Picture of Lisa

Lisa

Delen
Picture of Lisa

Lisa

5 Personal finance boeken die ik recent heb gelezen

5 Personal finance boeken die ik recent heb gelezen

Ik lees graag en veel. Finctie, non-fictie, zelfhulpboeken, ik vind het allemaal leuk en lees het allemaal regelmatig. Hier op de blog zie je regelmatig boekreviews voorbij komen, en het leek me leuk om vandaag met je te delen welke personal finance boeken ik recent (opnieuw) heb gelezen, en wat ik ervan vond.

Rich dad, Poor dad van Robert Kiyosaki

Rich dad poor dad Robert Kiyosaki boekomslag
Rich Dad, Poor Dad boekomslag

Achterflap

Het nummer 1 boek aller tijden over persoonlijke financiële ontwikkeling..

  • Ontkracht de mythe dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te kunnen worden – vooral in een wereld waar technologie, robots en een wereldeconomie de regels veranderen.
  • Leert je waarom het verkrijgen en opbouwen van activa belangrijker voor je toekomst zou kunnen zijn dan een hoog salaris – en over de belastingvoordelen die investeerders en ondernemers genieten.
  • Betwist de overtuiging dat je huis tot de activa behoort – waar miljoenen mensen achter kwamen toen de huizenmarkt instortte en het fiasco van de rommelhypotheken hen trof.
  • Herinnert ons eraan dat we niet op het schoolonderwijs kunnen vertrouwen om onze kinderen over geld te leren – en waarom deze cruciale vaardigheid in ons leven momenteel belangrijker is dan ooit tevoren.
  • Legt uit wat je je kinderen over geld moet leren – zodat ze op de uitdagingen en kansen van de huidige wereld voorbereid zijn en het rijke leven kunnen genieten dat ze verdienen.

Mijn mening over het boek

Rich dad, poor dad* is misschien wel het meest bekende personal finance boek ooit geschreven, en wat mij betreft niet zonder reden. Robert Kiyosaki geeft je in dit boek verschillende perspectieven om naar geld en de wereld te kijken: namelijk die van de “rich dad” en die van de “poor dad”. Het draait allemaal om perceptie en jouw kijk op de wereld. Ik heb zelf onwijs veel geleerd van dit boek en was er zo doorheen. Ik las het zelf in het Engels, dus kan niks zeggen over de vertaalde versie – maar welke versie je ook kiest, wat mij betreft een must-read.

Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma

Miljonair met een gewone baan Oeds-Jan Postma boekomslag
Miljonair met een gewone baan, Oeds-Jan Postma boekomslag

Achterflap:

Een miljoen op de bank, wie droomt er niet eens van? Nooit meer werken, alles doen wat je wilt. Maar waarom zou je het bij dromen laten? Financieel onafhankelijk worden, dat kan iedereen. Ook als je een modaal inkomen hebt.

Om miljonair te worden hoef je niet dag en nacht te werken of de jackpot te winnen. Het geheim is om bescheiden te leven en tegelijkertijd slim te beleggen.

In dit boek geen verhalen over bekende voetballers, zangers of topondernemers, maar over heel gewone mensen, zoals de schrijver. Alles wat je volgens de selfmade miljonair Oeds-Jan Postma nodig hebt, is de zelfdiscipline om niet na elke commercial naar de winkel te rennen en een handige manier om je vermogen te laten groeien. Hoe je dat aanpakt, lees je in dit boek.

Postma werkt nog steeds. Omdat hij het leuk vindt. Voor het geld hoeft het niet meer.

Mijn mening over het boek

Oeds-Jan Postma beschrijft in dit boek* hoe hij zelf miljonair is geworden, met een gewone baan dus. Het leuke aan dit boek vond ik dat Oeds-Jan een vlotte schrijfstijl heeft en op basis van verschillende voorbeelden probeert toe te lichten dat iedereen miljonair zou kunnen worden, en dat je slagingskans meer afhankelijk is van je eigen keuzes dan je vooraf misschien denkt. Dit boek is voor iedereen die denkt dat miljonair worden niet voor hem/haar is weggelegd, want de mogelijkheden zouden je nog wel eens kunnen verbazen.

Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik het einde van het boek, waar Oeds-Jan vrij gedetailleerd op specifieke indexfondsen ingaat, nogal saai en langdradig vond. Dat had er wat mij betreft niet in gehoeven. Maar het grootste deel van het boek vond ik erg vermakelijk om te lezen, dus wat mij betreft zeker een aanrader.

Slapend rijk van Oeds-Jan Postma

Slapend Rijk Oeds-Jan Postma boekomslag
Slapend Rijk Oeds-Jan Postma boekomslag

Geld verdienen terwijl je slaapt. Zou dat niet geweldig zijn? Volgens Warren Buffett hét geheim van rijkdom. En hij kan het weten. Lukt het jou straks ook? 

Grote kans van wel! Tenminste, als je de tips van selfmade miljonair Postma opvolgt. Oeds-Jan Postma is de gewoonste miljonair van ons land: Hij verdiende een miljoen door zijn geld aan het werk te zetten. In Slapend Rijk deelt hij zijn aanpak openhartig.

De meeste beleggers werken op gevoel. En ja, soms heb je wat beginnersgeluk. Maar gelddokter Postma weet – uit eigen ervaring – dat het veel beter is om je geld aan het werk zetten met een simpel plan. De aanpak kun je vervolgens in een paar minuten automatiseren. Alles wat je nodig hebt, is dit boek en drie post-it-blaadjes. Jouw post-its zorgen er straks voor dat je geld groeit terwijl je slaapt. Waar wacht je nog op?

