets Custom ESG Index en de MSCI Small Cap Custom ESG Low Carbon Index. Gezamenlijk goed voor 6.078 bedrijven.

Simpel gezegd komt het erop neer dat je in praktisch alle bedrijven ter wereld zit in één pakketje en dat ieder bedrijf naar rato vertegenwoordigd is. Zo zit je bijvoorbeeld voor 3,1% in Apple en 2,5% in Microsoft. 

Het Northern Trust World Customer ESG Equity Index UCITS FGR Feeder Fund, zoals NT World voluit heet, volgt dezelfde MSCI World Custom ESG Index en zit in ~1.500 bedrijven. Je zit voor 4,2% in Apple en voor 3,4% in Microsoft. 

De oplettende indexbelegger zal zien dat dit fonds dus niet belegt in small caps en emerging markets. Hier ben ik mij van bewust. Je kunt er voor kiezen deze fondsen ook aan te kopen via ABN. Ik kies ervoor dit niet te doen, omdat één van mijn pijlers is dat ik geen omkijken wil hebben naar mijn indexbeleggingen. Als ik dit wel zou moeten doen, dan heb ik zelf de verantwoordelijk om te herbalanceren. Naast dat dit tijd kost en foutgevoelig is, heb ik er simpelweg geen zin in.

Wereldwijde spreiding

Het fonds bij Meesman belegt in 6.078 bedrijven. Dit komt neer op een marktkapitalisatie van 91%. Bij alleen NT World ligt dit percentage dus een stuk lager. Koop je NT Emerging Markets en NT Small Caps erbij dan zit je ook op 91%.

Kosten

Lage kosten zijn heel belangrijk om op te letten.  Voor nu geef ik alleen de basis kosten. 

ABN Zelf Beleggen Basis

De servicekosten bedragen 0,20% van de waarde van je beleggingsportefeuille tot € 100.000, tussen € 100.000 en € 400.000 is dit 0,12% en vanaf € 400.000 is dit 0,06%

Daarbovenop komen de lopende kosten van 0,15%.

Over beleggingsfondsen specifiek betaal je geen transactiekosten.

Heb je nog geen spaarrekening? Dan dien je deze te openen. Dit kost je dan €1,70 p/m. Vergeet niet dat dit nog steeds een redelijk effect kan hebben op je resultaat bij een kleine portefeuille

Meesman kosten

Meesman rekent 0,5% aan jaarlijkse kosten, dit is inclusief de onderliggen lopende kosten en de beheerkosten. Daarnaast betaal je tot €500.000 0,25% aan transactiekosten bij kopen, switchen of verkopen. Daarboven betaal je geen transactiekosten. 

Gebruiksgemak

Het openen van een account

Ik wil bij jullie gaan beleggen, misschien wel tonnen in de komende 40 jaar, dan verwacht ik dat ik makkelijk een account aan kan maken en dat ik hier goed bij wordt geholpen, indien nodig.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Het aanmaken van een account bij ABN AMRO duurde zo lang, dat ik bijna dacht: “weet je wat.. laat ABN ook maar gewoon zitten ook”.

Dit kwam hoofdzakelijk doordat ik nog geen klant was van de bank. Hierdoor moest ik ook eerst een spaarrekening openen. Dit proces duurde niet alleen weken, ik kreeg ook meerdere keren te maken met technische storingen, ik begreep de interface niet altijd, kon geen contact krijgen met medewerkers en ook de support artikelen hielpen mij niet verder. 

Totdat, ik mijn vriendin vroeg om ook een beleggingsrekening te openen (als al bestaande klant). Haar ervaring was vrijwel foutloos. 

Drie storingen, vijf verschillende brieven en bijna een maand verder is het mij eindelijk gelukt om het account te openen. 

Bij Meesman ging het openen van een account een stuk soepeler. Binnen een minuut of 20 was ik klaar. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Meesman met een nieuwe website bezig was/is, die op dit moment nog niet optimaal werkte op mobiel. Verder heb ik hier geen noemenswaardige dingen meegemaakt. 

Kortom, qua gebruikersgemak komt Meesman hier dik als winnaar uit de bus. Maar, shit happens, I’m in it for the long run natuurlijk.

Hoe wordt de index gevolgd?

Beide opties volgen de index middels volledige fysieke nabootsing.

