Als je gaat indexbeleggen is het belangrijk om te beslissen welke ETF’s je gaat kopen? De meeste mensen kijken dan bijvoorbeeld naar de laagste kosten, maar dat is zeker niet het belangrijkste. Hendrik Meesman van Meesman indexbeleggen is de founding father van indexbeleggen in Nederland, hij geeft in volgorde van belang 5 punten voor het kiezen van de beste ETF’s. Spoiler: ook mijn ogen heeft hij opnieuw geopend.
Liever luisteren? S4.8 van De Spaarpodcast (of op Spotify).
Introductie ETF’s vergelijken
Een index is een fictief mandje aandelen, je kan niet in een index beleggen, maar alleen in een indexfonds of een ETF (beursgenoteerde versie van een indexfonds).
Als je aan indexbeleggen doet, beleg je in een naam, bijvoorbeeld ‘Meesman wereldwijd’, maar daarachter zit de index die gevolgd wordt. Er zijn duizenden ETF’s ter wereld. Dus welke ETF koop je dan precies?
Wil je graag indexbeleggen, maar ben je er nog niet bekend mee? Dan raad ik je aan eerst de handleiding indexbeleggen te lezen.
Welke ETF kopen? 5 belangrijke punten
Hieronder zal ik de 5 belangrijke punten voor het kiezen van de juiste ETF uitwerken voor als je echt passief wil indexbeleggen.
Wereldwijde spreiding
Het eerste en meteen het meest belangrijke punt is zorgen dat je maximaal wereldwijde spreiding hebt naar marktkapitalisatie. De meeste partijen zeggen dat ze wereldwijd beleggen, maar dit is zeker niet altijd correct.
Dit punt bepaalt grotendeels jouw rendement en het risico dat je neemt. Het verschil tussen echt wereldwijde spreiding of niet, kan zo een 0,5% per jaar zijn. En dit is natuurlijk op lange termijn veel geld.
Wat wordt verstaan onder wereldwijde spreiding? Hiermee wordt bedoeld dat je niet enkel belegt in bedrijven in Nederland of Amerika, maar écht wereldwijd. In zowel de opkomende landen als de ontwikkelingslanden. Met wereldwijde spreiding dekt jouw belegging de wereldwijde aandelen.
Daarnaast is het hierbij van belang dat je belegt in kleine bedrijven, middelkleine bedrijven en grote bedrijven. Als je niet alle bedrijven meeneemt, ben je niet meer passief aan het beleggen volgens Hendrik Meesman.
Marktgewogen aandelen
Aandelen worden gewogen aan de hand van de beurswaarde die bedrijven hebben, zo heeft Apple een zwaardere weging dan bijvoorbeeld het Nederlandse Unilever.
Dus alle aandelen zitten in je indexfonds, maar tegen de beurswaarde van het bedrijf, dus marktgewogen. Zodra de aandelen niet meer marktgewogen tellen in je beleggingen, ben je niet meer passief aan het beleggen.
Hendrik noemt onder andere de welbekende uitspraak TANSTAAFL, there ain’t no such a thing as a free lunch. De regel is dat een gratis lunch niet bestaat. Er is echter één uitzondering: spreiding. Dat levert tegen hetzelfde risico, meer rendement op.
Hoe wordt de index gevolgd?
ETF’s kunnen een index op drie manieren volgen. Onderstaand staan de drie manieren op voorkeur gerankt.
- Beleggen in alles, oftewel full replication. Hiermee wordt bedoeld dat alle aandelen die in de index zitten ook daadwerkelijk gekocht worden. Als de index uit 6000 aandelen bestaat, worden ook al deze 6000 aandelen gekocht.
- Geselecteerde aandelen, ook wel sampling of optimisation genoemd. Dit is wanneer bedrijven beslissen niet alle aandelen uit de index te kopen, dan maken ze een selectie uit die 6000 aandelen. Zo kunnen er bijvoorbeeld nog 3000 overblijven, waarvan zij denken dat het hetzelfde rendement gaat opleveren. Ook dit kan een heel groot verschil zijn in jouw uiteindelijke rendement.
- Synthetisch: er worden helemaal geen aandelen gekocht van die 6000 aandelen. De bank belooft jou het rendement van zo’n index, dit wordt een swapovereenkomst genoemd. De belegger krijgt dan het rendement uitgekeerd wat de onderliggende index heeft behaald, maar de daadwerkelijke belegging kan echter in geheel andere effecten zijn (bron: AFM). Dit wordt niet aangeraden.
Kosten
Iets waar de meeste mensen vaak als eerste naar kijken zijn de kosten, maar eigenlijk zou dit dus pas stap 3 moeten zijn. Simpel gezegd, hoe lager de kosten, hoe beter.
Hierbij kan je letten op twee soorten kosten:
- Jaarlijkse kosten: dit zijn de kosten die gemaakt worden door het bedrijf. Dit moeten bedrijven publiceren, dus kan je altijd vinden.
- Transactiekosten: de kosten voor het aan- en verkopen. Hier is iets minder transparantie over, omdat ze wat meer verstopt kunnen zitten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de spreadkosten.
- Andere mogelijke kosten zijn service-, dividend- en rekeningkosten.
Let bij het uitzoeken van een ETF dus niet alleen op de jaarlijkse kosten (ook wel LKF of Lopende Kosten Factor genoemd) maar ook op de wat meer verstopte kosten.
Terugvorderen dividendbelasting
Heel veel aandelen, maar niet allemaal, keren dividend uit. Over dividend betalen we het welbekende dividendbelasting, wat in Nederland een percentage is van 15%.
Bij sommige fondsen is het mogelijk om de dividendbelasting terug te vragen, maar niet bij alle. Als je de dividendbelasting niet terug kan vragen, is dit een hap(je) uit je rendement.
Als voorbeeld gaf Hendrik hun ontwikkelde landen fonds, het feit dat je daarbij dividend kan terugvorderen scheelt ongeveer een 0,5% op jaarbasis ten opzichte van een fonds waarbij dit niet kan. Zo verdien je je kosten alleen al terug door de dividendbelasting.
Zo wordt de dividendlekkage van het welbekende VWRL bij DeGiro geschat op 0,3%. Een behoorlijke aderlating als je altijd dacht dat de lopende kosten slechts 0,22% waren.
Uitlenen van aandelen
Indexfondsen kunnen de aandelen die zij kopen om in te beleggen uitlenen. Als indexfondsen dit doen verdienen ze daar geld mee door middel van een vergoeding. Maar hier zit een risicootje, die ook deels gedekt wordt, maar toch is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat hier een risico zit.
Hendrik Meesman raad aan om een indexfonds te kiezen die dit niet doet. Als je er wel voor kiest dan is het een optie om te kijken naar wie de vergoeding gaat die zij krijgen voor dit risico dat jij loopt. Zie jij ook geld terug voor het feit dat de aandelen uitgeleend worden of steekt het bedrijf dat in haar eigen zak?
Een vernuftige manier van geld bedrijven, waar wij als consument te weinig bij stilstaan.
Welke ETF kies ik zelf?
Ik vind dit oprecht zo’n lastige vraag. Er is opnieuw een wereld voor mij open gegaan. Zo zie je maar weer dat je ook na enkele jaren niet uitgeleerd bent.
Ik heb jarenlang belegd in verschillende ETF’s bij BND en vooral gelet op: 1) lage kosten 2) voel ik mij gehoord bij deze partij 3) hoe simpel alles werkt.
Nu heb ik een lijst met huiswerk.
Een experiment
Ik heb al twee opties gevonden, waarbij ik wereldwijd gespreid naar marktkapitalisatie kan beleggen tegen lage kosten. Echter, ik ga niet zomaar kiezen, omdat ik eerst het platform wil ervaren.
Daarom heb ik een experiment opgezet
Op dit moment ben ik twee verschillende opties aan het testen. Namelijk twee Northern Trust fondsen via ABN Zelf Beleggen Basis en het Meesman Wereldwijd Indexfonds. Op beide platformen ga ik de komende periode €150 per maand inleggen.
Heb jij nog andere opties die ik over het hoofd zie? Laat het even weten in de comments, zo helpen we elkaar naar een beter portfolio.
Samengevat
Als jij graag passief wil beleggen als indexbelegger, dan is het belangrijk om naar bovenstaande 5 punten te kijken bij het kiezen van de juiste ETF’s. De punten staan in volgorde van belang.
Volgens Hendrik Meesman betekent passief beleggen dat je 1) belegt in alle aandelen en in verhouding tot hun beurswaarde en 2) dat je deze aandelen voor altijd aanhoudt (geen in- en uitstappen/ market timing).
Een andere keuze maken kan prima, maar dan neem je meer risico. Wil je liever zo min mogelijk risico en de wereld index volgen, dan zijn de bovenstaande punten jouw criteria.
Disclaimer
Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.
Dit bericht heeft 4 reacties
Waarom enkel 2 van NT als ik vragen mag? Als de de drie (Global, EM en small caps) pak, dan zou je de wereld repliceren zoals Meesman aangaf. Of zie ik dan iets over het hoofd? 🙂 Gewoon uit nieuwsgierigheid hoor en mede voor mijn eigen inzicht 😉
Goed punt! Daar zou ik even opnieuw moeten induiken. Doe jij dit? En moet je dan niet heel veel inleggen omdat je een minimum inleg hebt?
Ik schrijf binnenkort hier een nieuw artikel over en zal dit proberen mee te nemen.
Robin
Misschien ook VWRL via DEGIRO meenemen? Volgens mij is dat toch ook een populaire optie
Zeker! Ik overweeg wel om die ook langs deze meetlat te gaan leggen en te vergelijken tot bijv. Meesman wereldwijd.