Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Factor A pensioen: wat het is en de berekening

Factor A pensioen: wat het is en de berekening

Factor A pensioen

In deze blog factor A pensioen lees je alles over wat factor A is, waar je het kan vinden en de berekening er van. Daarna ga ik kort in op de verdere stappen die je kan ondernemen als je weet wat je factor A is.

Wat is factor A en wat is de invloed op mijn pensioen?

Jouw factor A, ook wel Factor pensioenAangroei genoemd, laat precies zien hoeveel je hebt bijgedragen aan je pensioenopbouw in één kalenderjaar. Letterlijk is factor A dus de aangroei van jouw pensioen. 

Door het bedrag van je factor A te kennen, kun je een berekening maken of je voldoende hebt bijgedragen aan je pensioenopbouw, om later wanneer je met pensioen gaat je bereikte levensstandaard voort te kunnen zetten.  Dit noemt met de jaarruimteberekening.

Je mag van de overheid jaarlijks een maximaal bedrag fiscaal vriendelijk gebruiken voor je pensioenopbouw. Over dit bedrag betaal je nu dan nog geen belasting. De factor A geeft aan hoeveel van dat bedrag door je werkgever al is gebruikt voor je pensioenopbouw. 

Waar vind ik mijn factor A?

Je ‘pensioenaangroei’ (factor A dus) kun je vinden in je UPO. Néé, geen UFO, maar UPO, oftewel: je Uniform Pensioenoverzicht. Je ontvangt je UPO elk jaar van je pensioenfonds(-en) of pensioenverzekeraar(s). Naast je factor A staat er nog meer informatie in je UPO. Je kan ook meerdere UPO’s hebben, dit betekent dat je meerdere factoren A hebt. Door ze alle factoren A bij elkaar op te tellen, heb je jouw factor A. 

Je UPO loopt altijd een jaar ‘achter’. In 2021 ontvang je dus je UPO over het jaar 2020.

Geen UPO? Geen pensioenfonds? Dan is je factor A sowieso nul en heb je jaarruimte.

Geen idee waar je je UPO kunt vinden? Kijk dan eens op https://www.mijnpensioenoverzicht.nl/.

Factor A berekenen?

Uit bovenstaande wordt duidelijk dat je je factor A niet zelf hoeft te berekenen, omdat je deze krijgt van jouw pensioenfonds(en) of pensioenverzekeraar(s). 

Alleen word je UPO en dus je factor A meestal pas halverwege het volgende kalenderjaar beschikbaar gesteld door je pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Kun of wil je hier niet op wachten dan kan je ook zelf je factor A berekenen. Je moet dan wel uiteraard pensioenpremie betalen en deze kennen. 

De berekening kan je hier vinden. 

Wat is de betekenis van mijn factor A?

De door je werkgever geregelde pensioenaangroei (de factor A) is in veel situaties onvoldoende voor een toereikend pensioen. Het is verstandig om daar goed geïnformeerd over te zijn, zodat je nu alvast kunt concluderen of je pensioen ‘oké’ zal zijn of dat het tijd wordt om je pensioen beter te regelen. Als je factor A nul is heb je dus geen pensioen opgebouwd, dit is het geval voor ondernemers,  ZZP-ers en mensen in loondienst zonder pensioenregeling

Of je voldoende bijdraagt aan je pensioenopbouw kan je berekenen door je zogenaamde jaarruimte  te berekenen. Heb je jaarruimte, dan bouw je onvoldoende pensioen op, en heb je een pensioengat. 

Je jaarruimte is het bedrag dat je mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Al het geld dat je binnen je jaarruimte aan premie betaalt voor het opbouwen van je pensioen mag je aftrekken van de inkomstenbelasting. Dat maakt het opbouwen van je pensioen nu wat voordeliger! Als je eenmaal met pensioen gaat, betaal je die belasting automatisch terug als je pensioen krijgt. Alles over het fiscaal voordelig opbouwen van je pensioen lees je hier.

Is dit alles?

Misschien denk je nu: oké, nu wordt het me allemaal toch wat ingewikkeld. En dat begrijp ik volkomen. Waar het in ieder geval op neerkomt, is dat het verstandig is om je nu alvast te verdiepen in wat je te wachten staat als je met pensioen gaat. Wie weet is je pensioen prima geregeld. Zo niet, dan hoef je ook zeker niet meteen in paniek te raken. Je hebt immers nog genoeg tijd om een actieplan te bedenken en uit te voeren!

Beginnen met berekenen hoeveel pensioen je nodig hebt? Dat kan aan de hand van de jaarruimte berekenen calculator. Of download gratis mijn e-book om meer te lezen over jouw pensioen: De pensioenbijbel.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord