Vandaag heb ik Timo te gast, hij heeft namelijk laatst ook een huis gekocht. Steeds vaker hoor je dat het voor singles op de huizenmarkt enorm lastig is. Maar ondanks dat Timo pas één jaar aan het werken is en hij een studieschuld heeft, is het hem gelukt. Op 20 april kreeg hij de sleutels van zijn huis in Utrecht. Hij gaat samenwonen met zijn vriendin, maar het huis staat alleen op zijn naam. Dit was om twee redenen geen lastige beslissing. Ten eerste studeert zijn vriendin nog, waardoor een hypotheekaanvraag niet gaat lukken. Ten tweede, ze hebben nog nooit samengewoond. Mocht het misgaan, is het toch fijn dat je niet met het probleem zit van een net aangekocht huis.
Ik heb het met Timo over hoe zijn aankoopproces is gegaan. In tegenstelling tot mij heeft Timo wel gekozen voor een aankoopmakelaar. Hij raadt het iedereen aan, omdat zijn aankoopmakelaar dingen zei die hij zelf niet bedacht had. Maar hij maakt ook meteen een goede kanttekening hierbij. Het is hem goed bevallen, dus hij heeft wel een positief vooroordeel voor aankoopmakelaars. Als het zonder ook was gelukt, had hij hier wellicht anders in gestaan. Gelukkig kon Timo door zijn aankoopmakelaar langs bij huizen die soms op Funda nog niet beschikbaar waren of waar de bezichtigingen al vol waren.
Daarna ga ik met Timo verder in op zijn hypotheekaanvraag. Hij heeft in zijn hypotheekaanvraag onder andere een schenk-leenconstructie aangevraagd. Dit is niet bij elke bank mogelijk, maar zeker een hele fijne optie om te overwegen. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat hij het huis alleen kon aankopen. Daarnaast is zijn hypotheekaanvraag een ‘hypotheek op maatwerk’, hierbij moet de bank een case opstellen waarin staat waarom jou extra geld lenen een acceptabel risico is. Hiervoor heeft hij onder andere aangeleverd wat hij de komende jaren verwacht te gaan verdienen in de branche waarin hij werkt. Ook wil hij graag zijn studieschuld behouden, omdat de rente hierop laag is. Ik geef hem groot gelijk en waarom kan je hier lezen.
Tot slot vraag ik hem wat zijn tip(s) zijn of wat hij de volgende keer anders zou doen. Hij geeft als tip om zo snel mogelijk te beginnen met je hypotheekaanvraag. Het kost veel tijd, onderschat dit niet. Daarnaast komt de onafhankelijke hypotheekadviseur ter sprake. Vroeger kregen onafhankelijke hypotheekadviseur commissie, waardoor het logisch zou zijn als ze jouw hypotheekaanvraag neerlegde bij de bank waarbij ze de meeste commissie kregen. Tegenwoordig is dit verboden. Maar hoe bepaalt de onafhankelijke hypotheekadviseur dan bij welke bank hij begint met jouw hypotheekaanvraag? Dat hoor je in de podcast. 😉
Blogs
Aflosvrije periode DUO: een cadeau van de overheid | DeSpaarpodcast.nl
Hypotheek afsluiten tips: 10 punten om op te letten (despaarpodcast.nl)
Een Execution Only Hypotheek afsluiten: David deed het (despaarpodcast.nl)
Extra aflossen hypotheek: is dit een goed idee? (despaarpodcast.nl)