Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Passief inkomen, hip begrip of goed idee?

Passief inkomen

Voor velen zal het begrip passief inkomen niet de eerste keer zijn dat je het tegenkomt, maar als je nieuw bent in de wereld van beleggen en investeren is dit een term die je vaak tegenkomt waarbij enige uitleg erg welkom is. In deze blog ga ik verschillende aspecten van passief inkomen bij langs zodat je precies weet wat het inhoudt en wat je ermee kunt. Tot slot, laat ik je ook weten wat ik vind van dit begrip.

Wat is passief inkomen? 

Grofweg zijn er twee soorten inkomens. Actief en passief inkomen. Actief inkomen is geld dat je krijgt voor het investeren van je tijd of energie. Het is het inkomen dat je krijgt voor je werk. Passief inkomen is geld dat wordt gegenereerd zonder dat je daar iedere keer tijd en energie in hoeft te steken. Het is niet dat je er nooit tijd in hoeft te investeren, maar in verhouding steek je minimale energie in het genereren van passief inkomen. Dat is ook de reden waarom het zo aantrekkelijk is, je kunt bijna slapend rijk worden.

Doel passief inkomen

Het hebben van passief inkomen kan verschillende doelen hebben. Sommigen gebruiken het ter aanvulling van hun actieve inkomen, anderen zien het als een manier om hun pensioen aan te vullen of juist sneller met pensioen te kunnen, zoals de FIRE beweging en weer anderen gebruiken en het om sneller bij een spaardoel te komen voor een grote uitgave. Iets wat alle doelen gemeen hebben, is het verkrijgen van meer vrijheid in de vorm van levensvreugde en/of financiële vrijheid.

Redement vs kwaliteit vs tijd

Vormen van passief inkomen

De meeste simpele vorm van passief inkomen die bijna iedereen wel heeft is de rente op je spaarrekening. Echter, anno 2021 zijn de rentes zo laag, of zelfs negatief als je meer vermogen hebt, dat het bijna niet meer loont om je geld op de spaarrekening te laten staan. Dat is ook waarom in het afgelopen jaar veel mensen zijn gaan experimenteren op de beurs via brokers zoals DeGiro*.

Op de beurs kun je op verschillende manieren beleggen waarmee je passief inkomen genereert met ieder een eigen risicoprofiel. Hoewel eraan beleggen altijd risico’s zijn verbonden, zijn over het algemeen de minste risico’s verbonden aan obligaties. De kans dat de staat niet terug kan betalen aan het einde van de termijn is klein. Dit vertaalt zich ook in een lager rendement, maar nog wel hoger dan de spaarrente bij de bank. Hierna volgen ETF’s waar je in kunt beleggen. Dit zijn ‘mandjes’ met verschillende aandelen die een index volgen. Zelf doe ik aan indexbeleggen bij Meesman en ABN AMRO. Als je bereid bent om nog een beetje meer risico te lopen kun je kijken naar aandelen van specifieke bedrijven zelf. En tot slot zou je ook kunnen investeren in cryptocurrencies om hier je passieve inkomen van te maken. 

Een andere vorm van passief inkomen is bijvoorbeeld het opkopen van vastgoed in de vorm van huizen of kantoren en deze vervolgens te verhuren. Deze manier van passief inkomen geeft je een stabieler inkomen omdat je weet wat er qua huur wordt betaald. Er moet hier wel een kanttekening bij worden gemaakt. Vastgoed behoeft onderhoud wat weer geld kost, daarbij moet je al over een aardig vermogen beschikken om in de huidige markt huizen of kantoren op te kopen. En andere optie om met vastgoed inkomsten te genereren is het ‘flipping houses’ idee. Hierbij ga je op zoek naar een huis als investeringskans om deze op te knappen en vervolgens tegen een hogere prijs te verkopen. Dit kost echter wel meer tijd en energie afhankelijk hoe je dit aanpakt en is daarom niet voor iedereen weggelegd. Daarbij is het kostenplaatje van de verbouwing van een huis ook niet bepaald klein.

Een andere manier is om de kennis die je hebt te bundelen in een cursus en online aan te bieden. Hiervoor investeer je in het begin veel tijd en energie zodat het later passief inkomen genereert. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Als je als fotograaf werkt zal er meer animo zijn voor een fotografiecursus dan als je als tandarts een cursus zou maken over het verwijderen van tandplak. Maar de tandarts heeft misschien wel weer een passie waar hij over kan schrijven, of kan producten gaan verkopen via diverse platforms. Eerder gaf ik 11 ideeën voor een unieke side hustle.

Naast bovenstaande vormen van passief inkomen komen er steeds meer initiatieven waar jij als belegger of investeerder je vermogen kunt laten groeien zoals bij platformen zoals NLInvesteert of andere crowdfunding initiatieven.

Voor- en nadelen passief inkomen

Er zijn verschillende voordelen te bedenken bij het genereren van passief inkomen. Het geeft je meer zekerheid en vrijheid om te doen wat je echt wilt. Wanneer je namelijk weet dat je iedere maand inkomsten genereert van een andere bron dan je werk, heb je ook de mogelijkheid om minder te gaan werken en meer tijd te investeren in de dingen die je echt graag doet, of juist om nieuwe dingen te ontdekken. Een ander voordeel is dat het niet wegvalt op het moment dat je je baan zou verliezen. De inkomsten zijn immers niet direct verbonden aan de hoeveelheid tijd en energie die je per week in je passieve inkomsten steekt. Daarbij haal je al snel een hoger rendement dan als je je geld bij de bank laat staan.

Maar naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen die je tegen zal komen als je gaat beginnen met passief inkomen genereren. Ten eerste kost het tijd voordat je passief inkomen begint te ontvangen. Zo moet je met beleggen eerst ontdekken wat een goede investering is, en bij het investeren in vastgoed kost het tijd om de juiste kansen te spotten. Daarnaast zijn er altijd risico’s aan verbonden. De markt kan inzakken waardoor je beleggingen ineens een stuk minder waard worden, dan is het soms lastig om je emoties buiten de deur te houden en je plan te blijven volgen. En ten slotte wordt er helaas ook belasting geheven over je extra inkomen, maar gelukkig blijft er vaak nog genoeg rendement over!

Mijn mening

Passief inkomen is voor mij persoonlijk een zeer paradoxaal begrip. Het klinkt net zo sexy als FIRE en 10.000% winst op een random crypto coin, maar échte stabiele passieve inkomsten genereren is een flinke uitdaging. Zelf ken ik heel weinig mensen die dit écht hebben bereikt.

Desondanks houd ik wel van een uitdaging. Ik ben natuurlijk niet voor niets op een missie om van pensioen een sexy begrip te maken, dus de uitdaging om écht passief inkomen op te bouwen wil ik wel aangaan. De Spaarpodcast is verre van passief, maar er zijn al wel onderdelen binnen mijn podcast die nu vrij passief doorlopen, waaronder enkele affiliate inkomsten.

Uiteindelijk zie het niet voor mij dat De Spaarpodcast passief wordt (je moet toch podcasten en schrijven, hea?), maar ben ik wel actief bezig om de tijd/energie te verlagen en het aandeel inkomsten te vergroten. Voor volgend jaar heb ik echter op mijn doelenlijst staan om een losse inkomstenstroom op te zetten die écht passief gaat worden. Hoe? Dat weet ik nog niet, maar ik heb ideeën!

Hoe zit het bij jou? Heb je al actieve/passieve inkomsten naast je baan? Hoe passief zijn deze inkomsten daadwerkelijk? Ik zou het vet vinden om van je te horen in de comments hieronder.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving.  Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie