Als je gaat samenwonen komt daar heel wat bij kijken. Je gaat samen een huishouding voeren, dus er zal het een en ander geregeld moeten worden. Als je gaat samenwonen is het heel belangrijk om goede afspraken te maken over hoe je de financiën van dat gezamenlijke huishouden gaat verdelen. Een manier om de gezamenlijke kosten te regelen is het openen van een gezamenlijke rekening.
Toch opent niet ieder stel standaard een gezamenlijke rekening als ze samen gaan wonen. Dit komt omdat er aan een gezamenlijke rekening zowel voor- als nadelen zitten. Welke precies en wat de beste gezamenlijke rekening is, hebben wij voor je uitgezocht.
Is het noodzakelijk om een gezamenlijke rekening te openen als je gaat samenwonen?
Als je samen gaat wonen is het niet per se noodzakelijk om een gezamenlijke rekening te openen. Er zijn allerlei verschillende manieren om de kosten die je samen hebt, zoals de vaste lasten, de boodschappen en andere variabele kosten, te verdelen.
Zo kun je bijvoorbeeld, afhankelijk van de hoogte van jullie beide inkomens, de kosten naar rato verrekenen. Je kunt dan uitrekenen hoeveel beide partners van de vaste lasten moeten dragen en de kosten zo verdelen over jullie beide rekeningen, dat ieder een aantal vaste kostenposten betaald en zo aan zijn aandeel komt. Bijvoorbeeld: jij betaalt de huur of hypotheek van jouw rekening, en jouw partner betaald de verzekeringen en boodschappen.
Deze manier kun je natuurlijk ook gebruiken als je allebei de helft van de huishoudelijke kosten draagt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om eigen kosten, zoals een telefoonabonnement, contributie voor de sportvereniging en streamingsdiensten gewoon van je eigen rekening te betalen. Voor veel stellen is het heel logisch om dat zo te doen, omdat dat het eerlijkst voelt.
Ben je echter van plan om alle kosten, of op zijn minst alle gezamenlijke kosten, op een grote hoop te gooien? Dan is het openen van een gezamenlijke rekening wel heel erg handig.
Wat zijn de voordelen van een gezamenlijke rekening?
Met een gezamenlijke rekening heb je heel weinig omkijken naar de huishoudelijke uitgaven. Je kunt alle vaste lasten van dezelfde rekening af laten schrijven en daar ook andere kosten van betalen, zoals de kosten voor boodschappen en tanken. Je hebt allebei toegang tot de rekening en inzicht én je hebt juridisch evenveel zeggenschap over het geld dat op die rekening staat.
Je moet er samen dan wel voor zorgen dat er elke maand weer genoeg geld op die gezamenlijke rekening staat om al die kosten van te kunnen betalen. Dat kun je doen door je inkomen rechtstreeks op je gezamenlijke rekening te laten storten, of door beiden elke maand een vast bedrag over te maken, ter hoogte van de afgesproken inleg. Dus beiden de helft van alle uitgaven of het juiste aandeel als je de kosten verdeelt naar rato van jullie inkomen.
Een ander voordeel van een gezamenlijke rekening, is dat je hier ook meteen een gezamenlijke spaarrekening aan kunt koppelen. Zo kun je heel makkelijk elke maand een vast bedrag sparen samen. Dit geld kan zijn voor later, of voor grotere gezamenlijke uitgaven, zoals een vakantie of onderhoud aan je woning bijvoorbeeld.
Wat zijn de nadelen van een gezamenlijke rekening?
Hoewel een gezamenlijke rekening heel handig en overzichtelijk is, zitten aan een gezamenlijke rekening ook nog wat nadelen. Eén daarvan, is dat de ander altijd ziet waar het geld naartoe gaat. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar soms wil je wel eens dat je partner niet weet wat je waar hebt uitgegeven. Bijvoorbeeld omdat je een cadeautje of verrassing voor je partner hebt geregeld, of gewoon omdat je liever niet wil dat je partner weet hoeveel geld je elke maand aan de nagelsalon uitgeeft.
Ook kan het vervelend zijn als beide partners niet hetzelfde met geld omgaan. Ben jij heel zuinig en is jouw partner een echte big spender (of andersom natuurlijk), dan kan het heel vervelend zijn als jouw partner zomaar klakkeloos alles in de boodschappenkar gooit, zonder naar het budget te kijken. Of als jij elke dag wil genieten van een lekker koffietje onderweg naar je werk, maar je partner is het daar helemaal niet mee eens, dan kan daar wel eens wat wrijving over ontstaan.
Dit soort problemen kun je heel makkelijk oplossen door persoonlijke kosten van je eigen rekening te betalen. Laat je je salaris rechtstreeks op je gezamenlijke rekening storten? Dan kun je ervoor kiezen om naar jullie beiden elke maand wat zakgeld over te maken. Dat klinkt heel kinderachtig, maar voor veel stellen werkt dit heel goed. Op deze manier heeft ieder namelijk zijn eigen geld, dat je uit kan geven aan wat je maar wil, zonder dat je daar discussies over kunt krijgen.
Wat is de beste gezamenlijke rekening?
Bijna elke bank in Nederland biedt wel een gezamenlijke rekening aan. De opties een voorwaarden verschillen niet zoveel per bank. Je krijgt in vrijwel alle gevallen automatisch twee betaalpassen en beide toegang tot internetbankieren. Bij een enkele bank moet je extra betalen voor de tweede betaalpas.
De gezamenlijke rekeningen van vrijwel alle Nederlandse banken zijn gewoon goed, dus je hoeft niet bang te zijn de verkeerde gezamenlijke rekening te kiezen. Zitten jullie beiden bij dezelfde bank? Dan is het het meest logisch om daar ook jullie gezamenlijke rekening te openen. Als je allebei bij een andere bank zit, zul je moeten kiezen voor welke bank je kiest voor jullie gezamenlijke rekening. Dit kan ook een compleet andere bank zijn dan waar je nu al klant bent.
Op dit moment biedt SNS de meest voordelige gezamenlijke rekening. Het standaardpakket voor een SNS Basis gezamenlijke rekening kost 2,95 euro per maand, maar voor de tweede pas moet je bij deze rekening 0,75 euro per maand extra betalen. Hiermee komen de totale kosten voor een gezamenlijke rekening bij SNS op 3,70 euro per maand. Ondanks de extra kosten voor de tweede pas is dit de goedkoopste gezamenlijke rekening bij een Nederlandse bank van dit moment.
Gratis gezamenlijke rekening
Ga je liever voor een gratis gezamenlijke rekening? Dan kan dat ook nog. Revolut, een internationale onlinebank van Litouwse afkomst, biedt een gratis gezamenlijke rekening aan. Revolut staat onder toezicht van zowel de Europese Centrale Bank als de Nederlandse Bank. Om gebruik te kunnen maken van Revolut Joint, want zo heet deze functie, heb je echter wel ook een persoonlijk account nodig.
Let op: Robin en Lisa hebben zelf geen ervaring met een gezamenlijke rekening bij Revolut. Over de werking ervan kunnen we je op dit moment dus geen verdere infomatie geven. Doe altijd zelf eerst je research voordat je een rekening opent!
Conclusie
Of een gezamenlijke rekening bij jullie situatie past is uiteraard afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeuren. In dit artikel hebben we je wat meer informatie geprobeerd te geven over de voor- en nadelen van het al dan niet kiezen voor een gezamenlijke rekening. Het makkelijkste is om deze, als jullie toevallig al bij dezelfde bank zitten, gewoon bij je eigen huisbank te openen, maar bij een andere bank kan natuurlijk ook. Dit kan uit oogpunt van kostenbesparing soms best een goede keuze zijn.
Heb jij een gezamenlijke rekening met je partner? En hoe verdelen jullie de kosten? Laat het ons weten in de comments!