Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

SamenInGeld crowdfunding review

SamenInGeld review

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een review gepost heb van een crowdfunding website, maar laatst kreeg ik van een volgers de vraag wat ik vond van SamenInGeld. Eerlijk gezegd kende ik het crowdfunding platform nog niet en daarom besloot ik om er maar eens in te duiken om te kijken welke kansen er liggen bij dit snel opkomende platform.

Wat doet SamenInGeld

SamenInGeld is een stichting die investeert in vastgoedprojecten. Het platform is opgericht in 2015 en heeft inmiddels al meer dan 250 projecten gefinancierd. Bij een project moet je denken aan een aankoop, verbouwing of een renovatie aan een huis, kantoorpand of winkel. Omdat iedere investeerder zijn eigen gewenste risicoprofiel heeft, heb je bij SamenInGeld verschillende investeringsschijven waaruit je kunt kiezen met daarbij een passende rente die kan oplopen tot een mooie 7,5%. Deze rente wordt iedere maand uitbetaald en op je e-wallet op de website gezet.

Wat dit crowdfunding platform laat opvallen is de zekerheid die ze de investeerder bieden. Het is algemeen bekend dat investeren risico’s met zich meebrengt. Maar bij SamenInGeld geven ze je iets meer garantie doordat je investeringen doen met (eerste) hypothecaire zekerheid. Dat betekent dat wanneer het project toch een flop wordt, dat jij als eerste je geld terugkrijgt voordat de belastingdienst zijn hand mag ophouden. Daarbij is het ook een prettig idee dat er altijd een tastbaar onderpand is, het gaat immers over vastgoed. 

Een tweede zekerheid die SamenInGeld geeft is dat ze een stichting zijn en zelf niet bij het geld van de investeerders kunnen. Alle transacties lopen via een notaris waardoor het platform weer betrouwbaarder uit de hoek komt. Daarbij hebben ze goedkeuring van de AFM en hebben ze sinds de start van het platform geen betalingsachterstanden gehad. Als laatste financieren ze niet meer dan 80% van de waarde van het vastgoed. De geldlener moet dus altijd zelf 20% van het te investeren bedrag inleggen. Alleen als de geldlener kan aantonen financieel gezond te zijn, kunnen zij ook die laatste 20% gefinancierd krijgen via SamenInGeld.

Geld kun je via IDeal of een overboeking op je e-wallet op de website zetten. Dit duurt gemiddeld een paar minuten, dus je kunt bijna gelijk aan de slag als je een mooi investeringsproject hebt gevonden. De kosten betamen 0,5% in het eerste jaar en in de jaren daarna 0,25% van het uitstaande bedrag. De maandelijkse uitbetalingen die je op je e-wallet krijgt kun je eenvoudig aan jezelf overmaken tegen transactiekosten van 25 cent. Helaas is dit niet realtime en kan dit tot een aantal dagen duren. 

Wat kunnen ze jou bieden?

Waar andere vastgoed platformen zoals NLInvesteert een minimale inleg van 1.000 euro vraagt, kun je bij SamenInGeld al beginnen met 250 euro. Hierdoor kunnen ook kleinere beleggers of investeerders passief inkomen genereren uit vastgoed zonder een enorm risico te lopen. Of krijg je de mogelijkheid om je budget beter te spreiden en zo risico’s te verkleinen. Daarbij is de looptijd van ieder project relatief kort, maximaal 5 jaar en sommigen slechts een half jaar. Als je dus op dit moment geld hebt dat je kunt investeren, maar het binnen 5 jaar graag zelf wilt gebruiken, dan is SamenInGeld misschien wel iets voor jou.

Het grote voordeel van crowdfunding platforms zoals SamenInGeld is dat zij voor jou al uitgebreid onderzoek doen of de investering het waard is of als het risico te hoog is. Hierdoor hoef je zelf een stuk minder uit te zoeken en kun je alle informatie eenvoudig op de website vinden. Je hoeft dus zelf alleen maar te bedenken welke van de investeringsschijven bij jou past. Ook hier geldt, hoe hoger het rendement, des te hoger het risico. 

Mocht je door de bomen het bos niet meer zien en niet weten welk project bij jou past, dan biedt SamenInGeld een service aan om jou te helpen om een passend project te vinden. Mocht je een investering hebben gedaan en er niet meer zo zeker van zijn, dan kun je binnen 24 uur je geld terugtrekken. 

Reviews: SamenInGeld Feedback Company

Ervaring van anderen

Wanneer ik online rondkijk en zoek naar ervaringen van investeerder zijn deze vaak veelal positief. Investeerders vinden de website overzichtelijk en eenvoudig over te navigeren. Wanneer er wel hulp wordt gevraagd van een medewerker wordt dit ook wederom positief beoordeeld. Enkele nadelen voor sommigen is de e-wallet, dat ze dit liever gelijk op hun eigen rekening hadden gehad en dat ze nu eerst moeten inloggen om te kijken of er inderdaad geld is bijgeschreven. Een groot nadeel van de website is dat ze door hun eigen succes veel nieuwe inschrijvingen hebben gehad en er daardoor veel mensen tegelijk wilden inschrijven op een project en de website uit de lucht was. Dat zet wellicht wat vraagtekens bij de kwaliteit van de website en of er dan nog genoeg projecten overblijven om als investeerder zelf uit te kiezen of dat je wordt opgejaagd om snel een project te kiezen. Al met al klinkt het crowdfundingplatform SamenInGeld als een veelbelovende partij met eerlijke rentes, een lage instap en verminderd risico. Hetgeen waar ze aan kunnen werken is de kwaliteit van de website en de communicatie rondom de afronding van projecten. Een ideale kandidaat om passief inkomen mee te genereren!

Zoals gezegd, zelf kende ik het platform nog niet zo goed, maar ik investeer zelf wel via een soortgelijk platform genaamd Crowdrealestate. Ik vind het een voordeel dat zij werken met eenmalige kosten i.p.v. jaarlijkse kosten zoals bij Sameningeld (eenmalige kortingscode in het artikel), maar daarentegen is de minimum inleg wel weer iets hoger. Écht goed heb ik beide echter nog niet vergeleken.

Heb jij al ervaringen met SamenInGeld, laat het even weten in de comments. Ik leer graag bij!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie