Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Factor A, UPO, jaarruimte; ik leg het je uit!

Factor A, UPO, jaarruimte; ik leg het je uit!

Factor A pensioen

‘Wie dan leeft, wie dan zorgt’; het is een spreekwoord dat vaak gebruikt wordt als het gaat over je pensioen. Voor velen die dit lezen is de leeftijd dat ze met pensioen mogen nog héél ver weg. Dus, waarom zou je je nu druk maken over je pensioen als je nog jaren te gaan hebt? Ik snap je helemaal, maar toch ga je je jezelf waarschijnlijk heel dankbaar zijn later als je je nu alvast verdiept in je pensioen en eventueel actie onderneemt.

In deze blog lees je onder andere over factor A pensioen, de formule & jaarruimte.

Bouw je überhaupt wel pensioen op?

Sommigen weten het wel, anderen hebben eigenlijk geen flauw idee. Want, zelfs als je in loondienst bent is het niet vanzelfsprekend dat je pensioen opbouwt. Je werkgever is namelijk niet verplicht om aangesloten te zijn bij een pensioenfonds. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Bouw je dus eigenlijk überhaupt wel pensioen op?

De papieren in

Tijd dus, om eens op onderzoek uit te gaan. Op je loonstrookje is duidelijk zichtbaar of je wel of geen pensioen opbouwt. Blijkt het dat jouw werkgever is aangesloten bij een pensioenfonds en draag je dus netjes elke maand pensioen af? Top! Dan kunnen we verder ingaan op factor-A. Factor-A is het bedrag dat je per jaar aan pensioen opbouwt. Is er geen pensioen geregeld via je werkgever? Dan wordt het tijd om eens in gesprek te gaan met je baas of om zelf te gaan sparen voor je pensioen. Er zijn 5+ opties om dit te doen.

Factor A pensioen

Jouw factor A, ook wel pensioenaangroei genoemd, laat precies zien hoeveel pensioen je opbouwt in één jaar. Door te weten wat dit getal is, wordt er direct veel meer duidelijk over de hoogte van je pensioen als je ‘straks’ daadwerkelijk met pensioen gaat. Het is verstandig om daar goed geïnformeerd over te zijn, zodat je nu alvast kunt concluderen of je pensioen ‘oké’ is of dat het tijd wordt om je pensioen beter te regelen.

Factor A formule

Je ‘pensioenaangroei’ (factor A dus) kun je vinden in je UPO. Néé, geen UFO, maar UPO, oftewel: je Uniform Pensioenoverzicht. Je ontvangt je UPO elk jaar en geeft dan een overzicht van je pensioenopbouw van het jaar daarvoor. Geen idee waar je je UPO kunt vinden? Kijk dan eens op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/.

Stel: op je UPO staat dat je pensioenaangroei 600 euro is. Dan betekent dat dat je 600 euro in een jaar hebt gespaard voor je pensioen. Wanneer je dan daadwerkelijk met pensioen gaat, ontvang je 600 euro per jaar. Als je bijvoorbeeld 10 jaar bij dezelfde werkgever blijft werken en ook je salaris hetzelfde blijft, dan kun je volgende rekensom gebruiken: 10 (het aantal gewerkte jaren dus) x 600 euro = 6000 euro pensioen per jaar! Je kunt dan elk jaar rekenen op een bedrag van 6000 euro. Dat is per maand zo’n 500 euro bruto!

Let wel op: het gaat dus om een bruto bedrag, je ontvangt dus minder dan 500 euro per maand. Daarnaast is het tegenwoordig al lang niet meer zo dat je tien jaar lang bij dezelfde werkgever voor hetzelfde salaris werkt. Er wordt nog weleens geswitcht van werkgever en ook het salaris schommelt. Toch weet je al wel veel beter wat je kunt verwachten.

Jaarruimte berekenen

Nu je weet wat je factor A is, kun je je jaarruimte gaan berekenen. Je jaarruimte is het bedrag dat je mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Al het geld dat je binnen je jaarruimte aan premie betaalt voor het opbouwen van je pensioen mag je afhalen van de inkomstenbelasting. Dat maakt het opbouwen van je pensioen nu wat voordeliger! Als je eenmaal met pensioen gaat, betaal je die belasting automatisch terug als je pensioen krijgt. Het deel wat al gebruikt wordt om voordelig je pensioen op te bouwen is je factor A. En om te berekenen wat je jaarruimte is, heb je dus je factor A nodig.

Hier kan je lezen hoe ik mijn jaarruimte bereken voor 2020.

Is dat alles?

Nu je weet wat je opbouwt aan pensioen en wat je jaarruimte is, ben je misschien wel geschrokken. Want, een pensioen van ‘maar’ 500 euro per maand? Daar kunnen de meeste mensen nog niet eens hun huur van betalen! Gelukkig blijft het daar niet bij. Vanaf ongeveer 69 jaar en 6 maanden krijg je namelijk ook AOW. Je inkomen bestaat dan dus uit AOW plus pensioen en misschien bepaalde verzekeringen, denk aan een lijfrente of banksparen.

De hoogte van je AOW als je met pensioen mag is niet met zekerheid te zeggen, omdat het bedrag schommelt. Maar alleen AOW is hoe dan ook voor veel mensen geen vetpot. Zo krijgen alleenstaanden op dit moment 70% van het minimumloon, zo’n 1245 bruto. Wanneer je dus pensioen hebt opgebouwd, komt dat bedrag er nog bij. Dus voor iemand die een factor A van 600 euro heeft, zal het inkomen per maand vanaf de AOW leeftijd 1245 + 500 = 1745 euro bruto zijn. Dit is dus het bedrag voor mensen die alleen wonen.

Misschien denk je nu: oké, nu wordt het me allemaal toch wat ingewikkeld. En dat begrijp ik volkomen. Waar het in ieder geval op neerkomt, is dat het verstandig is om je nu alvast te verdiepen in wat je te wachten staat als je met pensioen gaat. Wie weet is je pensioen prima geregeld. Zo niet, dan hoef je ook zeker niet meteen in paniek te raken. Je hebt immers nog genoeg tijd om een actieplan te bedenken en uit te voeren!

Beginnen met berekenen hoeveel pensioen je nodig hebt? Dat kan hier. Of download gratis mijn e-book: Zoek ‘t uit – De pensioenbijbel

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affilliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord