Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Reserveringsruimte berekenen en fiscaal voordelig inzetten

Reserveringsruimte

Goed om jou hier te zien! Dat je deze blog over reserveringsruimte berekenen van plan bent te gaan lezen, betekent waarschijnlijk dat jij je bewust wil gaan worden van hoe je pensioen(tekort) ervoor staat. Ik kan wel blijven benadrukken hoe belangrijk dat is. 

Je pensioen is misschien nog ver weg, net als voor mij. Maar omdat de overheid je maar fiscale voordelen laat hebben over de afgelopen 7 jaar (hier zit wel een maximum aan) is het dus belangrijk om direct jaarlijks te beginnen met het dichten van jouw pensioengat.

Wachten met het regelen van je pensioen, kost je uiteindelijk geld en veel tijd. Begin je direct? Dan kost het je daarna slechts nog 15 minuten per jaar om dit even goed te regelen.

Wat is reserveringsruimte?

Alle jaarruimte die jij niet benut hebt de afgelopen 7 jaar heet samen reserveringsruimte. Reserveringsruimte is dus de optelsom van niet benutte jaarruimte in de afgelopen 7 jaar. Als jij meerdere jaren een pensioentekort hebt opgebouwd, dan heb jij waarschijnlijk een flinke reserveringsruimte.

Wat was jaarruimte ook alweer? Jaarruimte is het pensioentekort dat jij volgens de overheid hebt. Een pensioentekort en dus jaarruimte kan je hebben als ondernemer, maar ook zeker als je in dienst bent bij een werkgever die niet volledig pensioen voor jou opbouwt. Maar liefst 80% van de Nederlanders heeft jaarruimte, dus waarschijnlijk jij ook! 

Het klinkt misschien als heel wat jaren, maar precies hierdoor is het zo belangrijk om op tijd te beginnen. Als jij inmiddels 8 jaar werkt, betekent dit dat jij je eerste jaar reserveringsruimte kwijt bent. Ik was zelf erg blij dat ik hier optijd achter kwam.

Hoe langer je werkt en hoe langer je wacht, hoe meer reserveringsruimte jij kwijt raakt. In 2022 vervalt de reserveringsruimte 2015! En alles van daarvoor ben je sowieso kwijt. Tijd om aan de slag te gaan dus!

Heb jij nog niet berekend of je een pensioentekort hebt? In mijn gratis e-book: Zoek ‘t uit – De pensioenbijbel laat ik je zien hoe je kan berekenen of jij een pensioentekort hebt.

Wat is er erg aan reserveringsruimte pensioen kwijtraken?

De overheid helpt ons doordat wij onze jaarruimte (of dus reserveringsruimte) met fiscaal voordelige regels mogen goedmaken. Ze willen ons hiermee stimuleren om een degelijk pensioen op te bouwen. En hierdoor hoef je dus veel minder risico te nemen, minder in geld in te leggen en kan je dus gemakkelijker jouw pensioentekort fixen. 

Mocht jij al meer dan 10 jaar je jaarruimte links laten liggen, moet je je helaas wat meer zorgen gaan maken. De fiscale voordelen gaan maar tot 7 jaar terug dus de overige jaren moet jij goedmaken zonder fiscaal voordeel. Dit betekent dat je meer geld nodig hebt of meer risico moet nemen. Zonde! 

Ben je wel op tijd? Nice, hier vertel ik je alles over pensioenbeleggen. Zo kan je jouw reserveringsruimte met fiscale voordelen inzetten.

Jaar
Jaarruimte die vervalt
Over de gegevens uit
DeSpaarpodcast.nl
2022
2015
2014
2023
2016
2015
2024
2017
2016
2025
2018
2017
2026
2019
2018
2027
2020
2019

Dit houdt in dat: in 2022 je de niet eerder gebruikte jaarruimtes uit 2015 tot en met 2021 mag gebruiken. 

Reserveringsruimte 2022 berekenen

Om je jaarruimte te berekenen is het handig om de volgende gegevens bij de hand te hebben:

 • Je online aangifte van het vorige jaar
 • Of je inkomensgegevens van het vorige jaar 
 • Je factor A (pensioenaangroei) van het vorige jaar die je van je pensioenfonds of pensioenverzekeraar hebt gekregen. Lees hier alles over factor A, wat het is en de formule die je moet gebruiken.

Wil je je reserveringsruimte berekenen? Dan heb je bovenstaande gegevens nodig van de afgelopen 7 jaar. Met de berekentool van de belastingdienst kan je hier je je reserveringsruimte berekenen vanaf 2016. Nog verder terug? Hier kan je het berekenen voor 2015 en eerder. Ook berekenhet heeft een tool om alle afgelopen 7 jaar in één keer te berekenen, die vind je hier

 • Vul je geboortedatum in en klik aan of je aangifte deed als ondernemer.
 • Vervolgens vul je het bedrag aan inkomsten in wat je hebt gevonden in je jaaropgave.
 • Hierna krijg je 7 vragen over overige inkomsten, vul in wat voor jou van toepassing is. Wanneer deze niet van toepassing zijn vul je ‘0’ in. 
 • Kies nu ja bij ‘heb je in 2019 pensioen opgebouwd’ als je een factor A hebt en nee als je geen factor A hebt. 
 • Bij wil je reserveringsruimte berekenen kies je ‘nee’. Dit bereken je door de losse jaarruimtes op te tellen.

