Je bekijkt nu Dingen waar je op moet letten bij je belastingaangifte 2024

Dingen waar je op moet letten bij je belastingaangifte 2024

Elk jaar vanaf 1 maart kun, mag en moet je weer belastingaangifte gaan doen. De één draait er zijn hand niet voor om, terwijl de ander het en grote verschrikking vindt en liever alles compleet uit handen geeft. In feite kun je prima zelf je aangifte inkomstenbelasting doen, als je maar weet waar je op moet letten en van welke regelingen je wel en geen gebruik kunt maken. Wij hebben daarom voor jou op een rijtje gezet op welke dingen je moet letten bij je belastingaangifte 2024.  

Belastingplan 2024

In het Belastingplan 2024, dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd, staan het volledige inkomensbeleid en de fiscale maatregelen die gelden voor 2024. De overheid heeft daarin een aantal maatregelen genomen die geld moeten opleveren aan de ene kant, en maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er geld terugvloeit naar de burgers aan de andere kant. Het Belastingplan 2024 bestond uit 15 wetsvoorstellen en heeft daarmee op vrijwel iedere inwoner in Nederland in meer of mindere mate impact. De meeste maatregelen zijn per 1 januari 2024 in werking getreden.

Belastingaangifte 2024

In 2024 doe je belastingaangifte over het jaar 2023. Je gaat nu dus alles invullen wat te maken heeft met 2023. Al je inkomsten en vermogen waarover je nu aangifte gaat doen vallen dus ook onder de wet- en regelgeving van 2023. Voor 2024 verandert er echter het nodige, en het is wel zo handig als je daar op tijd van op de hoogte bent. Daarom hebben we de wijzigingen van dit jaar met betrekking tot de inkomstenbelasting aan het einde van dit artikel ook even voor je op een rijtje gezet.

Zelf belastingaangifte doen

Vanaf 1 maart zet de Belastingdienst je aangifte voor je klaar. Dit doen ze elk jaar en dit houdt in dat je vanaf dat moment je belastingaangifte in kunt vullen en kunt versturen. De laatste jaren heeft de Belastingdienst ervoor gezorgd dat er flink meer gegevens vooraf voor je kunnen worden ingevuld. Deze vooraf ingevulde gegevens hoef je alleen nog maar even te controleren. Als je niet zo’n ingewikkelde situatie hebt hoeft het invullen van je belastingaangifte dan ook helemaal niet meer zoveel tijd te kosten. Tijd heb je overigens wel genoeg, want je hebt van 1 maart 2024 tot 14 juli 2024 de tijd om aangifte te doen over 2023.

Moet iedereen belastingaangifte doen?

Veel mensen in Nederland moeten aangifte inkomstenbelasting doen, maar niet iedereen. Je moet sowieso belastingaangifte doen als je van de Belastingdienst een aangiftebrief hebt ontvangen waarin staat dat je aangifte móét doen over 2023. Daarnaast ben je ook verplicht om aangifte te doen als je recht hebt op inkomensafhankelijke regelingen, als je vermogen hebt en als je meer dan 17 euro terugkrijgt of als je meer dan 52 euro moet betalen. Hier kom je achter door de belastingaangifte in te vullen.

Zolang je de aangifte niet verstuurd, heb je ook geen aangifte gedaan. Je kunt hem dus altijd invullen om te kijken of je aangifte moet doen en je misschien iets terugkrijgt. Want er zijn allerlei aftrekposten waarvan de Belastingdienst niet zomaar op de hoogte is. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde zorgkosten aftrekken. Aan de andere kant moet je ook vermogensbelasting betalen als je vermogen boven een bepaald bedrag uitkomt. Ook dan zul je aangifte moeten doen.

Kom je er niet helemaal aan uit of twijfel je of je iets op de juiste manier hebt ingevuld? Vrijwel alle velden hebben de nodige uitleg klaarstaan onder het vraagteken. Bovendien kun je voor vragen altijd contat opnemen met de Belastingtelefoon.

Belastingaangifte voor je laten doen

Vind je het zelf te lasting om je belastingaangifte te doen, of vind je het gewoon een heel vervelend klusje? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om dit uit handen te geven en voor je te laten doen. De kosten om dit voor je laten doen liggen voor een eenvoudige belastingaangifte zo rond de 100 euro. Voor een meer complexe aangifte, bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf hebt, moet je rekenen op zo’n 300 tot 400 euro. Met name in het laatste geval kan het uit handen geven van je belastingaangifte je behoorlijk wat tijd en, als je een goede boekhouder hebt, ook behoorlijk wat geld besparen.

Belastingwijzigingen 2024

Per 1 januari zijn er best wel wat wijzigingen doorgevoerd als het gaat om de inkomstenbelasting. Om te beginnen houdt iedereen in 2024 netto weer wat meer over van zijn of haar inkomen. De belastingdruk op het inkomen wordt al een aantal jaren steeds verlaagd, om zo het besteedbaar inkomen te verhogen. Dit jaar is het effect wel iets minder groot, omdat er ook extra maatregelen zijn ingevoerd voor mensen met lagere inkomens. Deze maatregelen kosten de overheid veel geld, wat natuurlijk ergens vandaan moet komen.

Dit zijn de specifieke wijzigingen die zijn doorgevoerd per 1 januari 2024:

  • De bedragen in de inkomstenbelasting worden met 9,49% geïndexeerd in plaats van met 9,9%. Mensen in loondienst en gepensioneerden betalen hierdoor iets meer belasting dan vooraf was aangekondigd;
  • De arbeidskorting stijgt met 115 euro voor mensen die werken en rond het wettelijk minimumloon zitten. Iedereen met een salaris vanaf met minimumloon tot bijna 40.000 euro per jaar gaan er hierdoor op vooruit;
  • Voor werkende mensen kent de inkomstenbelasting twee belastingschijven (voor gepensioneerden zijn dit er drie). Vanaf dit jaar wordt het bedrag waarop schijf twee begint minder geïndexeerd. Hiervoor geldt namelijk een percentage van 3,41%, in plaats van 9,49%. Mensen met een hoog inkomen gaan er hierdoor minder op vooruit;
  • Vanaf dit jaar worden voor gepensioneerden de bedragen waarop schijf 2 en 3 starten minder geïndexeerd, namelijk met 3,41% in plaats van 9,49%. Hierdoor gaan gepensioneerden die meer dan 40.000 euro per jaar verdienen er minder op vooruit;
  • Het belastingtarief in de eerste schijf stijgt met 0,03 procentpunt. Dit houdt in dat zowel werkenden als gepensioneerden maximaal 20 euro meer belasting gaan betalen;
  • De jaarlijkse indexatie van de heffingskortingen en schijfgrenzen is dit jaar met 9,49% veel hoger dan in voorgaande jaren. Dit zorgt ervoor dat zowel mensen in loondienst als gepensioneerden minder inkomstenbelasting betalen en dus netto elke maand meer salaris overhouden.

Met name de laatste maatregel is dus erg merkbaar, omdat vrijwel iedereen in Nederland dit jaar onder aan de streep meer overhoudt. Dat zorgt ervoor dat je loonstrookje er dit jaar leuker uitziet van vorig jaar, en dat is toch wat veel mensen het meeste opvalt.  

Geef een reactie