Mijn mening over het boek

Weer een boek van Oeds-Jan Postma. Slapend Rijk* is zijn nieuwste boek en eerlijk gezegd zou ik voldoende hebben aan het lezen van één van de twee boeken. Ik vond Slapend Rijk een leuk boek, maar niet super vernieuwend ten opzichte van Miljonair met een gewone baan. Bovendien is het technische gedeelte in dit boek ten opzichte van Miljonair met een gewone baan zelfs nog ietsje uitgebreider geworden.

Als ik moest kiezen zou ik zeggen lees Slapend Rijk, omdat deze wat meer up-to-date is dan Miljonair met een gewone baan. Maar heb je Miljonair met een gewone baan al in de kast staan? Dan denk ik dat je met dat boek alleen ook al een heel eind komt en dit nieuwere exemplaar niet per se het grote verschil gaat maken waar je misschien naar op zoek bent. Voor mij deed het boek dat in ieder geval niet.

I will teach you to be rich van Ramit Sethi

I will teach you to be rich Ramit Sethi boekomslag
I Will Teach You To Be Rich Ramit Sethi boekomslag

Geen excuses, geen bullshit, in 6 weken naar een rijker leven!

I Will Teach You To Be Rich is de baanbrekende bestseller die een jonge generatie heeft geleerd om meer te verdienen, meer te sparen en een rijker leven te leiden. Personal finance-expert Ramit Sethi biedt een eenvoudig programma dat werkt.

In dit boek lees je onder andere hoe je:

  • Je money mindset verandert
  • Schulden vermindert en aflost
  • Geld kunt besparen
  • Slim kunt beleggen
  • Over een salarisverhoging kunt onderhandelen
  • Spaart voor je pensioen

Hij leert je ook hoe je studieleningen kunt aflossen, hoe je honderden euro’s per maand kunt besparen, financiële adviseurs kunt verslaan in hun eigen spel, om kan gaan met grote uitgaven en hoe je over van alles kunt onderhandelen om er het beste voor jezelf uit te halen.

Ramit Sethi beschrijft een duidelijke no-nonsense aanpak die je zal inspireren om actief met je financiën aan de slag te gaan om financiële vrijheid en een rijker leven te bereiken. Begin vandaag nog!

Mijn mening over het boek

Ramit Sethi ken je misschien wel van zijn Netflix serie How To Get Rich, een serie waarin hij een aantal Amerikanen helpt met het op orde krijgen van hun financiële situatie. Mocht je die nog niet gezien hebben, gaat dat zien want het is een erg leuke serie als je het mij vraagt!

Door de serie werd ik ook benieuwd naar zijn boek, I Will Teach You To Be Rich*. Ik las deze in het Nederlands en wat ik leuk vond is dat de vertaler het boek heeft geupdatet voor de situatie in Nederland, waardoor het boek wat relevanter wordt voor mij persoonlijk dan wanneer deze volledig op de Amerikaanse situatie van toepassing zou zijn.

Toch heb ik gemengde gevoelens over dit boek. De inzichten die Ramit deelt vind ik onwijs waardevol, en wat dat betreft heb ik echt enorm van het boek genoten en er veel van geleerd. Maar het taalgebruik vond ik soms echt super ongepast. Dingen als “Wees geen idioot en regel dit”, of iets in die strekking, kwam echt heel vaak terug. Misschien ligt het aan de vertaling en komt het in de originele versie anders over, maar in de Nederlandse versie vond ik dit soort opmerkingen nét iets te vaak aanwezig. Als het even kan zou ik dan ook proberen dit boek in het Engels te lezen. Misschien ga ik dat zelf ook nog wel doen!

De psychologie van geld van Morgan Housel

De psychologie van geld Morgan Housel boekomslag
De psychologie van geld Morgan Housel boekomslag

We denken vaak dat we beslissingen over geld nemen op grond van rationele overwegingen en feitelijke gegevens. Op school en in onze opvoeding is ons dat ook zo geleerd.

In werkelijkheid nemen mensen geen beslissingen op basis van spreadsheets. Beslissingen worden genomen tijdens een diner, of in de vergaderzaal, op basis van persoonlijk ervaringen, de unieke eigen kij op de wereld, ego, trots, marketing en random invloeden van buitenaf.

Goed omgaan met geld heeft meer met gedrag te maken dan met kennis. En gedrag is moeilijk aan te leren, zelfs voor heel slimme mensen.

In De psychologie van geld deelt Morgan Housel, voormalig columnist van The Wall Street Journal korte verhalen met tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk. Een boek voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in hoe we tegen geld aankijken en ermee omgaan.

Mijn mening over het boek

Het heeft even geduurd voor ik De Psychologie Van Geld* uit had. Ik vond het net wat minder makkelijk lezen dan de andere boeken in dit artikel, maar dat neemt niet weg dat ik het een goed boek vond.

Ik vond het leuk dat Morgan Housel je inzichten geeft aan de hand van verschillende korte verhalen. Korte verhalen die je aan het denken zetten over jouw eigen kijk op geld. Of ik het helemaal eens ben met de quote op de cover, waar wordt aangehaald dat het volgens The Wall Street Journal “Een van de beste en meest originele boeken over financiën in jaren” is, weet ik echter niet.

Het is echt een goed boek, maar als je meerdere personal finance boeken hebt gelezen is waarschijnlijk lang niet alles wat Morgan Housel in zijn boek schrijft nieuw voor je.

Heb jij nog andere personal finance boeken gelezen die je zou aanraden? Deel ze vooral in de comments!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie