Foto van admin

admin

Delen
Foto van admin

admin

Je tuin vergroenen met subsidie: dit is er mogelijk

je tuin vergroenen met subsidie

Waar voorheen een tuin vooral onderhoudsvriendelijk moest zijn, willen steeds meer mensen nu een groenere tuin. Een groenere tuin heeft namelijk een hoop voordelen, zowel voor jezelf als voor het milieu. En om de Nederlandse huishoudens een beetje te helpen en het vergroenen van tuinen te stimuleren, stelt de overheid hier budget voor beschikbaar. Zo zijn er verschillende mogelijkheden voor je tuin vergroenen met subsidie. Daar wordt niet alleen de natuur gelukkiger van, maar jouw portemonnee natuurlijk ook!

Wat zijn de voordelen van een groene tuin?

Een groene tuin is goed voor de biodiversiteit, blijft koeler in de zomer en zorgt voor een betere afwatering. Daar staat tegenover dat een tuin met veel bestrating eigenlijk helemaal geen voordelen heeft, behalve dat het wat onderhoudsvriendelijker is (al is ook dit wat achterhaald inmiddels, maar daar komen we later in dit artikel op terug).

Dat een groenere tuin de biodiversiteit bevordert is heel logisch natuurlijk. Planten trekken insecten aan, want die moeten ook ergens van leven. Hoe meer groen je tuin bevat, hoe aantrekkelijker deze is voor allerlei insecten. En die insecten zijn heel nuttig. Ze komen heus niet zomaar je huis binnen, maar zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten (en zo zorgen ze bijvoorbeeld voor appels en druiven uit eigen tuin), bestrijden vervelende andere beestjes en zijn natuurlijk op hun beurt weer voer voor vogels en andere dieren.

Daarnaast blijft een groenere tuin een stuk koeler in de hete zomermaanden. Warmte wordt opgeslagen in stenen, die maar langzaam afkoelen. Planten en gras worden lang niet zo warm als steen en zorgen bovendien voor de nodige schaduw op een warme zomerdag. Dat is fijner om in te zitten, maar ook fijner voor de aarde, die toch al hard genoeg opwarmt de laatste decennia.

Ten slotte hebben we in Nederland al een aantal jaren problemen met het regenwater. Het is óf te droog, óf zo nat dat het vele regenwater niet goed de grond in kan. Dit komt mede door de vele bebouwing en bestrating. Een groenere tuin, met dus minder bestrating, zorg voor een betere afwatering. In een gazon of plantenborder kan het water veel makkelijker de grond in tijdens een heftige regenbui. En een regenton kan ontzettend helpen om toch over water te beschikken in drogere tijden. Daarom wordt door veel gemeentes ook het aanschaffen van een regenton gestimuleerd door middel van subsidie.

Je tuin vergroenen met subsidie: voor welke vergroeningsmaatregelen kun je subsidie krijgen?

Er zijn verschillende soorten subsidie mogelijk voor het vergroenen van je tuin. Gemeenten mogen hier zelf invulling aan geven, dus voor welke subsidie jij in aanmerking komt, is afhankelijk van de gemeente waarin jij woont. In de groenesubsidiewijzer op de website van Milieu Centraal kun je heel makkelijk vinden welke subsidies er in jouw gemeente allemaal mogelijk zijn.

Vaak is de vergoeding en het feit of je überhaupt in aanmerking komt voor subsidie afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert. Ook is het bedrag dat je terug kunt krijgen vaak een gemaximeerd tot een bepaald percentage van de gemaakte kosten. Uiteraard zul je ook de gemaakte kosten aan moeten kunnen tonen door middel van aankoopbewijzen en facturen.

Het soort maatregelen waar over het algemeen subsidie op verleend wordt zijn:

  • Het verwijderen van tegels uit je tuin;
  • Het afkoppelen van je regenpijp van het riool;
  • Het aanleggen van een geveltuin (het verwijderen van stoeptegels tegen de gevel van een woning zonder voortuin, om deze te vervangen door planten);
  • Het aanleggen van een regenwatertuin (hier wordt onder verstaan: het aanleggen van een wadi, het plaatsen van een regenton, een regenwaterschutting, waterdoorlatende tegels, etc.).

Per gemeente is er een budget beschikbaar voor subsidies voor het vergroenen van je tuin. Als het potje voor dit jaar leeg is, is er geen subsidie meer mogelijk. Ook dit staat in veel gevallen aangegeven op de website van Milieu Centraal, maar je kunt dit ook rechtstreeks bij je eigen gemeente navragen uiteraard.

Ook voor huurders

Niet alleen huiseigenaren kunnen profiteren van subsidieregelingen voor het vergroenen van je tuin. Ook huurders kunnen gebruikmaken van dit soort regelingen en subsidie aanvragen Voorwaarde is wel dat je als huurder schriftelijk toestemming hebt van de huiseigenaar om de werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast geldt voor elke aanvrager dat je aanvraag dient in te dienen vóórdat je aan de werkzaamheden begint. En kom je niet aan het minimale aantal vierkante meters? Vraag dan eens of je buren interesse hebben om samen een vergroeningsproject aan te pakken. Samen kom je misschien wél in aanmerking voor een subsidie, en zo kun je dan toch voordelig je steentje bijdragen.

Geen tuin? Denk dan eens aan een groen dak

Heb je geen tuin, of is jouw tuin al heel groen, en wil je toch nog je steentje bijdragen en wat meer vergroenen? Dan kun je ook eens denken aan een groen dak (ook wel een sedumdak genoemd). Het aanleggen van een groen dak valt bij veel gemeenten ook onder de subsidiemogelijkheden. Een groen dak heeft een goede isolatiewaarde (wat heel fijn is in de winter) en de beschermende groene laag houdt je dak koel in de zomer, als de zon erop staat.

Daarnaast neemt een groen dak ook water op en is een groen dak ook goed voor de biodiversiteit, omdat er in feite een extra stukje natuur wordt aangelegd. En als klap op de vuurpijl verlengt een groen dak ook nog eens de levensduur van je dakbedekking. Dakbedekking van EPDM of bitumen kan tot wel 20 jaar langer meegaan als er een sedumlaag op ligt.

Een onderhoudsvriendelijke groene tuin

Een groene tuin klinkt als een tuin die veel werk vergt. Maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Een gazon is makkelijk te onderhouden, zeker met zo’n handige robotmaaier, die tegenwoordig heel betaalbaar zijn. Ook zijn er volop planten heel onderhoudsvriendelijk, met weinig snoeiwerk en verzorging. Om onkruid te voorkomen kun je bodembedekkers of grind plaatsen. Zo wordt wel het regenwater doorgelaten, maar krijgt onkruid veel minder kans. Online zijn er tal van tips te vinden voor het aanlegen van een onderhoudsvriendelijke, maar toch groene tuin. Geen reden dus, om jouw tuin niet wat groener te maken dit jaar.  

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie