Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

De inspiratiebronnen van Hendrik Meesman + boekentips

De inspiratiebronnen van Hendrik Meesman

Vandaag duiken we in de inspiratiebronnen van Hendrik Meesman. Een man die voor velen, waaronder Robin, zelf ook al een inspiratiebron is. Waar haalt hij zijn kennis en kunde vandaan die hij gebruikt bij het runnen van zijn bedrijf, maar ook bij zijn eigen beleggingen?

Hendrik Meesman

Wie is Hendrik Meesman 

Hij is al een aantal keren voorbijgekomen in mijn blogs en podcasts, maar voor wie het even gemist heeft wie hij is, is hier een kleine recap. Hendrik Meesman is in 2005 begonnen met Meesman indexbeleggen en was hiermee een van de grondleggers van indexbeleggen in Nederland. Het bedrijf heeft als doel om particulieren en zakelijke klanten weer centraal te zetten en goed resultaat te behalen. Dit doen ze door een vrij eenvoudige theorie te volgen die op lange termijn het beste beleggingsresultaat biedt. Dit doen zij vrij eenvoudig door breed te spreiden, kosten laag te houden en handelen te beperken. 

Inmiddels zijn er al velen die via Meesman beleggen in indexfondsen en hiermee vermogen opbouwen. Dit kan al vanaf 100 euro per maand of met een eenmalige storting van 10.000 euro. Zoals gezegd worden de kosten laag gehouden en ze zijn wederom 1 januari 2022 weer verlaagd. Je betaalt 0,4% per jaar voor de wereldwijde fondsen en 0,5% voor de overige fondsen. Per transactie wordt er 0,25% gerekend. Verder zitten er geen addertjes onder het gras.

Als laatste zou je Hendrik Meesman kunnen kennen van het boek dat hij heeft geschreven ‘zo bouwt u vermogen op’. Of het boek van zijn compagnon Jacques Wintermans, waar hij aan heeft bijgedragen ‘de schitterende eenvoud van indexbeleggen. Die eigenlijk precies de hele reden uitlegt achter het opzetten van Meesman indexbeleggen. Kortom, Hendrik heeft genoeg kennis in huis waar wij als starters ons voordeel mee kunnen doen. Maar waar heeft hij al zijn inspiratie vandaan?

Primeurje! Hendrik werkt achter de schermen ook aan een nieuw boek. De up to date versie van de schitterende eenvouw van indexbeleggen!

Grootste inspiratiebron

Wie zich al enigszins heeft verdiept in de wereld van indexbeleggen is het vast al een keer tegengekomen, de ETF’s van Vanguard. Het is een van de grootste aanbieders van ETF’s in verschillende sectoren en is in 1975 opgericht door John Bogle, de grootste inspiratiebron van Hendrik Meesman. Het is voor hem vooral inspirerend wat we van John allemaal kunnen leren en de filosofie die hij daarbij toepast. Dat Hendrik John Bogle als inspiratiebron gebruikt is ook terug te zien in de missie van Meesman zelf. Allebei streven ze naar een brede spreiding, mooie rendementen over een lange tijd en minimaal te handelen.

John Bogle kwam als eerste met het idee om ETF’s samen te stellen en die naast zakelijke afnemers, ook aan te bieden aan particulieren. Dit ging niet van een leien dakje. Men vond het in Amerika maar een raar idee, het was middelmatig, en totaal niet Amerikaans. Waarom zou je niet het maximale uit de markt willen halen door de juiste aandelen aan te kopen? Maar John Bogle bleef erin geloven ondanks dat andere vermogensbeheerder zelfs campagnes uit de kast haalden om hem tegen te werken. En zie daar, inmiddels is het een alom bekend fenomeen waar velen gebruik van maken.

Naast zijn doorzettingsvermogen en het geloof dat dit financiële product echt potentie had, was John tot in zijn laatste dagen altijd gemotiveerd en enthousiast en bereid mensen te helpen. Naast inspiratie voor beleggingen, heeft John Bogle ook verschillende boeken geschreven, specifiek over beleggen, maar ook over de economie en maatschappij an sich. Het boek dat Hendrik Meesman de meeste inspiratie uithaalt is nog altijd ‘Common Sense and Mutual Funds*’. Dit is vooral een beleggingsinhoudelijk boek.

Maar ook de andere boeken raadt Hendrik aan om eens te lezen. De niet belegging gerelateerde boeken helpen je de wereld beter te begrijpen op het vlak van normen en waarden. John Bogle laat met deze boeken dan ook zeker zien dat hij breder nadacht over de samenleving als geheel en niet alleen het financiële aspect. Daarbij wordt er door Hendrik Meesman wel een kanttekening geschetst. John is en blijft een Amerikaan in hart en nieren en was voorstander van het kapitalisme. Hier zie je dan ook het een en ander van terug. Maar gelukkig kon hij ook de minder goede kanten hiervan erkennen.

Overige inspiratiebronnen

Verder noemt Hendrik Meesman dat hij zich ook interesseert in boeken over de algemene werking van de economie en de maatschappij om te leren hoe bepaalde aspecten, zoals de overschrijvingen van normen en waarden, maar ook het oprekken van deze normen en waarden voor effect hebben op de waarde van aandelen. Want alleen verstand hebben van een bedrijf of sector, maar niet de omgeving waarin het bedrijf of de sector zich bevindt, is nutteloos. Zonder die kennis kun je geen goede inschatting maken van de huidige en potentiële waarde van een aandeel of ETF en is het lastiger om een goede investering te doen. Een van de boeken die hij hiervoor noemt is ‘A random walk down Wallstreet*’ van de Amerikaans hoogleraar Burton Gordon Mailkiel.

Benieuwd naar wat Hendrik Meesman nog meer te vertellen heeft? Luister dan ook naar deze podcast.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie