Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Centraal Beheer Beleggen review

Centraal Beheer Beleggen

Centraal Beheer van Achmea roert zich tegenwoordig ook sterker op de markt met hun product Centraal Beheer Beleggen. In het verleden was Centraal Beheer eigenlijk vooral een verzekeraar, maar tegenwoordig is hun beleggingsproduct echt niet onaardig. Helemaal niet als je bedenkt dat ze nu ook een hele aantrekkelijke actie* hebben voor nieuwe beleggers.

Voordat ik meer vertel over het rendement, de kosten en mijn ervaring met beleggen bij Centraal Beheer, vertel ik eerst meer over de welkomstactie. Ik ben altijd fan van dit soort acties. Enerzijds omdat 65 euro gewoon een leuke mooie bonus is en anderzijds omdat ±13% rendement in 4 maanden tijd ook een uitstekende bestemming is voor mijn geld. 

Actie Centraal Beheer beleggen 2023: Tot 125 euro welkomstbonus!

Indien je voor 27 december 2023 een account aanmaakt als nieuwe klant en binnen 14 dagen na het openen van de rekening, maar uiterlijk 29 december, je inleg hebt gedaan, dan krijg je 65 euro bonus. Hiervoor hoef je het geld slechts 4 maanden op je account te laten staan. Je inleg dient minimaal 500 euro te zijn en je krijgt te maken met een paar euro aan kosten. Je inleg wordt bepaald op basis van het bedrag voor aftrek van kosten, dus in feite zou 500 euro inleggen voldoende moeten zijn om mee te doen aan deze actie. Uiterlijk 6 weken na het verstrijken van de 4 maanden wordt het bonusbedrag op je rekening gestort.

Mocht je hierover twijfelen, dan kun je altijd ietsje meer storten voor de zekerheid. Zelf heb ik besloten 550 euro te storten. Dan zit ik in ieder geval goed. Het is belangrijk dat je die 500 euro ten minste 4 maanden in je account laat staan. Alle voorwaarden nog even rustig nalezen kan hier.

Sinds 22 mei heeft Centraal Beheer nog een tweede actie toegevoegd. Wanneer je nu een rekening opent, ten minste 500 euro ineens stort én voor 6 maanden start met periodiek beleggen voor ten minste 50 euro per maand, dan ontvang je een extra bonus van 60 euro bovenop de eerder genoemde 65 euro welkomstbonus. Je totale inleg moet je dan wel tot het einde van de 6 maanden laten staan, en de storting van 500 euro telt niet mee voor de periodieke inleg. Je moet dus echt 6x 50 euro inleggen om in aanmerking te komen. Deze extra actie loopt tot 31 augustus 2023.

Aanmelden

Een account aanmaken was super simpel. In minder dan 5 minuten heb ik mij aangemeld met iDiN, persoonsgegevens ingevuld en mijn account bevestigd. Je krijgt hiervoor een code in de mail. Daarna kreeg ik nog een bevestigingsmail. Hier stond een foutje in, namelijk een verkeerde gebruikersnaam, maar verder werkte alles prima.

Daarna moet je echter even wachten. Je gegevens worden gecontroleerd. Als je in het menu klikt op ‘mijn producten’ zie je nog niks staan. De volgende ochtend kreeg ik een mail en kon ik verder met mijn beleggingen doen.

Wel of niet toevoegen..? Ff monitoren.

Beleggen bij Centraal Beheer

Zoals gezegd is Centraal Beheer vooral bekend van hun verzekeringen, maar tegenwoordig bieden ze ook beleggingsproducten aan. Ze hebben meer dan 1,7 miljoen klanten en zijn bekend van de spotjes als ‘Even Apeldoorn bellen’. Je hoeft dus geen zorgen te maken of je te maken hebt met een betrouwbare partij.

Beleggen bij Centraal Beheer is super simpel. Je kunt namelijk al inleggen vanaf 1 euro en je hebt keuze uit 7 verschillende fondsen. Daarnaast hebben ze een handige app waarmee je de waarde van je beleggingen kunt volgen. De fondsen worden beheerd door Achmea Investment Management (IM).

7 fondsen

Centraal Beheer biedt zeven verschillende fondsen aan. Dit zijn 4 mixfondsen, 2 obligatiefondsen en 1 aandelenfonds. Ben je hier niet mee bekend? Lees dan mijn introductie in indexbeleggen

De mixfondsen hebben een combinatie van aandelen en obligaties met verschillende smaken: voorzichtig, gemiddeld, ambitieus en zeer ambitieus. Hoe ambitieuzer het fonds, hoe groter het percentage aandelen ten opzichte van obligaties. Je kunt ook gewoon kiezen voor het aandelenfonds, het staatsobligatiefonds of het bedrijfsobligatiefonds. Meer informatie vind je hier.

