Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

NFT, wat kun je ermee?

non-fungible token (NFT)

De afkorting NFT is in de afgelopen tijd steeds vaker in het nieuws gekomen, van online kunst tot tweets die werden verkocht als NFT. Toch vragen veel mensen zich nog af wat het eigenlijk inhoudt en wat je ermee kunt. In deze blog leg ik je uit wat een NFT is en hoe jij als investeerder dit kunt omzetten in passief inkomen!

Wat is een NFT

NFT staat voor non-fungible token en betekent dat het digitale item uniek is en niet kan worden vervangen met een ander exemplaar van dezelfde waarde. In de fysieke wereld kun je hierbij denken aan een populair kunstwerk zoals de Mona Lisa of het melkmeisje. Deze kunstwerken kun je niet verruilen met ieder ander kunstwerk en dezelfde waarde behouden. Ditzelfde geldt bij non-fungible tokens, maar dan online. Een NFT kan van alles zijn zoals muziek, kunst, afbeeldingen, teksten of dingen zoals in-game kleding of prints, als het maar online staat. 

Sommigen vinden dat een NFT weinig waarde toevoegt, waarom zou je miljoenen willen betalen voor de eerste tweet ooit gepost terwijl je die gewoon kunt inzien? Maar dat is ook niet de manier waarop NFT’s door de kunstwereld wordt gezien. Je kan het namelijk ook zien als een uitbereiding van de huidige kunstwereld met digitale kunst. Op die manier kan een artiest die digitale of bewegende kunst maakt ook zijn creaties aanbieden aan kunstverzamelaars zonder dat er oneindige kopieën komen. 

Hoe werkt het

NFT’s zijn verbonden aan de blockchain van bijvoorbeeld Ethereum, maar ook andere crypto blockchains zijn nu mogelijkheden aan het maken om NFT’s te verhandelen en bewaren. Dit klinkt wellicht vreemd in de oren omdat crypto’s vaak worden gepresenteerd als betaalmiddel en een NFT dit niet is. Dit komt doordat er bij een NFT meer informatie kan worden opgeslagen omdat het een zo genoemd smart contract is. In het contract staat hoeveel kopieën er zijn van het specifieke item, of er iets kan worden veranderd aan het item en wie de huidige en voorgaande eigenaren zijn van het item.

Deze informatie worden ook wel standards genoemd en geven de maker van het item zekerheid over hoe het item zal veranderen of gelijk zal blijven in de toekomst waardoor het dus zijn waarde behoud. Smart contracts kunnen worden ingezien op platforms zoals Opensea of op websites waar ze voor het eerst gepresenteerd zijn, zoals Cryptopunks of Cryptokitties. 

Het probleem van NFT’s

Het idee klinkt goed, via smart contracts kan iedereen weten wie de rechtmatige eigenaar is en wordt de waarde van een item behouden. Het probleem is alleen dat iedereen zelf kopieën kan opslaan van een afbeelding of video die online staat. Hierdoor komen er alsnog oneindig veel versies van in de wereld. Dit is een punt dat veel mensen lastig vinden, waarom zou je betalen als je het zelf kunt opslaan?

Daar zit zeker wat in, maar een NFT smart contract kan niet worden gekopieerd en daar staat in dat jij de rechtmatige eigenaar bent. Je kunt het vergelijken met dat maar een iemand het origineel heeft van de Mona Lisa, maar je kunt het zelf wel 30 keer printen als je dat zou willen, maar daarmee heb je nog steeds niet het origineel.

Het punt is alleen wel dat een kopie van de Mona Lisa nooit zo goed zal zijn als het origineel, maar dat een kopie van een afbeelding online exact hetzelfde is. Als artiest of kunstenaar is het fijn om items digitaal te kunnen aanbieden, als je een fan bent is het leuk om hem of haar op die manier te ondersteunen en als investeerder kun je een NFT kopen in de hoop dat je deze later met winst weer kunt verkopen. Het is alleen wel verstandig om de aanbieder van de NFT goed te onderzoeken zodat je zeker weet dat de aanbieder het digitale item niet 30 keer te koop aanbiedt. 

De toekomst van NFT’s/Investeringskans NFT’s

Het is maar net wie je vraagt wat de waarde van een NFT is en of je erin zou moeten investeren. Al geeft de definitie van non-fungible aan dat een item uniek is, het blijft lastig om in te schatten wat de waarde van het item in de toekomst zal zijn. Dit zal mede afhankelijk zijn van toekomstige ontwikkelingen van de blockchain. Toch zien velen de toekomst zonnig in en vinden het ook waard om in te investeren of in te handelen. Alleen al in de eerste zes maanden van 2021 is er 2,5 miljard dollar verhandeld binnen NFT’s. Dit is mogelijk omdat er in een hoog tempo nieuwe NFT’s worden gecreëerd en het stijgt in populariteit.

Meer weten? Luister dan ook eens naar de podcast met Kjeld Staps of neem een kijkje op zijn website of op de website van OpenSea, waar je NFT’s kan aankopen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie