Wanneer ik online zoek naar de kosten samenlevingscontract dan kom ik vooral heel veel bedrijven tegen die verdienen aan het opstellen van contracten. De genoemde kosten zijn vaak redelijk hoog en vaak geven we die paar honderd euro heel gemakkelijk uit. Dit zette mij aan het denken. Kan dit niet goedkoper? Is een overeenkomst die ik zelf opstel met Lisa niet ook gewoon geldig? Uiteraard zijn er voldoende redenen om wel een samenlevingscontract te laten opstellen samen, maar het was erg leuk om op onderzoek uit te gaan om te kijken of het ook anders kan.
In een eerder artikel hebben we het gehad over de voor- en nadelen van een samenlevingscontract en wat er allemaal in vast wordt gelegd en of het iets zou zijn voor jou en je partner. In dit artikel gaan we een stap verder en nemen we de kosten voor een samenlevingscontract onder de loep.
Kosten samenlevingscontract notaris
Een samenlevingscontract opstellen is een juridische kwestie waarbij het een en ander komt kijken. Los van het overeenkomen van de eigenlijke inhoud van het contract, (wat wordt gezamenlijk bezit, wat gebeurt er als je uit elkaar gaat etc.) vormt het taalgebruik een obstakel voor mensen om het zonder een notaris op te stellen. Je wilt natuurlijk niet voor de verrassing staan dat het een ongeldig samenlevingscontract is op het moment dat je het daadwerkelijk nodig hebt.
Er is alleen wel een groot nadeel: de kosten voor een samenlevingscontract bij een notaris. Over het algemeen varieert dit tussen de 400 en 750 euro en hangt het af van de complexiteit en het kantoor waar je het laat vastleggen. Des te meer onderwerpen je wilt opnemen in het contract, des te meer tijd de notaris eraan zal besteden en hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Bespreek daarom van tevoren goed welke onderwerpen je in het contract wilt opnemen en maak hier duidelijke afspraken over met je partner.
Het vraagt dus een duid in het zakje om de het een en ander vast te leggen. Maar naast de zekerheid dat het rechtsgeldig is, wordt er een notariële akte opgesteld en kan het naar wens worden aangepast.
Voor de kosten die je maakt voor een samenlevingscontract bij de notaris heb je wel gelijk alles goed geregeld waaronder;
- Recht op partnerpensioen.
- Recht om in de gezamenlijke koopwoning te blijven wonen met het verblijvingsbeding.
- Recht om in de huurwoning te blijven wonen.
- Partnervrijstelling voor de erfbelasting ten bedrage van ruim € 680.000.
- Partner voor de inkomensbelasting.
- Hoger geldende drempelwaarden.
Je helemaal laten afschrikken door de kosten van een samenlevingscontract bij de notaris is niet verstandig, omdat het natuurlijk ook voordelen met zich meebrengt. Iets wat gelukkig wel kan is offertes aanvragen bij verschillende notarissen. Op deze manier krijg je een beter beeld bij de kosten en waar het precies heengaat. Dat helpt je bij het maken van de overweging of je wel of niet met een notaris in zee gaat of je het samenlevingscontract toch op een andere manier wilt opstellen.
Zelf samenlevingscontract regelen
De kosten die je voor een samenlevingscontract bij de notaris maakt zijn dus voor een stukje zekerheid. Maar het idee dat alleen de notaris dit kan is inmiddels achterhaald. Vandaag de dag zijn er verschillende partijen die het mogelijk maken dat je het zelf online regelt tegen een zacht prijsje en dat het juridisch nog steeds goed in elkaar steekt. Zelf heb ik geen ervaringen met ‘online notarissen’, maar de kosten die ik hiervoor hebben gevonden zijn zo tussen de 150 en 250 euro.
Zo zijn verschillende websites en sjablonen beschikbaar waarmee je zelf een samenlevingscontract kunt opstellen. Deze sjablonen kunnen je helpen om de belangrijkste onderwerpen te identificeren die jullie willen opnemen in het contract, zoals het verdelen van de kosten, het eigendom van gezamenlijke goederen, en regelingen voor het geval de relatie eindigt door een scheiding of overlijden.
In sommige gevallen is dit een ideale weg, vooral als jij en je partner erachter komen dat de inhoud van jullie samenlevingscontract niet erg complex zal worden, dan kun je al sneller op zoek gaan naar een standaard, juridisch goedgekeurd samenlevingscontract. Aan de andere kant krijg ik hiervan sterk het idee dat het simpelweg templates zijn en die kun je online ook gratis vinden!
Een kleine kanttekening is hier wel op zijn plaats. Een samenlevingscontract blijft altijd een juridisch document en het aangaan van een samenlevingscontract brengt rechten en plichten met zich mee. Zelf een samenlevingscontract opstellen kan dan wel gratis zijn, maar je doet we wellicht goed aan om het wel te laten checken zodat je zeker weet dat jullie rechten en plichten beschermd blijven.
Daarbij kunnen buitenstaanders niet altijd vertrouwen op een samenlevingscontract dat niet bij een notaris is ondertekend. Je partner aanmelden voor het partnerpensioen kan lastiger zijn en ook de voogdij en hypotheek zal een moeilijk hoofdstuk worden. Hier zit wat mij betreft wel de crux van dit verhaal.
Ik zou heel graag eens met iemand willen spreken die zelf een samenlevingscontract heeft opgesteld en deze zaken heeft geregeld. Neem dan gerust contact met mij op of het laat het weten in de comments.
Samenlevingscontract alternatieven
Goed, de kosten van een samenlevingscontract bij de notaris zijn dus hoog, maar het zelf opstellen kent bepaalde risico’s wanneer het complex wordt en een zelf opgesteld document wordt soms niet erkend. Dan is er nog een laatste alternatief, online juridische loketten die je net iets meer sturing en zekerheid geven, maar niet de hoofdprijs vragen. Bij aanbieders zoals Smart Legal liggen de kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract rond de 240 euro. Hier stel je het zelf op, maar wordt het wel bij een (online) notaris ondertekend.
Een iets goedkopere versie wordt aangeboden bij Rocketlawyer, voor 40 euro kun je hier een maand een abonnement afnemen en een rechtsgeldig document opstellen. Voor eventuele vragen bieden ze zelfs support.
Conclusie de kosten voor een samenlevignscontract kunnen lager
Kortom, ik geloof en hoop dat de kosten voor een samenlevingscontract tegenwoordig echt wel omlaag kunnen. Het is natuurlijk echt iets van vroeger dat ieder stel steeds voor 500+ euro een contract moet opstellen, simpelweg alleen voor de handtekening van een notaris en zodat bepaalde overheidsinstellingen het contract accepteren. Standaard templates of handige software oplossingen bieden hier natuurlijk de toekomst. Het liefst zou ik al van de daken schreeuwen: gebruik allemaal deze oplossingen, maar helaas heb ik nog iets te weinig ervaring hiermee. Mocht jij dit wel hebben, laat het dan even weten in de comments en wie weet kunnen we in toekomst een heleboel mensen helpen kosten te besparen op hun samenlevingscontract.