Kosten

Je betaalt standaard 0,3% aankoopkosten. Dit zijn eenmalige kosten. Stel je koopt voor 550 euro je eerste fondsen, dan kost dit 1,65 euro. Dit wordt afgetrokken van je inleg.

Daarnaast zijn er ook lopende kosten. Deze variëren per fonds en zijn verwerkt in de koers.

  • Mixfondsen: 0,60%
  • Staatsobligatiefonds: 0,22%
  • Bedrijfsobligatiefonds: 0,38%
  • Wereldwijd Aandelenfonds: 0,28%

Daarnaast kun je te maken krijgen met kosten als je verkoopt of switched tussen fondsen. Dit noemt men op- en afslagkosten (swing en spreadkosten). Hoe dit precies werkt, kun je hier lezen. Deze kosten zijn tussen de 0,00% en 0,59% afhankelijk van het fonds dat je kiest. 

In vergelijking met andere beleggings partijen is dit zeker niet onaardig. Bij Meesman betaal ik bijvoorbeeld 0,25% aankoopkosten, maar 0,4% lopende kosten voor het wereldwijde aandelenfonds. Dit is een pluspunt voor Centraal Beheer. 

Rendement

Het rendement van de 7 fondsen is in eerste instantie een beetje verstopt. Centraal Beheer heeft een hele mooie grafiek op de website staan. Hierbij lijkt het alsof eigenlijk alle rendementen booming zijn en je vooral het wereldwijd aandelenfonds moet kopen. Het is echter mogelijk om een slagje dieper te gaan.

Op deze pagina vind je onder andere het rendement per fonds, per jaar over de afgelopen 3 jaar. Daarnaast vind je hier het rendement per fonds over de de laatste 3 jaar gemiddeld per jaar. Zo zie je bijvoorbeeld dat het aandelenfonds wereldwijd de afgelopen 3 jaar gemiddeld 4,69% rendement heeft gemaakt. Dit is wel opvallend veel lager dan bij Meesman waar ik nu beleg (18,2%). Je kunt hier uiteraard nog veel dieper ingaan indien gewenst.

Ik vrees een beetje dat de rendementen niet zonder reden weggestopt zijn. Er is waarschijnlijk iemand zo gek om alles terug te rekenen, maar ik zie dit zelf wel als een red flag. Brand New Day laat namelijk op hun website zien dat hun gemiddelde rendement bij het zeer offensieve profiel 7,44% per jaar is over ruim 13 jaar. 

Welk fonds kiezen? 

Jouw risicobereidheid bepaalt welke fondsen bij je passen. Wil je vooral meedoen aan de actie en weinig risico lopen dat de waarde van die je hebt gestort niet te veel fluctueert? Dan is het verstandig om zo defensief mogelijk te beleggen, bijvoorbeeld in 1 van de 2 obligatiefondsen of het mixfonds voorzichtig. 

Vind je een beetje gokken wel spannend en vind je het oke dat de waarde in de komende maanden zowel hard kan dalen als stijgen? Dan kun je gewoon lekker voor de aandelen wereldwijd of het mixfonds zeer ambitieus kiezen. 

Wil je serieus aan de slag gaan met beleggen voor de lange termijn? Dan is het goed om wat extra onderzoek te doen. Hier lees je bijvoorbeeld over de 5 punten waar je op zou moeten letten bij het kopen van indexfondsen.

Zelf heb ik gewoon lekker gekozen voor het mixfonds voorzichtig. Grote kans dat dit fonds niet meer dan 3% daalt of stijgt. Met mijn inleg van 550 euro zorg ik er dus voor dat ik sowieso nog 500 euro op mijn account heb staan voor de bonus van 65 euro. Helaas gold de periodieke inleg actie nog niet toen ik mijn account opende, maar in aanvulling op de eenmalige storting kun je dus ook nog € 50 per maand periodiek instellen voor die 60 euro extra bonus.

Conclusie review beleggen Centraal Beheer & welkomstactie

Om te beginnen ben ik super blij met dergelijke welkomstacties van Centraal Beheer. Het is een mooie leuke bonus en een prima rendement op mijn inleg. Ik hoef er niet zoveel moeite voor te doen en kan tegelijkertijd ook nog eens laagdrempelig kennis maken met deze partij. 

Wat mij tot nu toe opvalt is dat ze een competitieve propositie hebben neergezet qua kosten, maar tegelijkertijd zie ik wel enkele red flags als het aankomt op het rendement. Ik ben er dus nog niet van overtuigd dat beleggen bij Centraal Beheer iets is voor mij voor de lange termijn, maar wie weet dat ze mij in de komende periode overtuigen. Zo niet? Dan zeg ik net zo makkelijk weer op en ga ik van de bonus lekker uiteten beleggen.

Nog vragen over beleggen bij centraal beheer of de welkomstactie? Laat het weten in de comments.
Overtuigd?

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie