Een auto. Handig, maar duur. Heb jij er één nodig? En zo ja, welke autoverzekering moet je dan nemen?
De makkelijkste besparing behaal je door je auto de deur uit te doen. Serieus, overweeg het op z’n minst. Zelf heb ik nog nooit een auto gehad.
Er zijn voldoende opties voor wanneer je (soms) een auto nodig hebt. En je kan er echt veel mee besparen.
Hieronder ga ik in op verschillende bespaarmogelijkheden en op de vraag “welke autoverzekering moet ik kiezen?”. Als je dan toch echt die auto nodig hebt, verzeker hem dan op zijn minst goed(koop).
Deze blog is onderdeel van je financiële APK keuring.
Auto delen
Uiteraard is het veel voordeliger om geen auto te bezitten. Als je zonder auto kunt of af en toe een auto nodig hebt, zijn er vele goedkopere alternatieven denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan auto deelgebruik, één van de voorbeelden hiervan is SnappCar. Als je al wel een auto bezit kan je ook je eigen auto hier voor verhuur aanbieden.
Een ander bekend voorbeeld is Greenwheels.
Kopen of Leasen
Een andere lastig besluit is een eigen auto kopen of een auto via private lease aanschaffen? Dit is door anderen uitgezocht. Zie bij de ANWB voor hun vergelijking. De conclusie is dat je in een groot aantal gevallen goedkoper uit bent met private lease!
NIEUW: Leasen en verhuren
Bij SnappCar bestaat nu de mogelijkheid om een auto te leasen, die je dan tevens voor verhuur aanbiedt. Dit geeft dan mogelijkheden om tot wel 350 euro per maand aan je auto terug te verdienen. Nu de eerste 3 maanden gratis proberen. Klik hier.
Goed, mochten de bovenstaande opties voor jou niet werken, dan is het tijd om te kijken naar welke autoverzekering je moet kiezen. Dit kan ik je niet vertellen, maar ik kan wel aangeven waar je op kunt letten.
Aandachtspunten bij het afsluiten van je autoverzekering
Autoverzekeringen vergelijken kan hier bij PriceWise, maar ook Independer.nl* en Overstappen.nl zijn hiervoor mogelijke vergelijkingswebsites. Beperk je niet tot één vergelijkingswebsite.
Er zijn veel verschillende autoverzekeringen. Welke autoverzekering het beste is, hangt af van jouw situatie.
Je aandachtspunten bij het verstandig en slim verzekeren van je auto:
- De dekking van je verzekering: allrisk, WA beperkt casco, WA+; Veelal afhankelijk van de huidige waarde van je auto en het risico wat je zelf bereid bent te lopen.
- Schadevrije jaren; mocht je deze hebben opgebouwd, neem die dan zeker mee. Je schadevrije jaren staan in een centraal bestand bij Roy data opgeslagen en zijn hier op te vragen. Let op als je een lopende autoverzekering hebt, dan staan de laatste gegevens er nog niet in.
- Het verwachte aantal kilometer per jaar, dit is vaak in diverse groepen ingedeeld. Probeer hier een juiste inschatting voor te maken, maar niet te hoog.
- Eigen risico: Let ook hierop bij je vergelijking. Soms is er geen eigen risico, maar wel een verplichting hoe je je auto kan laten repareren.
Dingen die wel eens worden vergeten bij het kiezen van een autoverzekering
- Inzittendenverzekering en/of autorechtsbijstandverzekering: als je dit ook wil verzekeren, vergeet deze dan niet in je vergelijkingen mee te nemen. Als je al een rechtsbijstandverzekering hebt, hoef je deze niet apart voor je auto af te sluiten.
- Pakketverzekering: Vaak loont het om meerdere verzekeringen bij één verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Je kan dan voor pakketkortingen in aanmerking komen, ook een punt om op te letten.
Een speciale verzekeraar, waarover ik al eerder heb geschreven is Deck verzekeringen. Je kan hier veel verzekeringen onderbrengen voor een uitermate scherpe prijs. Dit komt doordat je via Deck een hoger Eigen Risico (500 of 1000 euro) kan afsluiten. Als je weinig schade hebt of de kleine schadebedragen prima zelf kan betalen is dit een aanrader.
Welke autoverzekering moet ik kiezen?
Bij voorkeur geen;)
Maar als je er wel één nodig hebt dan vind je hierboven alle punten waar je op wil letten.
Persoonlijk rijd ik geen auto en ben ik ook niet van plan er (ooit?) één te kopen. Ik vind duurzame private lease alternatieven en auto verhuur beter bij mij passen.
Hierdoor rijd ik wel minder goed dan anderen, maargoed dan heb ik ook geen dure verzekering nodig.
Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.
Dit bericht heeft 2 reacties
Weet je of je een inzittendenverzekering schade en/of een ongevallen nodig hebt?
Daarvoor zul je toch even de kleine lettertjes per verzekering in moeten duiken.