De Spaarpodcast logo

S5.21 Op je 30e met pensioen met Dhr. GeldSnor

S5.21 Op je 30e met pensioen met Dhr. GeldSnor
byRo & Ro

Over deze aflevering

Robin en Rowan gaan vandaag in gesprek over Mr. Money Mustache, waarvan de echte naam Peter Adeney is. Hij is de grondlegger van de FIRE beweging. Hij en zijn vrouw zijn al met pensioen sinds hun 30e. Hoe kijken Robin en Rowan naar Mr Money Mustache en zijn bekende uitspraken?

Dat Robin geen grote fan is van de FIRE beweging was wellicht al bekend. Robin staat meer achter FIRO. En Rowan is natuurlijk aanhanger van de beweging die hij zelf heeft opgezet; tien keer met pensioen. Maar Robin en Rowan hebben ook bewondering voor Mr. Money Mustache. Het aantal aanhangers van zijn beweging is voor Rowan een droom. Ook het feit dat hij 23 miljoen unieke visitors op zijn website heeft gehad sinds dat hij begonnen is, is een hele prestatie. Maar Robin vindt dat hierdoor ook soms te weinig wordt stilgestaan bij hoeveel geld dat wel niet oplevert. Dit is mede waardoor hij FIRE kan zijn. 

Mr. Money Mustache heeft twee voorwaarden om geld uit te geven:

1) Het moet hem gelukkig maken

2) De nummers moeten kloppen

Ook gaat de quote ‘if you can’t lose it, don’t buy it’ op. Als je iets koopt, wat je eigenlijk niet kan betalen dan gaat het product jouw leiden in plaats van dat jij de leiding hebt over het product. 

Mr. Money Mustache laat FIRE wel voor iedereen mogelijk lijken, doordat hij niet zegt dat je miljoenen nodig hebt. Je hebt slechts 25x je jaarlijkse kosten nodig en dan kan je volgens hem voor altijd met pensioen. Dat klinkt voor de meesten waarschijnlijk een stuk haalbaarder dan de miljoenen gedachte.

Door de podcast heen worden meerdere van Mr. Money Mustache zijn uitspraken/ideeën besproken. De punten die besproken worden, zijn: houd je jaarlijkse kosten zo laag mogelijk, met 25x je jaarlijkse kosten kan je voor altijd met pensioen, beweeg elke dag (het liefst als je naar je werk gaat), werk met je handen, voed je kinderen op met financieel besef en realiseer je dat mensen eigenlijk te lang werken. Dit laatste is goed om je te realiseren als je op het punt staat een aankoop te doen én stel je hierbij ook de twee vragen ‘maakt dit mij gelukkiger?’ en ‘kloppen de nummers?’

Blogs

Wat is FIRE worden en maakt het je gelukkiger? (despaarpodcast.nl)

FIRO, het alternatief voor FIRE | DeSpaarpodcast.nl

Geldzaken bespreken met je partner + gratis checklist (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S5.22 Je huis verduurzamen + 1x gratis geld & 5 goedkope manieren met duurzaamheidsexpert Stefan

Beluister hier de andere afleveringen