Reserveringsruimte berekenen

Maximale reserveringsruimte 2022

De maximale reserveringsruimte 2022 is €7.587 als je meer dan 10 jaar voor je pensioen zit en €14.978 als je minder dan 10 jaar tot je AOW hebt.

Welke reserveringsruimte maak ik als eerste op?

Stel je hebt €1.000 euro reserveringsruimte per jaar in 2013 t/m 2019. Je jaarruimte 2020 is €3.000. Stort je nu 4.000 euro dan gebruik je de meest oude ruimte die hebt, namelijk 2013 t/m 2016. Stort je €500 eind 2020? Dan vervalt de overige niet benutte jaarruimte van 2013. Persoonlijk heb ik eenmalig al mijn reserveringruimte benut en nu stort ik jaarlijks mijn jaarruimte bij.

Ik heb mijn reserveringsruimte berekend en nu?

Goed gedaan! Je bewust zijn van het feit dat je jaarruimte (of reserveringsruimte) hebt is de eerste stap in de goede richting voor het fixen van jouw pensioen(tekort). De volgende stap is dat je je reserveringsruimte goed gaat benutten. 

In mijn gratis e-book: Zoek ‘t uit- De pensioenbijbel lees je welke opties er zijn om jouw pensioen(tekort) op te lossen. Zelf ben ik recent over gestapt van Brand New Day naar Meesman met mijn pensioenbeleggingen. Alles over de overstap lees je hier.

Wil je zelf ook beginnen met pensioenbeleggen, maar weet je niet hoe? Schrijf je in voor mijn cursus pensioenbeleggen

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Sissy

  Hi Robin,

  Ik begrijp niet zo goed waarom je benadrukt dat je je zorgen moet maken als je je reserveringsruimte niet hebt benut de afgelopen jaren. Je moet het geld immers ook wel hebben om in een keer een groot bedrag te beleggen (even ervan uitgaande dat het om een ZZP’er gaat). De reserveringsruimte blijft toch altijd bestaan zo lang je er niet volledig gebruik van maakt, gekeken naar de afgelopen 7 jaar? Stel, dat ik nu mijn hele reserveringsruimte opmaak. Maar ik het over 10 jaar het financieel niet breed heb en dus ook niet kan inleggen voor mijn pensioen en dus geen gebruik maak van mijn jaarruimte voor een aantal jaar. Dan spaar ik dat toch weer op voor mijn reserveringsruimte (tergerekend vanaf 2031)?

  Dank weer en groeten!
  Sissy

  1. Robin

   Hi Sissy!

   De eerste reden om je zorgen te maken is inderdaad dat je vaak niet even 7x de jaarruimte hebt liggen. Je kunt dan natuurlijk wel alleen het oudste jaar storten.

   De tweede is dat automatisch betekent dat als je niet handelt, je de eerste jaarruimte verliest en dus nooit meer kunt gebruiken. Een gemiste kans indien je besluit je pensioen goed te regelen.

   Wat je daarna zegt klopt. Stel dat je alles vult en het even een paar jaar niet breed hebt, dan kun je prima even wachten. Dat is dan wel weer mooi 😉 Gelukkig loop je dan voor op de feiten, i.p.v. dat je achter de feiten aanloopt (als je nu nog moet storten voor 2014 bijv.)

   Robin

 2. Maryse

  Hi! Heeft pensioenbeleggen met kleine bedragen ook zin, dus als je reserveringsruimte maar een paar honderd euro is?

  1. Robin

   Ha Maryse,

   Hele goede vraag, maar wel een zeer persoonlijk antwoord. Ik zou zeggen: eigenlijk niet, maar..

   Eigenlijk is het niet de moeite waard, doordat je het over een minimum van 5 jaar moet laten uitkeren (oftewel 60 maanden). Ik kan me zo voorstellen dat je geen zin hebt om voor ~10 euro per maand (?) extra dit allemaal te regelen. Ten minste, ik persoonlijk niet.

   Aan de andere kant, als je het niet nu gebruikt, ben je het mogelijk later kwijt. Daarnaast kan het al gaan renderen.. je krijgt de voordelen en je weet niet hoe je situatie gaat veranderen in de toekomst.

   Hopelijk heb je iets aan deze info om tot een goede beslissing te komen voor jezelf.

 3. Ronny

  Misschien handig om te vermelden dat per jaar de reserveringsruimte gemaximeerd is, voor 2020 voor uemand die meer dan 10 jaar voor zijn pensioen zit, is het 7.371 euro. Dus mocht je totale jaarruimte van de nog niet gevulde jaren, meer dan 7.361 zijn, kun je dus niet in 1 keer je achterstand wegwerken.

  1. Robin

   Goede, ik zet het exacte bedrag er nog even bij!

Geef een reactie