Met ingang van 1 juli 2023 is de nieuwe Pensioenwet van kracht. Met de invoering van deze nieuwe wet is er een hoop veranderd rondom het pensioenstelsel in Nederland, dat al tijdenlang in grote lijnen hetzelfde was. Onder andere door de toenemende vergrijzing, maar ook doordat werknemers tegenwoordig veel vaker van baan wisselen gedurende hun carrière, achtte de overheid het noodzakelijk om de nodige wetswijzigingen door te voeren. De Pensioenwet ging in 2023 dan ook volledig op schop. Maar wat betekent dit precies voor jou?
In een eerdere blog heb ik al geconcludeerd, dat het enorm verstandig is om na te gaan of je zelf aanvullend pensioen zou moeten opbouwen (via pensioenbeleggen). Heb je dat nog niet gedaan. Lees hier waarom https://despaarpodcast.nl/aanvullend-pensioen-opbouwen/
De nieuwe pensioenwet betekent verruiming van je jaarruimte
Een opvallende wijziging in de nieuwe Pensioenwet is de verruiming van de jaarruimte. De jaarruimte is met ingang van 1 juli 2023 namelijk meer dan verdubbeld. Hoeveel jaarruimte jij hebt is afhankelijk van hoeveel pensioen je al opbouwt, zelf of via je werkgever, maar voor iedereen is de jaarruimte dus aanzienlijk gestegen, wat aanzienlijk meer mogelijkheden biedt voor het opbouwen van een mooi pensioen.
Wat jaarruimte precies is en hoe je hier gebruik van kunt maken, lees je in ons eerdere artikel over de jaarruimte van 2023.
Zwaardere belasting van vermogen in box 3
Los van de nieuwe Pensioenwet, is ook de belasting op vermogen in box 3, beleggingen en spaargeld dus, gewijzigd. Sparen en beleggen werden voorheen even zwaar belast, wat niet terecht was. Er werd namelijk uitgegaan van een fictief rendement, terwijl spaargeld een aanzienlijk lager rendement opleverde en beleggingen juist een veel hoger rendement op konden leveren.
Spaargeld wordt daarom nu minder zwaar belast, maar beleggingen worden juist een stuk zwaarder belast. Ook dit kan gevolgen hebben voor wie wil beleggen voor zijn of haar pensioen. Pensioenbeleggingen tellen namelijk niet mee in het vermogen van box 3, lees hieronder.
Valt pensioenbeleggen in box 1 of in box 3?
Als je wil gaan beleggen voor later kun je twee dingen doen. Je kunt gewoon zelf gaan beleggen in het algemeen. Dit kun je volledig zelf doen bij een broker zoals DeGiro bijvoorbeeld, of je kunt een beleggingsrekening openen en je geld automatisch voor je laten beleggen, bijvoorbeeld bij Meesman of Brand New Day.
Dit vermogen wordt belasting in box 3. Dat wil zeggen dat je vermogensbelasting betaalt over je beleggingen. In 2023 geldt een vrijgesteld bedrag van 57.000 euro (het dubbele als je een fiscaal partner hebt). In 2024 blijf dit bedrag ongewijzigd.
Ga je echter beleggen voor je pensioen op een speciaal daarvoor bestemde rekening? Dan valt dit vermogen niet in box 3. Je betaalt dan dus geen vermogensbelasting over het vermogen op je pensioenrekening. Als je de pensioenleeftijd bereikt hebt en het geld laat uitkeren wordt dit gezien als inkomen en wordt het op dat moment ook als zodanig berekend. Je betaalt dan dus pas na je pensioenleeftijd inkomstenbelasting over de bedragen die als inkomen worden uitgekeerd uit dit vermogen.
Je moet dan wel aan een aantal regels voldoen. De belangrijkste is dat het geld op deze pensioenrekening vaststaat tot je pensioenleeftijd en daarna periodiek aan je wordt uitgekeerd. Neem je het geld toch tussentijds op? Dan gaat deze vlieger helaas niet meer op.
Belastingvoordeel door je jaarruimte te benutten
Als je ervoor kiest te gaan beleggen voor je pensioen op een speciaal daarvoor bestemde rekening, kun je profiteren van belastingvoordeel. Als je een aantoonbaar pensioengat hebt, ook wel jaarruimte genoemd, hoef je over het bedrag dat je binnen je jaaruimte apart zet voor je pensioen nu geen inkomstenbelasting te betalen, maar pas op het moment dat je dit geld ook daadwerkelijk als pensioen uit laat keren.
Het betalen van de inkomstenbelasting over het ingelegde bedrag wordt dan dus uitgesteld tot na je pensioenleeftijd. De regels met betrekking tot de inkomstenbelasting kunnen natuurlijk nog veranderen in de tussenliggende periode, maar tot op heden is het altijd nog zo geweest dat mensen na hun AOW-leeftijd een lager percentage aan inkomstenbelasting betalen dan mensen die de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben. Door je jaaruimte te benutten spaar je dus niet alleen voor een (extra) pensioen later, maar profiteer je er ook van dat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dit voordeel kun je vervolgens weer inzetten om nog wat extra geld apart te zetten voor je pensioen, mits je jaarruimte dit toelaat uiteraard.
Met terugwerkende kracht inleggen voor je pensioen
Je mag met terugwerkende kracht inleggen voor je pensioen. Dit mocht al, want je mocht je jaarruimte van de afgelopen 7 jaar nog benutten als je dat nog niet gedaan had. Met ingang van 1 juli 2023 is deze regeling verruimd. Je mag nu je onbenutte jaarruimte van de afgelopen 10 jaar nog met terugwerkende kracht (en dus ook met belastingvoordeel) benutten.
Je mag overigens in blijven leggen voor je pensioen tot 5 jaar nadat je de pensioenleeftijd bereikt hebt. Welke pensioenleeftijd voor jou geldt kun je opzoeken via de website van de Sociale Verzekeringsbank. Je officiële pensioenleeftijd wordt pas 5 jaar voor de ingangsdatum bekendgemaakt, maar je kunt wel alvast je voorlopige pensioenleeftijd zien.
Conclusie
Dankzij de ingang van de nieuwe Pensioenwet en door de zwaardere belasting op beleggingen, wordt het steeds interessanter om zelf geld opzij te zetten voor je pensioen. Belastingtechnisch levert dit namelijk aan meerdere kanten voordeel op, zeker als je meer vermogen hebt dan het vrijgesteld bedrag van 57.000 euro per persoon. Door je jaarruimte optimaal te benutten betaal je zowel minder inkomstenbelasting als minder vermogensbelasting.
Bovendien is het zo dat veel mensen niet precies weten hoeveel pensioen ze opbouwen en wat hun inkomen zal zijn als ze met pensioen gaan. Werkgevers zijn niet verplicht om pensioen op te bouwen voor hun werknemers, dus het kan zo zijn dat je ook in loondienst helemaal geen pensioen, of niet genoeg opbouwt. Ben je zelfstandige? Dan is het zeker van belang om ervoor te zorgen dat je zelf voor je pensioen zorgt.
Meer weten over de nieuwe pensioenwetgeving? Robin en Lisa maakten er een aflevering over. Deze kun je hier terugluisteren.