Picture of Lisa

Lisa

Delen
Picture of Lisa

Lisa

Je jaarruimte 2023 benutten, hoe doe je dat precies?

jaarruimte 2023

Je pensioen, dat klinkt als iets wat nog heel ver weg is, toch? Toch is het belangrijk om hier nu al over na te denken. Veel mensen die in loondienst werken bouwen pensioen op via hun werkgever. Maar het opbouwen van pensioen voor je werknemers is niet verplicht in Nederland, dus niet iedereen bouwt automatisch pensioen op. En als dat wel zo is, is het maar de vraag of dit voor jou genoeg gaat zijn. Werk je voor jezelf? Dan is het sowieso noodzakelijk om zelf iets voor je pensioen te regelen. Dit kan door je jaarruimte 2023, fiscaal vriendelijk, te benutten. Hoe dat precies werkt, leggen wij je helemaal uit.

Is het nodig om extra te sparen voor je pensioen?

De stelregel is, dat je als je met pensioen gaat je nog zo’n 70% zou moeten verdienen van wat je nu verdient. Als je alleen je AOW zou hebben, is de kans groot dat je niet aan dit percentage komt. Voor veel mensen geldt zelfs dat dat verre van 70% van hun huidige salaris zal zijn. Om toch voldoende inkomen te hebben als je met pensioen gaat, is het dus noodzakelijk om actie te ondernemen. Anders zit je later op een houtje te bijten. Het is dus zeker niet verplicht om zelf te sparen voor je pensioen, maar wel heel verstandig.

Zelf sparen voor je pensioen

Je kunt natuurlijk altijd zelf sparen voor je pensioen. Je kunt geld opzij zetten op een spaarrekening om zo een leuke spaarpot op te bouwen voor als je stopt met werken, maar de rente die je op je spaargeld ontvangt is niet zo hoog. Bovendien snoept de inflatie door de jaren heen ook nog eens het nodige van je spaarpot af, waardoor je geld uiteindelijk steeds minder waard zal worden. En dat is natuurlijk zonde.

Naast gewoon sparen, kun je ook sparen voor je pensioen op een speciale pensioenrekening bij je eigen bank. En je kunt niet alleen sparen, je kunt ook beleggen voor je pensioen. Ook daar zijn speciale beleggingsrekeningen voor bij partijen zoals Meesman, Brand New Day en de meeste bekende banken. Opties genoeg dus, maar hoe werkt dat dan precies? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat sparen voor je pensioen. Eén daarvan is het benutten van je jaarruimte. Dit is een fiscaal vriendelijke manier van sparen.

Wat is jaarruimte?

Je jaarruimte is het bedrag dat je elk jaar met belastingaftrek mag inleggen om zelf voor je pensioen te sparen. Deze jaarruimte is afhankelijk van hoeveel pensioen je al opbouwt, bijvoorbeeld via je werkgever. Hoe meer pensioen je opbouwt, hoe kleiner je jaarruimte is. Bouw je helemaal geen pensioen op via je werkgever, of omdat je zelfstandige bent, dan geldt voor jou dus de maximale jaarruimte die je kunt benutten.

Als je jaarruimte hebt, heb je een ‘pensioengat’. Je bouwt dan eigenlijk niet genoeg pensioen op om later goed van te kunnen leven. De overheid helpt je een handje door je jaarruimte te geven. Binnen je jaarruimte kun je dan ook met belastingvoordeel geld inleggen voor je eigen pensioen. Hoe dat belastingvoordeel precies werkt, leggen we je verderop in dit artikel uit.

Hoe weet je hoeveel jaarruimte 2023 je hebt?

Online zijn er diverse handige rekentools te vinden waar je heel makkelijk en snel je jaarruimte mee kunt berekenen. De overheid heeft elk jaar namelijk een formule waarmee je je jaarruimte van dat jaar kunt berekenen. Je kunt zelf met de formule voor 2023 aan de slag gaan, maar dat is best ingewikkeld. Daarom is het fijn dat deze online tools beschikbaar zijn. Als je weet hoeveel jaarruimte je hebt, kun je deze gaan benutten.

Hoe kun je gebruik maken van je jaarruimte 2023?

Er zijn verschillende manieren om je jaarruimte te benutten. Je kunt bijvoorbeeld dat bedrag apart zetten op een speciale pensioen spaarrekening. Durf je wat meer risico te nemen en wil je gaan voor een wat hoger rendement, dan is pensioenbeleggen een goede optie. Zeker als het nog een hele tijd duurt voordat je de pensioenleeftijd bereikt. De kans is groot dat pensioenbeleggen je meer oplevert dan pensioensparen.  

Belastingvoordeel door je jaarruimte 2023 te benutten

We hebben het al een paar keer gehad over het feit dat je een belastingvoordeel hebt als je je jaarruimte benut. Maar hoe werkt dat dan precies? Het is eigenlijk heel simpel. Het geld dat je nu apart zet, is inkomen voor als je met pensioen bent. Dus heeft de overheid besloten dat je over dat geld nu geen inkomstenbelasting hoeft te betalen, maar pas later, als je het geld ook daadwerkelijk op gaat nemen.

Als je de pensioenleeftijd hebt bereikt, betaal je een lager belastingtarief dan wanneer je jonger bent. Over hetzelfde bedrag betaal je dan dus minder inkomstenbelasting dan nu. Dat is het belastingvoordeel waarvan je profiteert door je jaarruimte te benutten.

Je betaalt echter nu al wel inkomstenbelasting, omdat deze belasting wordt ingehouden van je salaris. Dat wil dus zeggen dat je te veel inkomstenbelasting hebt betaald als je je jaarruimte hebt benut. Je jaarruimte benut je door het bedrag van je jaarruimte te storten op een pensioenbeleggingsrekening. De inkomstenbelasting krijg je terug door je pensioeninleg op te geven bij je aangifte inkomstenbelasting. Heb je dus in 2023 je jaarruimte benut, vergeet dan niet om dit bij je belastingaangifte op te geven. Als je het jaarruimte bedrag van 2023 in 2024 stort op een pensioenbeleggingsrekening, kan je in je belastingaangifte over 2024 (in 2025) dit bedrag op je inkomen in mindering brengen.

Kun je ook met terugwerkende kracht gebruik maken van je jaarruimte?

Het antwoord is simpel: ja, je kunt met terugwerkende kracht gebruikmaken van je jaarruimte. Dus denk jij nu bij jezelf: oei, had ik dat maar geweten, dan had ik hier al lang gebruik van gemaakt? Dan kun je ook nog met terugwerkende kracht gebruik maken van je jaarruimte van voorgaande jaren. Dan wordt jaarruimte, reserveringsruimte genoemd.

Per 1 juli 2023 zijn de regels met betrekking tot de jaarruimte wat veranderd. Zo is de jaarruimte voor iedereen groter geworden en kun je langer met terugwerkende kracht inleggen. Voorheen kon je namelijk nog tot 7 jaar terug inleggen voor je pensioen, maar vanaf 2023 is dit verruimd naar maar liefst 10 jaar.

Het kan best zo zijn dat je voor 2022 of 2023 geen jaarruimte had, omdat je werkgever genoeg heeft ingelegd voor je, maar dat je in 2016 en 2017 geen pensioen hebt opgebouwd en dus nog heel veel jaarruimte open hebt staan. Je kunt daar nu dan dus alsnog gebruik van maken en alsnog profiteren van het belastingvoordeel. Je bent overigens niet verplicht om je volledige jaarruimte te benutten. Leg dus alleen geld in dat je langere tijd kunt missen.

Wil je meer weten over de nieuwe pensioenwetgeving? Luister dan deze podcast.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie