Foto van Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Foto van Renee Onderwater

Renee Onderwater

Betaal nu zo snel mogelijk jouw (studie)schuld af met de app YNAB

YNAB Review

YNAB oftewel You need A Budget. De Amerikaanse app YNAB is nog niet heel bekend in Nederland. Dit komt natuurlijk omdat het een Amerikaanse app is. Maar ook doordat het een budgetapp is. En dat wordt niet door heel veel mensen gebruikt. Apps waarin je jouw inkomsten en uitgaven bij kunt houden, worden wel steeds populairder, maar ik hoor er eigenlijk weinig mensen over. Eigenlijk is dit vreemd, want als jij jouw inkomsten en uitgaven weet te managen, heb je de code gekraakt tot een beter leven. YNAB is dan ook opvallend heel populair onder de die hard personal finance fans op Reddit. Maar het budgetteren van geld is niet voor iedereen weggelegd. Wat is het concept van YNAB? Waarom werkt de app zo goed? Hoe leer je anders kijken naar geld? Welke ervaringen hebben gebruikers? Je leest het in dit artikel. 


Het concept van YNAB 

YNAB is software waarmee je jouw budget kunt bijhouden. Het is een website waar je jouw inkomsten en uitgaven kunt bijhouden, maar er bestaat ook een app. YNAB bestaat al een aantal jaar en kijkt anders naar geld. In de budgetapp geef je namelijk elke euro die binnenkomt een taak oftewel je stopt het in een potje. Zo kan je vooraf beslissen wat je met het geld gaat doen. Deze potjes mag je zelf vooraf bepalen. Je hebt bijvoorbeeld de potjes met de verplichte maandelijkse kosten zoals huur of hypotheek, zorgverzekering, sportschool, telefoonabonnement, autoverzekering en wegenbelasting. En je maakt dan ook potjes aan waar je de kosten flexibel in je kunt onderverdelen, zoals bijvoorbeeld kleding, boodschappen, leuke dingen, spaarrekening. Deze potjes verschillen bij iedereen, want iedereen verdeeld zijn of haar kosten anders. En vindt misschien andere dingen belangrijker. Dit zorgt ervoor dat sparen en aflossen veel gemakkelijker gaat. Hieronder zie je hoe het werkt. 

Waarom werkt YNAB zo goed? 

YNAB werkt dus heel goed, want je ziet precies waar je elke euro aan uitgeeft. Zo kan je er dus ineens achter komen dat je vierhonderd euro per maand uitgeeft aan boodschappen, terwijl je je daar eerst niet bewust van was. Door dit zo te budgetteren word je erg bewust van jouw uitgaven. Dit geeft je controle en zet je aan tot nadenken. En dan kan je dus bewustere beslissingen nemen, want waar wil jij jouw geld echt aan besteden?

Anders kijken naar geld 

Zoals eerder aangegeven kijkt YNAB anders naar geld, dit kan vooral voor beginners erg wennen zijn. Bij deze app wordt er vooraf gekeken hoe je met jouw geld omgaat. Dus je verdeelt je geld vooraf in potjes. En dan kan je je inderdaad afvragen: Je weet toch niet wat je vooraf gaat kopen? Nee dat klopt. Daarom volg je in YNAB de volgende drie stappen:

  1. Vooraf bedenk je hoe je jouw geld gaat besteden en je gaat het verdelen in de potjes (categorieën) 
  2. Je houdt je uitgaven bij in YNAB. Op die manier zie de potjes steeds leger worden
  3. Een potje is leeg en je wilt toch per se iets kopen? Dan kijk je of je eventueel het geld uit een ander potje kunt nemen. En hier maak je een beslissing over. 

YNAB ervaringen 

Een aantal reviews zijn lyrisch over het concept. Het budgetconcept wordt als zeer positief ervaren, een gebruiker kan hierdoor zelfs met pensioen. Daarnaast wordt er door gebruikers aangegeven dat de app letterlijk het leven verandert van mensen. Kleine kanttekening is hierbij, dat het drie jaar heeft geduurd voordat de code was gekraakt. Die gebruiker geeft aan dat in twaalf maanden alle schulden zijn afbetaald.  Andere gebruikers geven aan dat ze elke dag de app gebruiken en daardoor veel geld besparen. Het valt me op dat de gebruikers die lyrisch zijn, de app al een aantal jaar gebruiken. Ze geven daarbij wel aan dat het een aantal jaar heeft geduurd voordat ze de app begrijpen. En ze geven ook eerlijk aan dat het product is niet altijd perfect is geweest. Wel wordt de klantenservice als zeer positief bestempeld. Ze zijn aardig en behulpzaam. Binnen een aantal uren reageren ze op vragen of issues. En bieden ook goede oplossingen voor de problemen die voorkomen. Kortom, er is écht een die hard groep fans (zeker onder de Reddit lezers), maar de app is niet zo heel makkelijk voor de mensen die niet zo die hard zijn als het aankomt op hun personal finance. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er niet mega veel reviews zijn.

Negatieve YNAB ervaringen 

Hetgeen wat als zeer negatief wordt ervaren is de doorontwikkeling van de software. Al een aantal jaar zitten er bugs in de app, die niet worden opgelost. Dit is aangekaart bij het bedrijf, maar zij komen met halfslachtige oplossingen of ze geven zelfs aan dat het probleem niet opgelost kan worden door een leverancierswijziging. Daarnaast zijn er prijsstijgingen doorgevoerd, waarbij gebruikers hier eigenlijk niet over geïnformeerd worden, het wordt gewoon doorgevoerd. Gebruikers hebben daarnaast moeite met de prijs van de app. Het is natuurlijk een betaalde app waar je jouw budget kunt bijhouden. De prijs is ondertussen gestegen tot 82 euro per jaar. Per maand betaal je 11,71 euro per maand. Klanten geven ook dat die prijs erg hoog is. Ook wordt er door gebruikers aangegeven dat de banksynchronisatie onbetrouwbaar is. Het is een Amerikaanse app, waar dus Amerikaanse bankrekeningen aan gekoppeld kunnen worden. Dan stromen de gegevens automatisch binnen. Met een Nederlandse bankrekening kan dit dus niet, waardoor je betalingen handmatig invoert. Dit kost dan ook veel tijd! Er wordt ook aangegeven dat YNAB een ingewikkelde app is. Je kunt categorieën als potjes zien, deze kan je zelf toevoegen of verwijderen. Gebruikers geven aan dat dit lastig is, vooral als je hiermee begint. 

Conclusie van YNAB 

Het is naar mijn mening goed om jouw inkomsten en uitgaven bij te gaan houden, vooral als je een studieschuld of een andere schuld hebt. Alleen de vraag is of YNAB hiervoor een goede app is? Ik vind dat je mag twijfelen aan budgetapps die geld kosten. Het is logisch dat het geld kost, want zo’n bedrijf heeft ook kosten. Alleen het bedrag 82 euro per jaar is erg fors wat ze ervoor vragen. Daarnaast vind ik het niet positief als reviews aangeven dat bugs niet worden opgelost in de app. Ik begrijp dat de app levens heeft veranderd, maar ben erg sceptisch of dit per se door de app komt? Ik denk dat dit voornamelijk komt doordat er meer inzicht ontstaat in het budgetteren van de inkomsten en uitgaven. Een gevolg hiervan is altijd dat je bewuster omgaat met jouw geld. 

Ken jij de website of app YNAB al? Heb jij hier ervaring mee? Deel het hieronder in de comments, zodat iedereen er iets aan heeft.

P.S. In dit Spaarpodcast interview ging het over YNAB. Nick gebruikte het namelijk al tijden.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Simone

    Beetje laat to the party maar YNAB werkt prima met mijn (ABN en SNS) rekeningen, en ik vind het superfijn dat je vooruit kunt plannen en alleen maar uitgaat van geld dat je daadwerkelijk hebt en niet wat je nog gaat krijgen. En omdat het bijhouden van je uitgaven zo eenvoudig is (approven van de bankrekeningdata) kan je achteraf mooie inzichten krijgen in hoeveel die ene vakantie nou heeft gekost (inclusief dat broodje en flesje water onderweg) of wat je gemiddeld uitgeeft aan boodschappen en dergelijke.

  2. Jamie

    Ik heb al jaren gezocht naar een goede budgetapp die voor mijn behoeftes werkt. Ik gebruik YNAB nu al een jaar en vind dat hij echt makkelijk en overzichtelijk is, daarbij ook gewoon mooi. De integratie gaat vloeiend met mijn bankrekeningen. Voor mij is er een sterke voorkeur voor de website versie t.o.v. de app dus of er bugs zijn die niet opgelost worden kan ik eigenlijk niet zeggen.

    Je moet het uiteraard voor jezelf weten wat werkt. Wat voor mij werkt, werkt voor een ander niet. Gelukkig was ik nog student in het eerste jaar dat ik het ontdekte en heb ik een jaar vrij gekregen. Uiteindelijk voor wat ik ervoor terugkrijg vind ik het waard. Misschien verandert dat op den duur of stap ik toch over naar een excel-bestand. Maar voor nu ben ik echt een grote fan!

Geef een reactie