Je bekijkt nu Voor- en nadelen fiscaal partnerschap

Voor- en nadelen fiscaal partnerschap

Fiscale partners; veel mensen denken dat je dat automatisch bent als je samen een huishouden deelt. Of dat je juist geen fiscaal partners bent als je hier niet bewust voor kiest. Dit is echter onjuist. Aan een fiscaal partnerschap zitten zowel voor- als nadelen. Deze hebben wij in dit artikel voor je op een rijtje gezet, zodat jij precies weet wat een fiscaal partnerschap inhoudt, wanneer je fiscaal parnters bent, wat de voor- en nadelen zijn van een fiscaal partnerschap én of het voor jou verstandig is om een fiscaal partnerschap aan te gaan.

Wat houdt het fiscaal partnerschap in?

Het fiscaal partnerschap houdt in dat je samen aangifte kunt doen en inkomsten en aftrekposten kunt verdelen, aldus de Belastingdienst. Het fiscaal partnerschap heeft dus invloed op je belastingaangifte en kan ervoor zorgen dat je meer of juist minder belasting moet betalen (of terugkrijgt).

Je kunt ervoor kiezen om het hele jaar fiscaal partners te zijn, of maar een deel van dat jaar. Bijvoorbeeld als je gedurende het jaar een relatie krijgt, gaat samenwonen, of er iets anders verandert in je situatie.

Als je fiscaal partners bent, kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen tussen jezelf en je fiscaal partner bij je aangifte inkomstenbelasting. Door te schuiven met bepaalde bedragen, kan je ervoor zorgen dat je belastingaangifte zo gunstig mogelijk voor jou en je fiscaal partner uitpakt. Maar let wel: als je elkaars fiscaal partner bent, ben je automatisch ook elkaars toeslagpartner. Het fiscaal partnerschap heeft dus ook invloed op de eventuele toeslagen waar je recht op hebt.

Wanneer ben je verplicht een fiscaal partnerschap aan te gaan?

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, ben je vanaf dat moment automatisch fiscaal partners. Als je voor dat moment al samenwoonde, dan ben je fiscaal partners vanaf het moment dat je binnen dat jaar beiden op hetzelfde adres stond ingeschreven.

Ook in andere gevallen kun je fiscaal partners zijn, namelijk: als je samenwoont met een samenlevingscontract, als je samen een kind hebt of een kind van de ander hebt erkend, als je bij een pensioenfonds staat geregistreerd als pensioenpartners, als je samen eigenaar bent van een woning waar je samen in woont, je een samengesteld gezin hebt met minimaal één meerderjarig thuiswonend kind of als je met een minderjarig kind in een opvangwoning of een huis voor beschermd wonen woont, als je het jaar ervoor al fiscale partners was. Daarnaast zijn er nog wat minder voorkomende gevallen waarin je als fiscaal partners wordt gezien. De exacte voorwaarden hiervoor vind je op de website van de Belastingdienst.

De voordelen van het fiscaal partnerschap

Aan een fiscaal partnerschap zitten beste wel wat interessante voordelen. Ten eerste heb je als fiscaal partner recht op algemene heffingskorting. Als je zelf geen inkomen hebt en ook geen fiscale partner hebt, heb je geen recht op deze korting, maar als je zelf geen inkomen hebt, maar wel een fiscaal partner dus wel. In 2024 is de algemene heffingskorting maximaal € 3.362 euro. Dit kan dus een mooi voordeel opleveren voor stellen met maar één inkomen.

Daarnaast kun je aftrekposten verdelen als je fiscaal partners bent. Dit is voordelig wanneer jij en je partner niet in dezelfde belastingschijf vallen qua inkomen. Degene die de meeste inkomstenbelasting betaalt, mag dan de aftrekposten van de ander opgeven, omdat je als één fiscaal huishouden gezien wordt. Het belastingvoordeel is dan groter.

Om een voorbeeld te noemen: als jij geen baan hebt, maar zorg- of studiekosten af kunt trekken en jouw partner werkt wel (of verdient veel meer dan jij), dan krijgt je partner meer belasting terug voor deze aftrekposten dan jij, omdat je partner een hoger tarief aan inkomstenbelasting betaalt. Dit belastingtarief is hetzelfde voor de aftrekposten. Je partner krijgt dan dus meer terug dan jij, dus is het gunstig als je deze aftrekposten op naam van je partner af kunt trekken.

Ten slotte heeft het fiscaal partnerschap nog een groot voordeel voor als je een flink bedrag aan spaargeld of belegd vermogen hebt. Voor fiscale partners geldt een heffingsvrij vermogen van 114.000 euro namelijk, namelijk 57.000 euro per persoon. Als je geen fiscaal partners bent mag je het totale vermogen niet over beide partners verdelen, en geldt dus alleen het heffingsvrij vermogen van 57.000 euro.

De nadelen van het fiscaal partnerschap

Maar het fiscaal partnerschap is niet voor iedereen voordelig. Het fiscaal partnerschap kan in twee situaties juist nadelig zijn. De eerste situatie is wanneer een van de beide partners zonder fiscaal partner recht heeft op toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget bijvoorbeeld. Het recht op deze toeslagen kan komen te vervallen met een fiscaal partner, of de hoogte van de te ontvangen toeslagen kan flink zakken. Dit gebeurt als het totale inkomen binnen het fiscaal partnerschap geen recht meer geeft op toeslagen, want toeslagen zijn inkomensafhankelijk.

De tweede situatie is als beide partners een eigen woning met hypotheek hebben. Je hebt namelijk als fiscaal partners maar één keer recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je dus beiden een eigen huis en een hypotheek, dan kan het voordeliger zijn om geen fiscaal partnerschap te hebben.

Conclusie

In veel gevallen ben je dus automatisch fiscaal partners van elkaar. Je kunt hier dan niet omheen. Maar je kunt wel sturen of je fiscaal partners gaat zijn en beslissingen maken om dit te stimuleren of juist uit de weg te gaan. Of het voor jou en je partner wel of niet gunstig is om fiscaal partners van elkaar te zijn, hangt voornamelijk af van jullie financiële plaatje.

Jullie inkomens, aftrekposten en vermogen bepalen of het wel of juist niet interessant is om fiscaal partners te zijn. In sommige gevallen kun je heel veel geld besparen door wel of geen fiscaal partnerschap aan te gaan. Als je voor de keuze komt te gaan is het dus ook verstandig om uit te zoeken of het voor jullie wel of juist niet slim is om fiscaal partners te zijn, zodat je tijdig actie kunt ondernemen indien nodig.  

Geef een reactie