Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Boek review Rich Dad Poor Dad  

review Rich Dad Poor Dad

Waarschijnlijk ken je het boek Rich Dad Poor Dad* wel. Het meest succesvolle boek over persoonlijke financiën. De schrijver, Robert Kiyosaki, schrijft over 2 manieren hoe iemand opgroeit. Een persoon met een rijke vader en een persoon met een arme vader. Je leest hoe 2 verschillende personen opgroeien en welke rol opvoeding daarin heeft gespeeld.

Na het schrijven van de review over het boek de Beleggingsillusie heb ik de smaak te pakken om reviews te delen over boeken! Ook al is Rich Dad Poor Dad in 1977 uitgekomen, in 2022 is het boek nog steeds razend populair. Tijd dus om een review over Rich Dad Poor Dad te schrijven. Welke belangrijke lessen heb ik uit het boek gehaald?  

Kennis is belangrijker dan geld 

Robert leert al vroeg de les dat kennis belangrijker is dan geld. Deze kennis wordt niet altijd vergaard door het lezen van boeken of het volgen van colleges. Het leven zorgt ervoor dat je kennis opdoet. Niet alleen over geld, maar ook andere levenslessen zijn belangrijk. Als je in het leven open staat voor de lessen die je leert, dan brengt dat je verder en ga je het goed doen in het leven. 

De les die hij leert van de rijke vader is dat hoe meer geld mensen maken, hoe meer schulden ze aangaan. Meer inkomsten staat voor meer schulden en lasten aangaan. Minder inkomsten staat voor minder lasten. Bij het ontvangen van meer inkomsten, ga die hogere lasten niet aan, maar spaar het geld. 

Je persoonlijke financiën leren kennen 

Het boek laat je inzien dat het zinvol is om goed te leren omgaan met je geld. Dat houdt volgens de schrijver in een hoog percentage van je inkomsten sparen en dat geld aan het werk zetten in winstgevende investeringen. Hij zegt ook over financiën: het gaat er niet om hoe veel geld je verdient, het gaat erom hoe veel geld je overhoudt. Zo is dat ook, houd je uitgaven laag, naarmate je inkomen stijgt. 

De schrijver geeft aan dat het verschil wat je overhoudt in activa moet beleggen, niet in passiva. Activa brengen geld op je bank en passiva haalt het geld weer van de bank af. Activa zijn bezittingen en die zorgen dus voor meer inkomsten. Onder bezittingen worden aandelen, royalty’s, ontroerend goed en obligaties verstaan. Daarnaast zegt Robert dat het loont om te leren hoe je belastingen verlaagt en hoe je moet sparen. Geef die wijsheid ook door aan je kinderen.  

Laat geld voor je werken 

Robert wilt mensen meegeven dat je baan niet je leven of je eigen business is. Het is prima om een baan te hebben, zolang je beseft dat je daar voor een ander werkt en het niet voor jezelf is. Dit is een mindset shift die hij aan mensen wil meegeven. Het gaat er niet om wat je precies doet, maar wat je naast je werk doet. Een baan zorgt voor inkomsten om je noodzakelijke uitgaven te doen en eventueel een startkapitaal voor je eigen bedrijf. 

Waar het volgens Robert allemaal om draait is dat je je eigen tijd en energie investeert in je eigen bedrijf. Door een eigen bedrijf ontsnap je aan de ratrace. Je kunt natuurlijk ook investeren in aandelen om het geld voor je te laten werken en uiteindelijk rijker te worden. 

Ontwikkel waardevolle financiële vaardigheden

Je wilt een financieel IQ kweken. Dat bestaat volgens de schrijver uit kennis over investeren, het begrijpen van de markten, kennis van recht en hoe moet je jezelf of je bedrijf beschermen tegen aanklachten (het is een Amerikaans boek, in Amerika zijn dit soort dingen erg belangrijk). In het boek wordt erop aangestuurd dat je vaardigheden opdoet als je een eigen onderneming start. Dat is ook zo, dat is de grootste manier van persoonlijke ontwikkeling.

Maar geld beheren, leren verkopen of teams leiden, leer je ook op andere manieren. Financiële vaardigheden leer je ook door geld te leren beleggen, verstandig omgaan met je geld en een plan voor de toekomst maken. 

Beheers je emoties met betrekking tot geld

Mensen zijn bang om geld te verliezen. Er hangt vaak een emotionele waarde aan. Door die emoties saboteren ze hun financiën, dus ze maken de verkeerde beslissingen, omdat ze bang zijn om te investeren, want dan kunnen ze het kwijtraken. Of ze zijn onzeker over hun baan en bang om over te stappen, want dan verliezen ze de vastigheid en zekerheid van een vast inkomen. Robert dringt er in het boek op aan, om deze emoties te laten voor wat het is. Kijk objectief naar geld en zorg dat je je emoties de baas bent. 

Conclusie van de review Rich Dad Poor Dad

Wil je meer financiële vrijheid ervaren? Lees dan dit boek! Het boek leest gemakkelijk weg en ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe je financiële vrijheid kunt behalen. Je leest in dit boek hoe de rijken rijker worden en de arme mensen armer. Je leest dus ook wat je er zelf voor moet doen om je financieel te ontwikkelen. Ik ben zeker van plan om mijn financieel IQ te verbeteren en te kijken hoe ik van geld meer geld kan maken! 

Interessant was het om te lezen hoe de traditionele vorm is van geld verdienen, je werkt onder een baas en werkt eigenlijk van loonstrook naar loonstrook. Dit boek heeft me wat dat betreft echt mijn ogen geopend hoe dat ook anders kan. Het is jammer dat je dit soort dingen niet op school leert, maar uit dit soort boeken moet halen.  

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie