Picture of admin

admin

Delen
Picture of admin

admin

Meesman pensioenbeleggen

meesman pensioenbeleggen

Steeds meer mensen regelen zelf iets voor hun pensioen. Bijvoorbeeld omdat hun werkgever niets voor ze regelt, of niet genoeg. Ook als je zelfstandige bent zul je zelf je pensioen moeten regelen. Pensioenbeleggen is een makkelijke optie om zelf iets op te bouwen voor je pensioen, omdat je er weinig omkijken naar hebt. Pensioenbeleggen wordt dan ook steeds populairder en daar zijn verschillende opties voor, zoals pensioenbeleggen van Meesman. In dit artikel duiken we dan ook dieper in op de mogelijkheden van Meesman pensioenbeleggen.

Hoe werkt Meesman pensioenbeleggen?

Als je bij Meesman een pensioenrekening opent, is dit een geblokkeerde rekening. Het geld dat je hierop stort, kun je er in feite dus niet voor de einddatum af halen. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en dus alleen geld opzij te zetten voor je pensioen dat je ook echt kunt missen. Mocht er nood aan de man zijn, dan kun je de geblokkeerde rekening openbreken en het geld opnemen, maar hiervoor moet je dan wel een boete betalen. Deze boete kan oplopen tot 20% van het opgenomen bedrag. Dat is natuurlijk zonde.

Aan het eind van de looptijd, dus wanneer je met pensioen gaat, ben je verplicht het bedrag op de rekening om te zetten in een periodieke uitkering. Dit wordt je pensioen, of een aanvulling op het pensioen dat jij al via je werkgever hebt opgebouwd.

Belastingvoordeel

Doordat de periodieke uitkering plaatsvindt ná je pensioenleeftijd, hoef je er ook dan pas inkomstenbelasting over te betalen. Dat is gunstig, omdat de kans groot is dat je op die leeftijd minder inkomstenbelasting hoeft te betalen dan nu. Regels kunnen natuurlijk veranderen, maar op dit moment gelden de volgende belastingtarieven:

Mensen die de pensioenleeftijd nog niet hebben bereikt:

Schijf 1:                tot € 75.518,- per jaar:                                                  36,97%
Schijf 2:                vanaf € 75.518,- per jaar:                                             49,50%

Mensen die de pensioenleeftijd al wel hebben bereikt:

Schijf 1:                tot € 40.021,- per jaar:                                                 19,07%
Schijf 2:                vanaf € 40.021,- tot € 75.518,- per jaar:                                 36,97%
Schijf 3:                vanaf € 75.518,- per jaar:                                             49,50%

Zoals je hierboven kunt zien, betaal je na je pensioen minder inkomstenbelasting dan voor je pensioen. Het is dus belastingtechnisch gunstig om nu extra geld apart te zetten voor je pensioen, omdat je over dat bedrag nu geen inkomstenbelasting hoeft te betalen en het tarief later waarschijnlijk lager zal zijn dan nu. Dit belastingvoordeel wordt verrekend bij je aangifte inkomstenbelasting.

Jaarruimte

Je kunt natuurlijk niet oneindig geld in een pensioenpotje blijven stoppen en zo steeds blijven profiteren van dit belastingvoordeel. De overheid heeft en maximum bepaald. Iedereen heeft een jaarruimte. Binnen deze jaarruimte mag je zelf geld opzijzetten voor je pensioen en kun je gebruik maken van bovengenoemd belastingvoordeel. Daarnaast kun je natuurlijk prima nog meer sparen voor je pensioen, maar alles wat buiten je jaarruimte valt, komt niet in aanmerking voor het belastingvoordeel.

Maar hoe bepaal je dan die jaarruimte? Je jaarruimte is afhankelijk van je inkomen en het pensioen dat je al opgebouwd hebt, bijvoorbeeld via je werkgever. Online zijn er allerlei rekentools te vinden waar je heel makkelijk uit kunt rekenen hoeveel jaarruimte je nog hebt. Hoe minder pensioen je al hebt opgebouwd, hoe groter je jaarruimte.

Vanwege het belastingvoordeel kan het heel interessant zijn om je jaarruimte elk jaar maximaal te benutten. Heb jij dit nog niet eerder gedaan? Dan kun je je jaarruimte ook nog met terugwerkende kracht gebruiken.

Voorwaarden van Meesman Pensioenbeleggen

Om een pensioenrekening te kunnen openen bij Meesman moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, moet je in Nederland wonen én in Nederland belastingplichtig zijn en beschikken over een Nederlandse bankrekening. Daarnaast is het dus van belang dat je voldoende jaarruimte hebt en dat je accepteert dat het geld vaststaat tot je pensioenleeftijd.

Waar beleg je in bij Meesman Pensioenbleggen?

Met de Meesman pensioenrekening beleg je in dezelfde aandelen als met de gewone Meesman beleggingsrekening.  We schreven al eerder een uitgebreid artikel over beleggen via Meesman in een wereldwijd aandelenfonds. Het indexfonds dat Meesman hanteert is een ideaal fonds om een optimale spreiding te hebben. Je belegt namelijk in meer dan 6.000 aandelen van bedrijven uit 50 verschillende landen. Daarmee dekt het indexfonds zo ongeveer de wereldwijde aandelenmarkt.

Het indexfonds is verdeel over ongeveer de helft ontwikkelde landen en de helft opkomende landen. De eerste helft zorgt voor stabiliteit en dus wat meer zekerheid, terwijl die tweede helft meer groeipotentie heeft. Er zitten kleine, grote en middelgrote bedrijven in. Denk hierbij onder andere aan grote namen zoals Amazon, Microsoft, Tesla, Johnson & Johnson, Apple en NVIDIA. Deze bedrijven opereren in verschillende sectoren, zoals informatietechnologie, gezondheidszorg, financiële dienstverlening en consumentengoederen.

Met Meesman Pensioenbeleggen ben je dus verzekerd van een gezonde spreiding op alle vlakken, waarmee het risico aanzienlijk beperkt wordt. Het mooiste is dat je zelf niet uit hoeft te zoeken in welke bedrijven je moet beleggen om deze spreiding zo optimaal mogelijk te houden, want dat heeft Meesman al voor je gedaan.

Kosten Meesman Pensioenbeleggen

De kosten zijn uiteraard van invloed op het uiteindelijke resultaat. Gelukkig zijn de kosten van Meesman Pensioenbeleggen heel redelijk. Meesmand hanteert fondskosten en transactiekosten. De fondskosten bedrag 0,4% per jaar. Hierin zijn de kosten van de onderliggende fondsen al verwerkt, omdat deze in het rendement en de koers zijn verrekend. Daarnaast zijn er de transactiekosten. Deze bedragen 0,25% per transactie. Deze eenmalige transactiekosten betaal je als een koop- of verkooptransactie doet. Beleg je meer dan 500.000 euro bij Meesman? Dan betaal je helemaal geen transactiekosten. 

Rendement Meesman Pensioenbeleggen

Het rendement bij beleggen is natuurlijk nooit gegarandeerd en dat geldt dus ook voor Meesman Pensioenbeleggen, maar over het algemeen stijgen de koersen op de lange termijn. Vanwege de spreiding binnen het indexfonds waarin je belegt, worden de risico’s beperkt en zul je er niet veel last van hebben als één van deze bedrijven failliet gaat. Aan de andere kant zitten er ook bedrijven in het fonds die nog veel groeimogelijkheden hebben, wat een positief effect kan hebben op de waarde van je beleggingen.

Daarnaast kan het ook zijn dat bedrijven waarin je belegt dividend uitkeren. Ook dit wordt door Meesman in jouw beleggingspotje gestort, waarna het weer opnieuw belegd wordt voor je. Op deze manier profiteer je op de lange termijn van een sneeuwbaleffect.

Conclusie

Meesman Pensioenbeleggen is een goede optie voor wie zelf wil sparen voor zijn of haar pensioen. Zeker als je niets opbouwt via je werkgever of als je zelfstandige bent. De risico’s en kosten van een pensioenrekening bij Meesman zijn relatief laag en je hebt er weinig omkijken naar.

 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie