Een persoonlijk beleggingsplan maken; dat doe je dus niet zo maar even. Daar kwamen Jamal Hammoud en Loes Bonke-Hammoud achter in hun zoektocht naar de kern van beleggen. Hun beleggingsplan werd een manuscript. Het manuscript werd het boek Beleggen voor beginners. Het doel van dit boek is: de beginnende beleggers informeren over een methode van zelfstandig beleggen die geschikt en uitvoerbaar is voor vrijwel elke particuliere belegger.
Jamal Hammoud en Loes Bonke-Hammoud
Jamal en Loes zijn een echtpaar en zijn drie jaar bezig zijn geweest (hebben gezwoegd) aan dit boek. Ze meenden dat het boek goed aansluit bij het thema van de Spaarpodcast. Ik heb het boek gelezen en zal het hier samenvatten en reviewen. Wie zijn Jamal en Loes? Ik heb beiden opgezocht op Linkedin:
Jamal is momenteel senior risk analyst bij BNP Paribas Personal. Zijn werkervaring start in 2001 en hij heeft 4 voorgaande werkgevers. Hij heeft aan de Haagse Hogeschool/Business economics gestudeerd. Zie zijn profiel.
Loes is psycholoog, maar heb haar niet op Linkedin kunnen vinden.
Beleggen voor beginners
Het boek geeft in eerste instantie heel veel informatie over beleggen en over de enorme invloed van psychologie daarbij. Het boek gaat daarna vooral over de beste (volgens de schrijvers) beleggingscategorieën; aandelen, obligaties en investeringsfondsen. In het boek vind je alle relevante informatie en ook hulpmiddelen om een concreet beleggingsplan te maken.
Waarom dit boek?
Er valt voor particuliere beleggers nog veel winst te behalen! Er gaat namelijk nog veel mis.
Het grootste risico voor het rendement bij beleggen is de belegger zelf. De mens is een emotioneel wezen en handelt vaker wel dan niet irrationeel, ondanks dat we zelf anders geloven. De kunst is emotionele (psychologische) fouten te vermijden.
Waar gaat het boek Beleggen voor beginners over?
Het boek is onderverdeeld in vijf verschillende delen en bevat in de bijlage een “formulier beleggingsplan”.
Deel 1: De basis van beleggen
Verdeeld in 3 hoofdstukken. In hoofdstuk 1 wordt de basis van beleggen uitgelegd. Het sleutelwoord is investeren. Investeren waarbij geld voor langere tijd wordt vastgelegd in beurseffecten, met als doel hier in de toekomst financieel voordeel mee te behalen.
Hoofdstuk 2 gaat in op de waarde van een persoonlijk beleggingsdoel. (meer) Geld is geen doel of zou dit niet moeten zijn. Geld is een middel om iets te bereiken. Een beleggingsdoel is een verlengstuk van je levensdoel.
Hoofdstuk 3 legt de beursbegrippen uit. Effecten, markten, beursen, koersen en indices komen uitgebreid aan bod.
Deel 2: Hoe werkt beleggen?
Wederom verdeeld in 3 hoofdstukken. Hoofdstuk 4 gaat dan in op “hoe je geld kan verdienen met beleggen”. Aandelen, obligaties, rendement, diversificatie, koerswinst, beleggingsinstrumenten
Hoofdstuk 5 heet meer geld verdienen met herbeleggen. De exponentiële groei van vermogen oftewel de samengestelde interest (compound interest) wordt toegelicht.
Tenslotte in hoofdstuk 6 geld verliezen met beleggen. Wat zijn de risico’s bij beleggen en het besef dat beurshandel een nulsomspel is. De beurshandel verplaatst waarde. De winst van de één is het verlies van een ander.
Deel 3: De pychologie van beleggen
In een vijftal hoofdstukken worden de psychologische aspecten van beleggen beschreven. Hoe massapsychologie hier werkt, de valkuilen, de schijnveiligheden en marktmisbruik. Je komt deze onderwerpen uitgebreid tegen. Een afsluitende quote die mij ook bijzonder aanspreekt is : “Investeren zou saai moeten zijn; dat is een teken dat je het goed doet.” – Elizabeth Westendorf
Deel 4: Waarin te beleggen?
Als je hebt besloten te gaan beleggen is dit een must read deel. De beleggingsmogelijkheden zijn overweldigend. Het is taaie materie, maar je weet dan wel hoe het werkt en hopelijk ook, wat je doet.
In 5 hoofdstukken komt nagenoeg alles aan de orde wat je zou willen en moeten weten over beleggen op de effectenmarkt, beleggen in bedrijven, beleggen in obligaties, beleggen in aandelen en beleggen in investeringsfondsen.
Deel 5: Van beleggingsstrategie tot beleggingsplan
In 6 hoofdstukken komt in dit deel naar mijn idee alles aan de orde wat je zou willen en moeten weten over dit onderwerp. Over markttiming, stockpicking, de markt verslaan en het opstellen en uitvoeren van je beleggingsplan.
In hoofdstuk 20.4 “beleggen via een gulden middenweg”. Geven de schrijvers de stelling die mij uit het hart is gegrepen: “De particuliere belegger kan het beste investeren in een passief beheerde indextracker” Dat is ook mijn beleggingsvisie waar ik zelf aan vast hou. Het scheelt enorm veel tijd en voorkomt vele risico’s, die naar mijn idee ruim opwegen tegen de heel geringe kans dat je met al je inspanningen meer rendement zal maken.
Uiteraard kan je een kleine gok wagen en zien wat het je oplevert, maar denk er heel goed over na.
Conclusie boek beleggen voor beginners
Ik vind het een gedegen, uitstekend, volledig, en realistisch boek over beleggen. De schrijvers hebben hier een geweldige prestatie geleverd in het beschrijven en toelichten van vele aspecten rondom beleggen, vooral op het gebied van aandelen, obligaties en indexfondsen.
Als je inderdaad zelf overweegt te gaan beleggen, lees dan dit boek. Je wordt uitstekend geïnformeerd en volgt dan niet klakkeloos de massa, de influencers en iedereen die zogenaamd het beste met je voor heeft. Je hebt de kennis en er dan in ieder geval bewust over nagedacht.
Mijn persoonlijke verwachting is dat als je dit boek leest, je ook zelf tot de conclusie komt, die ik ook heb getrokken: begin er niet aan! Althans niet zelf in aandelen gaan beleggen. Maar wel: investeer in een passief beheerde indextracker, met lage kosten.
Wil je een onderbouwing waarom je niet in aandelen moet investeren; lees dit boek! Wil je wel in aandelen investeren; lees dit boek, dan weet je waarom je dit wil, hoe het werkt en waaraan je begint.
Benieuwd geworden naar Beleggen voor beginners? Je vindt het boek onder andere op Bol: