Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Jaarruimte: wat houdt het in en wanneer heb je jaarruimte?

Jaarruimte

Pensioen, dat wat je werkgever altijd goed voor je regelt toch? Helaas hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Je werkgever is niet verplicht om aan (volledige) pensioenopbouw te doen voor jou, wat ervoor kan zorgen dat je jaarruimte hebt. Maar wat houdt jaarruimte hebben in, wanneer heb je jaarruimte en wat kan je ermee? Dat licht ik in deze blog toe.

Want spoiler: het is belangrijk op tijd te checken! Ook als je pensioen nog ver weg is of het misschien saai klinkt 😉

Jaarruimte betekenis 

Volgens de belastingdienst heb je jaarruimte als je te weinig pensioen opbouwt om later je bereikte levensstandaard te kunnen behouden.

Met jaarruimte heb je volgens de overheid een pensioentekort, ook wel pensioengat genoemd. Als je jaarruimte hebt kan je jouw pensioengat fiscaal vriendelijk aanvullen door middel van pensioenbeleggen. Dit betekent dat je een deel van je bruto salaris mag gebruiken om te sparen of te beleggen voor je pensioen met belastingvoordeel. Dit wordt het benutten van je jaarruimte genoemd. 

Elk kalenderjaar kan je (opnieuw) jaarruimte hebben. Het is daarom belangrijk om dit jaarlijks te checken. 

Wanneer heb je jaarruimte?

Meer dan de helft van de werkenden in Nederland bouwt geen volledig pensioen op en heeft dus jaarruimte. Een volledige pensioenopbouw betekent:

70% van het bruto salaris dat je nu hebt, op je pensioenleeftijd verdienen, om zo je bereikte levensstandaard te kunnen voortzetten

Er zijn verschillende redenen waardoor je jaarruimte kan hebben. De belangrijkste zijn:

  1. Je bouwt geen pensioen op bij je werkgever
  2. Je bouwt te weinig pensioen op bij je werkgever
  3. Je bent ondernemer/zelfstandige/zzp-er

Je werkgever is niet verplicht voor jou een volledig pensioen te verzorgen! De overheid regelt alleen je AOW-uitkering, niet je pensioen(-aanvulling). En waarschijnlijk kan jij met alleen een AOW-uitkering niet jouw levensstandaard voortzetten.

Sommige inkomsten of bijtellingen zorgen voor jaarruimte, omdat daar standaard geen pensioen over wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld de fiscale bijtelling van een lease auto kan voor jaarruimte zorgen. In één van mijn podcasts kwam gast Nathan op 7000 euro onbenutte jaarruimte vanwege zijn lease auto. Toch zonde. De les: maak altijd de jaarruimte berekening.

Als ondernemer heb je sowieso jaarruimte. Handig om te weten, want je weet hoe dan ook dat er werk aan de winkel is. Hier lees je meer over pensioen voor ondernemers

Let op: het is altijd een persoonlijke afweging of je pensioen wil aanvullen, maar als je het doet is het benutten van jaarruimte een fiscaal vriendelijke manier en levert voor de meeste mensen een hoger rendement dan gewoon indexbeleggen.

Wat is mijn jaarruimte?

Het is dus belangrijk om elk jaar te berekenen of je jaarruimte hebt. Het werkt als volgt:

De belastingdienst (de overheid) heeft elk jaar een formule om je jaarruimte te berekenen. Ik heb voor de berekening van je jaarruimte 2022 een eenvoudige rekenhulp ontwikkeld. De calculator kun je op deze pagina vinden.

Door deze calculator te gebruiken bereken je of je jaarruimte hebt in 2022, hoe hoog deze is en hoeveel belastingvoordeel je krijgt. De resultaten van de berekening kun je naar jezelf mailen. Je hebt de gegevens later weer nodig bij je belastingaangifte.

Ook geef ik op de pagina met de rekenhulp kort antwoord op een aantal veelgestelde vragen rondom jaarruimte berekenen.

Het verschil tussen jaarruimte en reserveringsruimte

Alle jaarruimte die jij niet benut hebt de afgelopen 7 jaar heet samen reserveringsruimte.  Reserveringsruimte is dus de optelsom van niet benutte jaarruimtes in de voorgaande 7 jaar. Als jij meerdere jaren een pensioentekort hebt opgebouwd, dan heb jij waarschijnlijk een flinke reserveringsruimte.

Als jij je jaarruimte 2022 niet benut wordt het reserveringsruimte voor de volgende 7 jaren. De reserveringsruimte werkt dus zowel naar de toekomst als naar het verleden. Ik leg het hieronder uit.

Meer over het berekenen van jouw reserveringsruimte lees je hier

Let op: Vanaf 2023 verandert de reserveringsruimte van 7 jaar naar 10 jaar!

Kan ik jaarruimte uit voorgaande jaren benutten?

Als je geen jaarruimte hebt in 2022, kan je nog zeven jaar terug om een mogelijke jaarruimte uit deze voorgaande jaren te gebruiken voor pensioenaanvulling. De reserveringsruimte in 2022 zijn de niet gebruikte (onbenutte) jaarruimtes van 2015 tot en met 2021. Heb je die nog niet uitgerekend, doe dat dan zeker nog.

Tip: Heb je reserveringsruimte, gebruik dan eerst de “oudste” jaarruimte voor belastingaftrek. Bewaar zonodig je jaarruimte van 2021 voor een fiscale aftrek in een later jaar. 

Jaar
Jaarruimte die vervalt
Over de gegevens uit
DeSpaarpodcast.nl
2022
2015
2014
2023
2016
2015
2024
2017
2016
2025
2018
2017
2026
2019
2018
2027
2020
2019

Dit houdt in dat: in 2022 je de niet eerder gebruikte jaarruimtes uit 2015 tot en met 2021 mag gebruiken. Dit is uit de gegevens over 2014 tot 2020. 

Hoe kan ik mijn jaarruimte benutten?

Je hebt dus berekend dat je jaarruimte (of reserveringsruimte) hebt. Het is dan verstandig om in actie te komen. Hierbij geldt: hoe eerder je in actie komt, hoe beter. Welke mogelijkheden zijn er om een eventueel pensioentekort op te lossen?

Om je jaarruimte en/of reserveringsruimte te benutten kan je bijvoorbeeld kiezen voor pensioensparen of pensioenbeleggen. Ik heb onderzocht wat slimmer is. 

Een andere mogelijkheid is een pensioenverzekering, maar sinds nieuwe wetgeving in 2006 is deze optie nauwelijks meer interessant.

Ik heb zelf gekozen voor pensioenbeleggen om mijn jaarruimte te benutten. Waarom en hoe pensioenbeleggen werkt lees je hier.

Mijn jaarruimte

Ik heb zelf jaarruimte over de jaren vanaf 2018.

Jaarruimte 2018: 649 euro

Jaarruimte 2019 :727 euro

Jaarruimte 2020: 2382 euro

Jaarruimte 2021: 3422 euro

Jaarruimte 2022: 6008 euro

Ik heb geen jaarruimte of reserveringsruimte, wat houdt dit in?

Gefeliciteerd! Je hebt geen jaarruimte of reserveringsruimte. dat betekent dat je pensioenopbouw voldoende is volgens de definitie van de Nederlandse overheid. Je kan niet met belastingvoordeel je pensioen aanvullen.

Hoeveel pensioen je verwacht te krijgen kan je zien via mijnpensioenoverzcht.nl.

Pensioen slim aanvullen zonder jaarruimte

Heb je geen jaarruimte of reserveringsruimte, maar wil je toch je pensioen aanvullen, bijvoorbeeld om eerder te kunnen stoppen met werken, of een grote uitgave te kunnen doen zoals een wereldreis dan is indexbeleggen een slimme, simpele en stabiele optie. Waarom? Dat lees je hier indexbeleggen.

Wil je alle ins en outs leren van pensioenbeleggen? Hier kan je mijn gratis e-book downloaden. Of hier kan je de cursussen jaarruimte berekenen of pensioenbeleggen aanschaff

Jaaruimte: wat is het en wanneer heb je het?

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie