De Spaarpodcast logo

S4.51 Transpart en objectief beleggingspartijen vergelijken met Bart van Finner.nl

S4.51 Transparant en objectief beleggingspartijen vergelijken met Bart van Finner.nl
byRo & Ro

Over deze aflevering

Vandaag heb ik Bart Spronk van Finner te gast. Tijdens zijn bijbaan bij Robeco kwam hij in aanraking met het beleggingsvak. In de jaren daarna heeft hij diverse sales en marketingfuncties bij Robeco gehad. Hier leerde hij ook zijn compagnon Stefan Freelink kennen. Samen begonnen ze Finner: een vergelijkingsplatform voor financiële partijen met het doel om de markt transparant te maken. Als consument sta je vaak qua informatie 3-0 achter ten opzichte van de aanbieders in deze markt.

Maar hoe weten we zeker dat Finner alle opties overweegt en de beste aan de hand van jouw criteria bovenaan zet? Doordat Finner werkt met een leadvergoeding, wat betekent dat ze van de financiële partij een vergoeding krijgen als ze een nieuwe klant aanbrengen, die bij elke financiële partij even hoog is en onafhankelijk van hoeveel geld je stort bij de partij. Hierdoor kan je er op vertrouwen dat ze de beste optie voor jou laten zien. Het maakt voor Finner niet uit of je linksom of rechtsom gaat, zoals Bart dat zegt. 

Niet met alle partijen die Finner meeneemt in de vergelijking hebben zij een samenwerking, maar een samenwerking met Finner is voor de financiële partijen een kans om te laten zien dat ze transparant zijn. Daarnaast is de samenwerking voor de financiële partijen een marketingspel: het gaat om het aantrekken van klanten. 

En wanneer is het nu handig om gebruik te maken van Finner? Ongeacht welke beleggingsrekening je wil openen, is het altijd goed om bij Finner een vergelijking te maken. De kosten die je maakt bij een partij kunnen een grote impact hebben op je rendement. Het gaat hierbij zowel om de kosten die je direct aan de partij moet betalen (bijvoorbeeld voor het afsluiten van een rekening) als de meer indirecte kosten die je maakt op basis van je portefeuille of de aan- en verkopen die je doet. 

Hierbij vertelt Bart het verhaal dat als je een bankstel gaat kopen voor €1500,- je meerdere weekenddagen in de meubelboulevard loopt, maar bij beleggen laten mensen zich te weinig informeren (of lezen zich zelf te weinig in), terwijl het over veel meer geld en dus meer risico gaat. Als je bank net de verkeerde keuze is, maakt dat niet zoveel uit. Daarentegen kan de keuze bij welke partij je gaat beleggen wel honderd(duizenden) euro’s verschil maken. 

Ook heb ik het met Bart over het feit dat er een provisieverbod is, maar dat finfluencers eigenlijk precies hetzelfde doen. Hoe kijkt Bart hier naar? Hij heeft enkele tips voor je om objectief te kijken naar finfluencers, vergelijkingspartijen en tussenpersonen:

1. Bekijk het verdienmodel 

2. Bekijk hoe onafhankelijk de informatie is? Heeft de persoon de data om een uitspraak te kunnen doen?

3. Expertise – iedereen kan iets roepen over beleggen

Tot slot gaan we in op het afsluiten van een pensioenbeleggingsrekening. Als voorbereiding op de podcast had Bart een vergelijking gemaakt waaruit bleek dat er tussen de goedkoopste en duurste partij maar liefst een verschil van €50.000 (!) is als je belegt voor 30 jaar. Hoe kan je de juiste pensioenbeleggingsrekening kiezen uit partijen zoals BrightPensioen en Brand New Day?

De volgende factoren zijn van belang: 

1. De kosten, omdat je belegt voor de lange termijn kunnen de kosten een enorme impact hebben

2. Wat krijg je er voor terug in de zin van dienstverlening: kies je zelf waar je belegt of wordt het selecteren van EFT’s voor je uit handen genomen? Een tweede is het rendement, dit is niet te voorspellen, maar je kan wel kijken naar de data van het rendement en met welk risico. 

Bart geeft zijn complimenten aan iedereen die zich al bezighoudt met het fiscaal voordelig oplossen van jaarruimte. Jaarruimte is volgens hem het best bewaarde geheim van Nederland. 

Blogs

Pensioenbeleggen | DeSpaarpodcast.nl

Indexbeleggen | DeSpaarpodcast.nl

Indexbeleggen: de #1 manier om te beleggen voor beginners (despaarpodcast.nl)

Bright Pensioen review: 1 vd beste voor pensioenbeleggen (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S4.52 Financieel expert en oprichter van Alex beleggersbank over de verkoop voor 480 miljoen, crypto’s, finfluencers en de AFM | met Peter Verhaar

Beluister hier de andere afleveringen