Aandelen uitlenen

Beide opties lenen geen aandelen uit. Dit wordt over het algemeen gezien als een goede keuze.

Ervaringen van anderen

Ik zie dit artikel als work in progress. Waarschijnlijk ga ik de komende tijd nog veel leren en ontdekken over beide partijen. Daarom ben ik ook alvast benieuwd naar jouw ervaring. Deel ze in de comments, zodat ik ze hieronder toe kan voegen. 

Nathan (zit bij ABN)

Voordelen: ze hebben de Northern Trust fondsen waarvan ik denk dat ze beter zijn dan de DeGiro beleggingen (namelijk echt wereldwijde spreiding als je de drie pakt en tevens geen dividendlekkage).

Nadelen:
– Bij basis kun je niet zien wat de rendementen zijn geweest over de afgelopen periode;

– geen realtime koers (maakt mij zelf niet uit omdat ik voor de lange termijn beleg);

– geen real time ordering (het duurt meestal 3 dagen (voor mij ook geen probleem, omdat ik voor de lange termijn beleg);

– je kunt niet de transactie rapportages maken zoals bij DeGiro (dat je echt op transactiebasis kunt zien wat er gebeurd is bijv. Ontvangen dividend, gemaakte kosten etc.). Dit is voor mij wel een “echt” nadeel. Ik kan zo niet zien waar het rendement vandaan komt (dividend of waardestijging).

Voordeel is wel dat dividend automatisch wordt herbelegd tegen aantrekkelijke kosten.

– de kosten zijn sowieso laag als je voor NT gaat.

Marketing

Een laatste opvallende bevinding die ik met je wil delen is het volgende. Sinds augustus 2020 staat het affiliate programma van ABN AMRO live. Dit programma is voor iedere blogger open en betaalt 4x meer vergoeding dan het Meesman affiliate programma, dat  open staat voor slechts vier personen in Nederland. 

Persoonlijk ben ik affiliate van beide partijen en ik vind dat je deze transparantie verdiend. Er is mogelijk een incentive voor bloggers om voor ABN te kiezen.

Een laatste woord

Verwacht niet voor de rest van je leven bij één broker te blijven. Ondanks dat ik mijn broker voor de lange termijn uitzoek, ga ik ervan uit dat de wereld gaat veranderen. Sommige brokers worden overgenomen, anderen verhogen/verlagen hun prijzen. Ik denk dat het goed is om de ontwikkelingen te blijven volgen, zodat je kan switchen indien dit de moeite waard is. Echter, denk ik ook dat je het moet durven loslaten en eerst maar eens enkele jaren moet beleggen bij de partij die je hebt uitgekozen, zonder continu te twijfelen aan je keuze.

Uiteraard kun je net als ik, ook bij beide brokers een portefeuille gaan opbouwen. Echter, volgen beide partijen dezelfde onderliggende index in dit geval. Het is dan mogelijk aantrekkelijker om een andere omliggende index te kiezen.

Voorlopige conclusie

Ik ben pas een aantal maanden beide partijen aan het testen, maar op basis van de eerste paar maanden is er voor mij persoonlijk een winnaar. Namelijk: Meesman. De partij is een stuk simpeler en overzichtelijker. Dit kan natuurlijk ook komen door de negatieve ervaring die ik heb gehad met het aanmaken van een account bij ABN AMRO Zelf Beleggen Basis.

Voorlopig ben ik niet van plan om een definitieve winnaar aan te wijzen. Op dit moment vind ik het vooral belangrijk dat je mijn ervaring met beide partijen hebt gelezen, zodat je zelf een betere beslissing kunt maken.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

ABN zelf beleggen basis vs. meesman indexbeleggen

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Cashmetken

  Is het aanhouden van een spaarrekening bij de ABN AMRO gratis?
  Want ik zou niet mijn betaal- en spaarrekening elders op willen zeggen.

  1. Robin

   Hee Ken,

   Nee die is niet gratis. In de tekst staat hierover het volgende:

   Heb je nog geen spaarrekening? Dan dien je deze te openen. Dit kost je dan €1,70 p/m. Vergeet niet dat dit nog steeds een redelijk effect kan hebben op je resultaat bij een kleine portefeuille

   Hopelijk geeft het voldoende context?

   Robin

Geef een reactie